Lekker (Thais) eten voor weinig geld
Een journaliste van de Bangkok Post kreeg opdracht op zoek te gaan naar restaurants waar men lekker kan eten tegen zeer betaalbare prijzen. Zij ontdekte, dat Bangkok heel wat te bieden heeft als het gaat om een budget-vriendelijke maaltijd.
Zij ging steeds met 50 Baht in haar knuistje op stap en vond heel veel plekken om een gastronomisch aanvaardbare maaltijd te nuttigen voor dit geld.
Openbare kantine’s
Zij begon met een bezoek aan de mensa’s van de Chulalongkorn en Thammasit Universiteit, waar het eten voor de vele studenten niet alleen goedkoop is, maar ook de smaak en kwaliteit zeer prijzenswaardig zijn. De bedrijfsrestaurants van staatsbedrijven zijn veelal ook toegankelijk voor het publiek en de moeite waard om eens te bezoeken. Zij noemt de kantine in het kantoorgebouw van de EGAT in de buurt van de Rama IV brug in de wijk Bang Kruay en het bedrijfsrestaurant van MEA op Klong Toey aan de Rama IV Road. Ook de “food courts” in het Saint Louis Ziekenhuis op Sathon Tai Road en het Phramongkutklao Ziekenhuis op Ratchawithi Road bieden een verscheidenheid aan smakelijke maaltijden tegen zeer lage prijzen.
Restaurants
De echte bedoeling van de missie was echter “gewone” restaurants te vinden, waarin zij wonderwel slaagde. Ik noem er een aantal:
Khao Gaeng Nad Pob
Een “wildlife” restaurant, die in het verleden nogal wat media-aandacht kreeg vanwege de bijzondere dingen op het menu, zoals kikkers, paling en wild zwijn. Tegenwoordig is het populair voor de lunch met een grote keuze aan “khao gaeng” (rijst met currie of andere bijgerechten). De best verkochte maaltijden zijn “prik koning kak moo” (krokant gebakken varkensvlees met een bundeltje sperciebonen in een rode curriesaus) en “khai phalo” (hard gekookte eieren in een zout/zoet stoofpotje met groene currie. Het restaurant is gelegen aan de Phibun Songkhram Road – vlakbij het River Rhine Condomium – in Nonthaburi, dagelijks geopend van half acht ’s morgens tot drie uur ’s middags.
Khao Satu-Kari Nang Lerng
Dit winkelpand/eetcafé zonder naam biedt al tientallen jaren authentieke Chinese curries en stoofpotjes (satu). Bestel rijst gegarneerd met een varkensvlees currie of rijst met gestoofde varkenstong. Dit eetcafé is gelegen in Soi Supphamit, off Lan Luang Road in de buurt van het Princess Lan Luang Hotel en de Nang Lerng markt. Het is dagelijks (behalve zondags) geopend van half acht ’s morgens tot twee uur ’s middags.
Nai Sai
Ook een gelegenheid met een jarenlange reputatie, vooral voor hun huisgemaakte “khao moo daeng” (rijst met plakjes BBQ varkensvlees en een dikke bruine saus). Op het menu staan verder nog diverse soepen, zoals “jabchai” en “tom yum”. Het uit twee units bestaande winkelpand vind je in Prachachuen Road tussen de Soi’s 33 en 34 en is dagelijks geopend van 7 uur ’s morgens tot 3 uur ’s middags.
Sok Teuk Talad Sam Yan
Dit eetcafé in de wijk Sam Yan wordt door kenners geroemd als het beste adres voor de lekkerste “khao moo daeng””. Je krijgt een behoorlijke portie rijst met plakjes geroosterd varkensvlees, krokante stukjes buikspek, zoute Chinese worst en een saus.
Gevestigd in Chalalongkorn Soi 50, vlakbij de oude Sam Yan markt. Dagelijks geopend van acht uur ’s morgens tot drie uur ’s middags.
Joke Thong Lor
Dit is mijn persoonlijke keus als ik zin heb in een lekkere rijstepap in Chinese stijl. Aromatische rijst, een authentieke smaak en royale porties van vers vlees, vooral de malse stukjes lever en varkensgehakt maken de “joke” tot een groot succes voor dit eetcafé. De winkel is in Sukhumvit Soi 38, tegenover Soi Thong Lor. Dagelijks geopend van 4 uur ’s middags tot middernacht.
Alle bovengenoemde restaurantjes zijn in Bangkok en ik realiseer me best, dat niet iedereen in de buurt van één ervan woont, of zelfs niet in Bangkok. Hoe dan ook, als je je eigen omgeving een beetje goed leert kennen, dan zijn er overal in Thailand dergelijke goedkope eetgelegenheden te vinden, zodat je voor een goedkope maaltijd niet direct op de straathandel bent aangewezen. Ken je er één bij je in de buurt, laat het in een reactie weten, zodat mogelijk medebloggers er van kunnen profiteren.
Vrij naar een artikel in de Bangkok Post
Over deze blogger
-
Bert Gringhuis (1945), geboren en getogen in Almelo in het mooie Twente. Later vele jaren in Amsterdam en Alkmaar gewoond, werkzaam in de export voor diverse bedrijven. Ik kwam in 1980 voor het eerst in Thailand en was meteen verliefd op het land. Vele malen sindsdien terug geweest en na mijn (vroeg)pensionering als weduwnaar naar Thailand verhuisd. Daar woon ik nu al 22 jaar samen met mijn ietwat jongere Thaise dame Poopae.
Mijn eerste ervaringen in Thailand als een soort nieuwsbrief aan familie, vrienden en kennissen gestuurd, die later onder de naam Gringo op Thailandblog hebben gestaan. Veel, heel veel artikeltjes hebben die eerste verhalen gevolgd en dat is uitgegroeid tot een vrijwel dagelijkse hobby.
In Nederland nog een verwoed voetballer en voetbalscheidsrechter, maar de jaren gaan tellen en in Thailand nog altijd verwoed, maar het poolbiljarten is echt van mindere kwaliteit, ha ha!
Lees hier de laatste artikelen
- Achtergrond14 december 2024Cashewnoten in Thailand
- Isaan12 december 2024We gaan naar Ubon Ratchathani!
- Achtergrond6 december 2024De geschiedenis van de Thaise keuken
- Bezienswaardigheden2 december 202424 uur in Bangkok (video)
Over smaak valt niet te twisten maar ik vermoed dat dit artikel in de oorsprong al een aantal jaartjes oud is. Voor dat bedrag is sinds een jaar of 7 een gevuld gerecht met goede rijst niet te verkrijgen. Dat gaat dan eerder naar de 70-80 baht per gerecht en dat is toch minimaal 40% duurder. Een experiment om voor 50 baht te gaan eten voor Bangkok Post lezers snap ik niet helemaal gezien hun lezers maar goed….. Op Ekkamai Soi 18 zit een speciale https://www.channelnewsasia.com/asia/thailand-bangkok-40-year-old-beef-noodle-soup-wattana-panich-864416 Dat zijn prijzen die ook nog eens recht doen aan het werk wat iedereen moet doen ipv altijd maar aan het goedkoopste van het goedkoopste te willen blijven kleven.