Krab eten in Cha-am: Februari is krab maand
Cha-am in de provincie Phetchaburi groeit als “nieuwe” badplaats, maar traditioneel staat het bekend als dé plaats voor vooral de blauwe krabben.
Lokale vissers in bijvoorbeeld de dorpen Ban Klong Thian en Saphan Hin, hebben zich in deze soort gespecialiseerd en verkopen de vers gevangen krab vanuit ondergedompelde netten. Wilt u krab kopen, dan haalt de koopman een net naar boven en u kunt de gewenste hoeveelheid kiezen.
Februari is het hoogseizoen voor het vangen van blauwe krab in Cha-am. De echte liefhebbers worden uitgenodigd het “Cha-am Crab Pulling Festival” te bezoeken, dat in die maand zal worden gehouden. Het festival heeft natuurlijk tot doel het lokale toerisme te bevorderen, maar is ook bedoeld om het traditionele leven de vissers in stand te houden en mensen te stimuleren om te helpen bij het behoud van de blauwe krabben.
De gemeente Cha-am ondersteunt de visserijgemeenschap met zogenaamde krabbanken, waar krabben hun eieren afzetten. Een vrouwtjeskrab kan wel 30.000 tot 1 miljoen bevruchte eitjes leggen, die in die banken kunnen groeien tot een bepaalde grootte en daarna in zee worden afgezet. Overigens zullen niet alle eitjes uitkomen, geschat wordt dat dat circa 30% van het totaal aantal gelegde eitjes zal zijn.
Als u in februari toch in de buurt bent, is het best de moeite waard om de activiteiten van dit festival te bekijken. Op Ruamchit Road aan de zee zullen talrijke kraampjes met krabben en ander seafood staan, is er gebied waar bier en andere drankjes te koop zijn en er wordt gezorgd voor live muziek. Regelmatig zullen er demonstraties plaatsvinden hoe de krab gekraakt en gegeten kan worden.
Over deze blogger
-
Bert Gringhuis (1945), geboren en getogen in Almelo in het mooie Twente. Later vele jaren in Amsterdam en Alkmaar gewoond, werkzaam in de export voor diverse bedrijven. Ik kwam in 1980 voor het eerst in Thailand en was meteen verliefd op het land. Vele malen sindsdien terug geweest en na mijn (vroeg)pensionering als weduwnaar naar Thailand verhuisd. Daar woon ik nu al 22 jaar samen met mijn ietwat jongere Thaise dame Poopae.
Mijn eerste ervaringen in Thailand als een soort nieuwsbrief aan familie, vrienden en kennissen gestuurd, die later onder de naam Gringo op Thailandblog hebben gestaan. Veel, heel veel artikeltjes hebben die eerste verhalen gevolgd en dat is uitgegroeid tot een vrijwel dagelijkse hobby.
In Nederland nog een verwoed voetballer en voetbalscheidsrechter, maar de jaren gaan tellen en in Thailand nog altijd verwoed, maar het poolbiljarten is echt van mindere kwaliteit, ha ha!
Lees hier de laatste artikelen
- Achtergrond14 december 2024Cashewnoten in Thailand
- Isaan12 december 2024We gaan naar Ubon Ratchathani!
- Achtergrond6 december 2024De geschiedenis van de Thaise keuken
- Bezienswaardigheden2 december 202424 uur in Bangkok (video)
Heerlijke krab gegeten in de restaurants aan de (kleine) haven in Cha-am. Het is alleen, althans voor mij, erg lastig om dat vlees uit de krab gepeuterd te krijgen. En ook met gerechten waarin de krab is verwerkt, bijvoorbeeld ‘Poo pad pong kari’ (gewokte krab met gele curry) ontaardt bij mij in een kliederboel, waarbij ik ook moet oppassen dat ik mijn tanden niet stukbijt op de overgebleven restanten van het harde schild.
Dit is een verhaal van drie jaar geleden, maar hoe gaat het er nu aan toe (Corona heeft ondertussen eea aangericht)?