Hoe laat eten we?
De gedachten van de Thais over wat zij eten en op welk tijdstip van de dag lijken nogal eens te veranderen.
Ooit was het algemeen aanvaard, dat men ’s avonds slechts een lichte maaltijd nuttigde. Immers, men ging daarna slapen om het lichaam rust te gunnen, maar met een volle maag wordt het gedwongen om te blijven “werken”. Het ontbijt werd ook beschouwd als een bescheiden maaltijd, de lunch daarentegen was het belangrijkst. Een dergelijk eetschema – zo dacht men – houdt je gezond en het gewicht blijft op peil.
Die ideeën zijn inmiddels wel wat veranderd. Het avondeten is nu belangrijk, want het lichaam kan daarmee energie verzamelen voor de volgende dag. Het ontbijt is ook wel van belang, omdat het avondeten tot zeg maar de lunch aanvulling nodig heeft, maar het moet wel bestaan uit licht voedsel met de nodige voedingsstoffen.
Maar niet alleen het tijdstip van een maaltijd is veranderd, maar ook de maaltijden zelf. In het verleden waren er bijvoorbeeld bepaalde Thaise gerechten, die je als ontbijt nuttigde. Tegenwoordig zijn daar geen “regels” meer voor. Thais eten elk mogelijk gerecht op elk mogelijk tijdstip van de dag.
Eén ding is echter niet veranderd en dat is een Thai steevast begint met koffie, het liefst met een donut-achtige “pathongko” en eventueel een zachtgekookt eitje erbij.
Als die koffie bij een kraampje op straat werd gekocht, kon men er een “khanom khlok” bij nemen, een snack gemaakt van sponsachtig beslag gevuld met kokos, rijstbloem en suiker en een snufje zout. Het beslag werd in een vorm gedaan met kleine ronde of halfronde gaten en boven een vuur gebakken totdat de buitenkant krokant en het binnenste zacht was. Het zou ook een “khanom khao nio” kunnen zijn, gekookte kleefrijst vermengd met kokos, room, zout en suiker en voorzien van een topping van bijvoorbeeld “sangkaya” (kokosnootcrème) of gepureerde gedroogde vis.
Behalve koffie al dan niet met een snack werd “jok” gegeten, een dikke rijstpap met gekruid gehakt, ei en geraspte gember. Een andere keuze was: “tom luead mu”, een soep van gestold bloed en varkensingewanden of “khao man kai”, stukjes kip op rijst gekookt in kippenbouillon.
In het zuiden van Thailand is het ontbijt nog altijd een zeer belangrijke maaltijd. Het kan bestaan uit “khanom jee nam ya pak tai”, noedels gemaakt van gefermenteerde rijst overgoten met een pittige saus van kokos, gepureerde vis en kruiden zoals kurkoma (koenjit voor ons Nederlanders). Natuurlijk hoort er wel koffie bij.
Het meest populaire ontbijt in het Noorden is “khanom jeen nam glio”, dun draadachtige pasta in een heldere bouillon getrokken van varkensbotten.
Tegenwoordig is het ontbijtpatroon in Bangkok nogal veranderd en daar zijn wel redenen voor. Eén van die redenen is wel, dat de stad enorm is gegroeid, de mensen zijn vaak lang onderweg naar hun werk en gunnen zichzelf niet de tijd voor een rustig Thais ontbijt.
Ze drinken koffie op hun werk en kopen wat voedsel in de buurt, vaak kant-en-klare sandwiches. Vruchtensap op de vroege morgen is ook een geliefd product, want gezond. In de buurt van hun werkplek is altijd wel een stalletje, waar men de keuze heeft uit verschillende vruchtensappen, dat er ter plaatse wordt uitgeperst, zodat men het in een plastic zakje mee kan nemen naar het werk.
Bij schoolkinderen is het al niet anders. Vroeger kregen de kinderen thuis als ontbijt bijvoorbeeld rijst met een gebakken ei of stukjes varkensvlees of misschien wel “khao tom”, rijstsoep. Het voorbereiden hiervan kost echter teveel tijd (ouders werken misschien ook) en dus eten de kinderen ’s morgens corn flakes of andere graanproducten. Als er thuis ook hiervoor al geen tijd is, nemen ze een kartonnetje “Mama” en melk, zodat de kinderen dat in de auto op weg naar school kunnen eten.
Lunch voor de meeste (werkende) mensen is meestal een snelle dagschotel, want de luchttijd is beperkt. Het kan een bordje “kui tio rad na”, noedels met blokjes rund- of varkensvlees in een sausje zijn of “jok” of “khao man kai”, gebakken rijst met kip. Ook voor de avondmaaltijd wordt vaak voor snelheid en eenvoud gekozen. Vaak eet men dan dezelfde gerechten als die van de lunch.
Over de juiste voedingswaarde en het aantal calorieën van de tegenwoordige gerechten maakt men zich niet zo druk en soms denk ik wel eens, dat de oude eetgewoonten zo slecht nog niet waren voor de gezondheid.
Vrij naar een artikel van Suthon Sukphisit in de Bangkok Post
Over deze blogger
-
Bert Gringhuis (1945), geboren en getogen in Almelo in het mooie Twente. Later vele jaren in Amsterdam en Alkmaar gewoond, werkzaam in de export voor diverse bedrijven. Ik kwam in 1980 voor het eerst in Thailand en was meteen verliefd op het land. Vele malen sindsdien terug geweest en na mijn (vroeg)pensionering als weduwnaar naar Thailand verhuisd. Daar woon ik nu al 22 jaar samen met mijn ietwat jongere Thaise dame Poopae.
Mijn eerste ervaringen in Thailand als een soort nieuwsbrief aan familie, vrienden en kennissen gestuurd, die later onder de naam Gringo op Thailandblog hebben gestaan. Veel, heel veel artikeltjes hebben die eerste verhalen gevolgd en dat is uitgegroeid tot een vrijwel dagelijkse hobby.
In Nederland nog een verwoed voetballer en voetbalscheidsrechter, maar de jaren gaan tellen en in Thailand nog altijd verwoed, maar het poolbiljarten is echt van mindere kwaliteit, ha ha!
Lees hier de laatste artikelen
- Achtergrond14 december 2024Cashewnoten in Thailand
- Isaan12 december 2024We gaan naar Ubon Ratchathani!
- Achtergrond6 december 2024De geschiedenis van de Thaise keuken
- Bezienswaardigheden2 december 202424 uur in Bangkok (video)
Een zacht gekookt eitje? Ik ben het nog nooit tegengekomen in Thailand, ze zijn altijd bijna groen, sterker nog mijn vrouw wist niet wat ze zag en proefde toen ik voor haar hier in Nederland voor de eerste een zacht gekookt eitje voor haar maakte, heerlijk vond en vind ze het.
Grappig. Mijn vrouw gruwt er van. “Is not cook!!” . Maar goed die heeft vroeger ook nooit een koelkast gekend en hoe oud eieren waren wist je nooit.
bij 7/11 zijn al jaren gekookte eieren te koop,kard en zacht
Het is niet voor niets dat er een obesitas drama in Thailand gaande is, maar dat is geen probleem totdat het een probleem is.
Amerika is het mooie voorbeeld…vreet troep voor weinig en daarna mag je het zelf uitzoeken als je geen geschikte verzekering hebt.
Het ei wordt rauw in de gloeiend hete sterke zwarte koffie gedaan.
In feite een in sterke zwarte koffie gepocheerd ei.
Dagelijks op de ochtendmarkt.
Mijn Thaise schoonbroer is er verlekkerd op.
Geeft mij naar rijst soep s’ morgens
Beste Gringo,
Wat ik weet is “khanom khao nio”,ik kreeg dit altijd in het ziekenhuis om aan te sterken.
Ik vind dit best lekker ondanks dat het er uit ziet als drap met stukjes die je
naar een avond stappen uit braakt.
Beste Mark, dat van het ei in hete zwarte koffie heb ik nog nooit van gehoort.
Een groen ei wel en ook bijna uitgekomen kuikens op een stokje.
Grappig, weet niet of het smaakt maar zal hier naar vragen.
Met vriendelijke groet,
Erwin
Ik heb de afgelopen jaren in Thailand (in de provicie) met lede ogen de opkomst van het fastfood gezien, met name KFC en Pizzahut. Wat een rotzooi, in vergelijking met het heerlijke Thaise eten.
Wij zijn geemigreerd naar Nederland, en wat eet mijn zoon voor school: rijst, met een worstje, een ei, wat vlees, net wat er over is van gisteren. Kost 5 minuten id microwave.
Kola, fanta, komt er bij ons niet in. Als ze het niet gewend zijn missen ze het niet, en na de 10e verjaardag ligt het aardig vast. Water is het lekkerst, eventueel met wat carvan cevitam.
Ik maak mij ernstig zorgen over de obesitas crises die ik in Thailand zie ontstaan de laatste jaren. Nog is het niet te laat het tij te keren, maar dat vereist een daadkrachtige overheid.
In plaats van een zachtgekookt ei eten veel Thai graag khai loewak. Dat is een zacht ei in een glas, gemengd met zout, peper en maggie.
Klopt, Mahamuud. Mijn partner vindt dat ook heerlijk, maar zelf moet ik er niet aan denken, al zal het vast reuze gezond zijn…
Koffie bij het ontbijt. Ik ken veel thaien, maar slechts een enkeling drinkt hete koffie. De meesten drinken ice coffee. En dat later op de dag.