Thais recept: Kip met cashewnoten (Gai Pad Med Mamuang)
Gai Pad Med Mamuang (Roergebakken Kip met Cashewnoten) komt oorspronkelijk niet uit Thailand, maar uit China. Vertaald naar het Nederlands heette het gerecht daar “Kung Pao Kip”. De Thai hebben het gerecht enkel op één plek gewijzigd: de oorspronkelijke pindanoten werden ingewisseld voor cashewnoten.
De volledige Thaise naam van het gerecht is “Gai Pad Med Mamuang Him Ma Paan”, maar in de volksmond wordt het Gaid Pad Med of Gai Pad Med Mamuang genoemd. Elk restaurant met Thaise keuken en elk Thais hotel heeft dit authentieke gerecht wel op de menukaart staan. De variatie in smaak verschilt per restaurant met name in de gradatie van zoetigheid.
Pad Med Mamuang, ook bekend als Thaise kip met cashewnoten, is een populair gerecht uit de Thaise keuken. Dit gerecht is een heerlijke combinatie van de zoete, zure, zoute en pittige smaken die typisch zijn voor de Zuidoost-Aziatische keuken. De ingrediënten voor Pad Med Mamuang omvatten meestal kip, cashewnoten, ui, paprika, lente-ui, gedroogde chilipepers, knoflook en een saus gemaakt van oestersaus, sojasaus, vissaus en suiker. Het gerecht wordt traditioneel bereid in een wok en geserveerd met gestoomde rijst.
Het kookproces is vrij snel omdat de ingrediënten op hoog vuur worden geroerbakt. Dit zorgt ervoor dat de kip sappig blijft, de groenten knapperig zijn en de cashewnoten een fijne textuurcontrast geven. De saus maakt het gerecht compleet door de smaken van de verschillende ingrediënten te verbinden. Dit gerecht is zeer aanpasbaar. Hoewel het traditioneel met kip wordt gemaakt, kunnen andere eiwitbronnen zoals tofu, garnalen of rundvlees ook worden gebruikt. Extra groenten zoals champignons, baby maïs, of ananas kunnen ook worden toegevoegd voor extra smaak en textuur.
Het mooie aan dit heerlijke gerecht is dat het gemakkelijk te bereiden is en dat de ingrediënten overal ter wereld verkrijgbaar zijn.
Recept:
- Hoofdgerecht
- Gereed binnen 30 minuten
- Recept voor 4 personen
Ingrediënten:
- 1-2 gedroogde rode chilipepers
- 1 eetlepel vissaus
- 2 eetlepels oestersaus
- 3 eetlepels kippen- of groentebouillon, of water
- 1/2 – 1 theelepel palmsuiker
- 4 eetlepels plantaardige olie
- 80 gram cashewnoten
- 4-5 tenen knoflook, fijngehakt
- 500 gram kipfilet, in dunne reepjes
- halve rode paprika, in dunne reepjes
- halve wortel, diagonaal in plakjes
- 1 kleine ui, in stukjes van 1 cm
- 2 lente-uitjes, in stukjes van 1 cm
- versgemalen witte peper
Bereidingswijze:
- Verwijder de stelen van de gedroogde chilipeper(s). Snijd de chilipeper(s) in stukjes van 1 centimeter, verwijder de zaadjes en gooi ze weg.
- Meng de vissaus, oestersaus, bouillon en suiker in een kleine kom. Verhit de olie in een wok op matig vuur en roerbak de cashewnoten in 2 tot 3 minuten lichtbruin. Haal ze met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Verhit dezelfde olie opnieuw en roerbak de helft van de knoflook op matig vuur lichtbruin. Voeg de helft van de kipreepjes toe en roerbak ze 4 tot 5 minuten op hoog vuur, of tot ze gaar zijn. Haal ze uit de wok en herhaal met de rest van de knoflook en kip. Doe alle kip weer in de wok.
- Voeg de paprika, wortel, kleine ui en het vissausmengsel toe en roerbak het geheel 1 tot 2 minuten. Breng zo nodig op smaak met zout en peper. Voeg de cashewnoten, chilipeper en lente-ui toe en schep alles goed om. Bestrooi met de versgemalen witte peper.
Over deze blogger
Lees hier de laatste artikelen
- Leven in Thailand23 december 2024Je maakt van alles mee in Thailand (239)
- Lezersvraag23 december 2024Heeft iemand ervaring met tijdelijke opschorting bij Dee Money en alternatieve manieren om geld over te maken?
- Lezersvraag23 december 2024Wanneer is de vakantie op de Klong Prao School in maart en april?
- Lezersvraag23 december 2024Hoe ervaar jij de nieuwe stoelen in de Premium Comfort Class van KLM?
Zelf doe ik er ook nog stukjes verse ananas bij en wat gemalen kokos bij het opdienen. Heerlijk.
Mijn vriendin haalt de kip, alvorens te bakken in olie, eerst door de bloem, dat geeft een extra krokante bite en de kip blijft van binnen malser.
De vriendin van Jan heeft gelijk: de kip eerst even door de bloem halen.
Mag ook best wat meer gedroogde chilipepers in.
In de betere restaurants doen ze er ook waterkastanjes bij.
En zeker geen ananas of cocos: misschien wel lekker, maar dan is het een ander gerecht…
Ik hrb het ooit 1 keer zeer lekker gegeten in het militair restaurant naast de Ta Chang pier in BKK. Later, nooit meer hetzefde.
Heerlijk weer zo,n lekker recept. Hoe je het ook zelf maakt, Thais eten is heerlijk. Bedankt voor het recept.
Ik eet dit vaak. Mijn absolute topplek voor dit gerecht is @chiangmai restaurant en beter dan waar dan ook in Chiang Mai.
Dit gerecht heb ik vaak gegeten toen ik in Map Ta Put werkte. Het werd door een van onze Thaise medewerkers bij een restaurant in rayong gehaald. Wat ik hierboven mis zijn van die takjes met groene pepertjes die het gerecht voor mij altijd compleet maakten.