Nederlandse theesommelier komt naar Bangkok
Een theesommelier? Wat is dat nu weer, dacht ik, toen ik een artikel las in de Bangkok Post, waarin het 2012 World Gourmet Festival werd aangekondigd.
Welnu, een theesommelier is iemand, die heel verstand heeft van allerlei theesoorten en die als basis gebruikt voor allerlei cocktails al dan niet met alcohol. De beroemdste in dit vak is een Nederlander, Robert Schinkel, en hij komt naar Bangkok om gedurende dit Festival zijn kennis te demonstreren in theemixologie.
World Gourmet Festival
De bijzonderheden van dit festival zijn als door de redactie in een posting vermeld, daar hoeft niets aan toegevoegd te worden. Ik weet niet, hoe het u verging, maar bij het lezen van al die namen van kennelijk beroemde koks uit de gehele wereld, had ik nu niet het idee van: “datmoet ik meemaken”. Zij zullen best goed kunnen koken, hoor, daar niet van, maar ik maak in mijn kennissenkring absoluut geen indruk door te zeggen, dat ik aan tafel heb gezeten voor een diner gemaakt door bijvoorbeeld ene Victor Quintillà Imbernón van het Restaurant Lluerna in Barcelona. Uit de omschrijving van de te verwachten clientèle heb ik ook al opgemaakt, dat ik toch wel enigszins goed gekleed zoumoeten gaan en ook moet rekenen op een gewelddadige aanslag op mijn portemonnee. Voor de prijs van een dineetje met een glaasje wijn, enz. van Michael Mina uit San Francisco kan ik waarschijnlijk wel een maandje lang eten hier in Pattaya.
Theesommelier
Interessant vond ik wel het bericht, dat Robert Schinkel aanwezig zal zijn. In de redactionele posting wordt gezegd, dat hij geweldige cocktails kan maken, maar dat is toch wat te summier omschreven. Hij is namelijk een theesommelier, iemand die cocktails maakt op basis van allerlei soorten thee. Hij is waarschijnlijk de enige theesommelier in Europa met groot aanzien in het trendy culinaire wereldje. Hij wordt op allerlei congressen, culinaire bijeenkomsten en dergelijke over de gehele wereld uitgenodigd om zijn kennis en vaardigheid met thee te demonstreren.
Dilmah thee
Robert is ambassadeur voor dit bekende theemerk en op hun website staat veel te lezen over hem. Ik citeer enkele gedeeltes:
“Thee-ijs? Thee in een wijnglas? Thee bij kaas? Een theecocktail? Kan dat? Ja, dat kan. Sterker nog: thee is booming! Robert Schinkel kan er uren over vertellen. Als professioneel theesommelier verzorgt hij proeverijen en seminars op congressen, evenementen en beurzen. Robert Schinkel is mixologist, ofwel cocktailbartender, taste trendwatcher en theesommelier. Hij heeft verstand van alles wat je kunt inschenken. Van bronwater, thee en koffie tot whisky, rum en cognac en alles ertussen in… en erbij, erop, ernaast en erin. Robert doet er alles aan om het evangelie van de smaak te verkondigen.
Thee is booming
Op ditmoment is thee booming. Robert was de eerste Nederlandse theesommelier, een beroep dat in Aziatische landen al eeuwen bestaat, maar hier nog nieuw is. Hij laat mensen proeven en zien wat een topthee uit Sri Lanka doet, in jemond, met een topkaas uit Nederland. Om maar een voorbeeld te noemen. Als cocktailbartender was Schinkel al bedreven in het combineren van smaken. “Een paar jaar geleden besloot ik eens met thee te gaan experimenteren. Zo kwam ik erachter dat thee zich goed leent voor het maken van cocktails. Ik probeerde gewoon alle smaken thee uit, steeds op zoek naar de juiste thee-spijs-combinatie.”
Het resulteerde erin dat Schinkel een van de weinigen in de wereld is die gespecialiseerd is in thee in welke vorm dan ook. “Ik kan thee verwerken in cocktails, in culinaire gerechten – zoals een crème brulee op basis van verfijnde earl grey – verse icetea’s, thee-ijs…” “Ik heb bijvoorbeeld ook een bijzonderemousserende witte thee ontdekt. Dat is thee, waarbij de verse jasmijnbloem in de thee trekt. De thee wordt gebotteld. Door de biologische rietsuiker die erin zit, ontstaat er gisting, waardoor er een miniem vleugje alcohol vrij komt. Dit schenken we bijvoorbeeld vaak in champagneglazen als een bijzonder feestelijk, maar toch alcoholvrij, welkomstdrankje.”
Innovatief denken
De ‘theechampagne’ is geen uitvinding van Schinkel. “Dit product komt uit de Verenigde Staten”, verduidelijkt hij. “Het is zeer exclusief en gemaakt van een van de duurste theesoorten ter wereld. In 2009 won Schinkel een internationale competitie voor theesommeliers, een initiatief van theemerk Dilmah. “Tijdens die wedstrijd deed ik dingen met thee die zij nooit gezien hadden”, vertelt Schinkel. “Ze vielen van de ene verbazing in de andere. Dat komt omdat we hier op een andere manier tegen de dingen aankijken. Dat zijn ze daar niet gewend.” “Het is een typische Hollandse eigenschap om innovatief te denken, om grenzen op te zoeken. Onlangs was ik nog in Sjanghai om uit te leggen wat je allemaal met thee kunt doen. Ongelooflijk dat een Hollandse jongen als ik in een land als China, een theeland bij uitstek, wordt uitgenodigd om seminars over thee te geven.”
Als je gaat
Als het Festival bij u past, wens ik u veel genoegen om in stijl aan te zitten bij één van de aangekondigde diners van de elite uit de culinaire wereldtop. Als bruintje het niet kan trekken, is het wellicht toch interessant om de sfeer van zo’n festival in The Four Seasons te proeven. Het festival kent themadagen, waarop telkens een andere kok de pollepel hanteert, maar Robert is gedurende het gehele festival in de lobby te vinden.
Over deze blogger
-
Bert Gringhuis (1945), geboren en getogen in Almelo in het mooie Twente. Later vele jaren in Amsterdam en Alkmaar gewoond, werkzaam in de export voor diverse bedrijven. Ik kwam in 1980 voor het eerst in Thailand en was meteen verliefd op het land. Vele malen sindsdien terug geweest en na mijn (vroeg)pensionering als weduwnaar naar Thailand verhuisd. Daar woon ik nu al 22 jaar samen met mijn ietwat jongere Thaise dame Poopae.
Mijn eerste ervaringen in Thailand als een soort nieuwsbrief aan familie, vrienden en kennissen gestuurd, die later onder de naam Gringo op Thailandblog hebben gestaan. Veel, heel veel artikeltjes hebben die eerste verhalen gevolgd en dat is uitgegroeid tot een vrijwel dagelijkse hobby.
In Nederland nog een verwoed voetballer en voetbalscheidsrechter, maar de jaren gaan tellen en in Thailand nog altijd verwoed, maar het poolbiljarten is echt van mindere kwaliteit, ha ha!
Lees hier de laatste artikelen
- Eten en drinken23 december 2024Glenmorangie in Thailand
- Achtergrond14 december 2024Cashewnoten in Thailand
- Isaan12 december 2024We gaan naar Ubon Ratchathani!
- Achtergrond6 december 2024De geschiedenis van de Thaise keuken
Bij Sizzlers had je als toetje mousse met groene thee smaak. Het was geen daverend succes want inmiddels staat het niet meer op het menu.
Voor mij persoonlijk Gringo weer n te gekke posting, schitterende youtube filmpjes net van hem gezien. Ik weet dat er veel mensen ice tea drinken in Thailand, ik zou zeggen kijk, onthoudt en probeer…..Te vinden op You Tube, Dilmar chefs and the teamaker – Robert Schinkel