Overal in Thailand, en zeker op de toeristische plaatsen kun je een banana-pancake eten. Een zoete verwennerij die voor je klaargemaakt wordt waar je bij staat. Voor slechts 50 baht kun jij je te buiten gaan aan deze calorieën-knaller.

De beroemde Thaise Banana pancake, die door Thais ook vaak Roti genoemd wordt, is een flinterdunne flens van deeg gevuld met gesneden bananen en vervolgens goudbruin gebakken. De dunne pannenkoek is niet rond maar vierkant. Deze wordt netjes opgevouwen en gezoet. De pannenkoek wordt naar keuze geserveerd met honing, zoete gecondenseerde melk, suiker of chocoladesaus. Het lekkerste is als je hem direct opeet, meenemen en later oppeuzelen is iets minder smakelijk.

Hoewel het gerecht de naam “pannenkoek” draagt, lijkt het meer op de Zuid-Aziatische roti, een soort platbrood, en is het een prachtige fusie van Aziatische en westerse smaken. De basis van dit gerecht is een zeer dun, bijna bladerdeeg-achtig deeg dat uitgespreid wordt tot een bijna doorschijnende dikte op een hete grill. Dit deeg wordt vervolgens gevuld met plakjes banaan, en soms wordt er ook ei aan toegevoegd voor extra rijkheid en textuur. Het geheel wordt opgevouwen tot een vierkant en gebakken tot het een knapperige gouden buitenkant en een zacht, zoet binnenste heeft.

Een uniek aspect van de Thaise Banana Pancake is de afwerking. Zodra de roti gaar is, wordt deze vaak overgoten met gecondenseerde melk en soms bestrooid met suiker, wat een rijke zoetheid toevoegt. Chocoladesaus, honing of zelfs Nutella zijn ook populaire toppings onder zowel de lokale bevolking als toeristen. Deze snack wordt meestal op straat verkocht, vaak vanuit kleine kraampjes of mobiele karren. Het is niet alleen een traktatie voor de smaakpapillen, maar ook een genot om te zien hoe het wordt gemaakt. De vaardigheid en snelheid waarmee straatverkopers de roti maken, zijn op zich al een attractie.

Naast bananen kunnen Thaise Banana Pancakes ook worden gevuld met andere ingrediënten zoals ananas, mango, of zelfs hartige vullingen zoals kip of curry. De veelzijdigheid en eenvoud van het gerecht maken het tot een geliefde keuze voor een snelle snack of dessert op elk moment van de dag.

In de onderstaande video zie je hoe ze gemaakt worden. In een paar minuutjes klaar en smullen maar…

Over deze blogger

Redactie
Redactie
Bekend als Khun Peter (62), woont afwisselend in Apeldoorn en Pattaya. Al 14 jaar een relatie met Kanchana. Nog niet gepensioneerd, heb een eigen bedrijf, iets met verzekeringen. Gek op dieren, vooral honden en muziek.
Genoeg hobby's, maar helaas weinig tijd: schrijven voor Thailandblog, fitness, gezondheid en voeding, schietsport, ouwehoeren met vrienden en nog wat eigenaardigheden.

17 reacties op “Banana Pancakes: een zoete lekkernij en klaar terwijl je wacht (video)”

  1. P.G. zegt op

    Ook een van mijn lievelings streetfood, banana roti. Roti is van oudsher Arabisch/moslim oorsprong, je hebt ook een hartige (met gehakt vulling)versie daarvan, martabak. Ook in Indonesie veel gegeten.

  2. Marijke. zegt op

    Die zijn zeker lekker als ik in changmai neem ik er vaak 1 .Ik vraag me af of je ze thuis in nederland kan maken ik kom er nog niet uit wat ze als deeg gebruiken.Je ziet de bekende bolletjes deeg wat ze dan net als pizza deeg uitslaan en op de speciale plaat bakken.Het lijkt me heerlijk om thuis te doen.Wie van thaiblog heeft een recept ik hou me aanbevolen.

  3. fernand zegt op

    smaak is niet slecht,maar het deeg is witte bloem en het word gebakken met margarine.Die pot margarine staat daar op dat karretje in pakweg 30 gr C + en het smelt niet,het smelt wel op d e bakplaat die is 100grC+,maar eens in je lichaam op een temperatuur van ongeveer 36grC,denk eens goed na wat dat zootje aanricht.
    http://jessevandervelde.com/margarine-slecht-en-lijkt-het-op-plastic/

  4. TheoB zegt op

    Deze versie kende ik nog niet.
    Ik eet regelmatig de crêpe gemaakt van beslag en belegd met banaan.
    Het beslag lijkt veel op pannenkoekbeslag, wordt op een hete plaat gegoten en heel dun in een cikel uitgesmeerd met een pannenkoekspatel. Verder is de bereidingswijze hetzelfde.
    De buitenste 5 á 10 cm wordt bruin en knapperig, het centrum lichtbruin en blijft soepel. De crêpe wordt in een punt gevouwen en in een kartonpapier houder gedaan. Ziet eruit als een zak patat, maar véél lekkerder!
    Hier een video van het bakken van deze versie: https://m.youtube.com/watch?v=V3iXJBWEnFA
    Net als met pannenkoeken kun je het beleggen met alles wat je maar lekker vindt.

  5. Constantijn van Ruitenburg zegt op

    Jazeker. Om je vingers bij op te eten zo lekker….

  6. Danzig zegt op

    De roti is zeer populair in de regio waar ik woon. Een roti met banaan kost hier slechts 20 of 25 baht en er zijn nog vele andere varianten, bijvoorbeeld met Milo, met (gebakken) ei, met kip of rundvlees (มะตะบ๊ะ: martabak) of gewoon met suiker en gecondenseerde melk (ธรรมดา: thamadaa). Heerlijk als tussendoortje maar allesbehalve gezond.

  7. Henk Nijzink zegt op

    Ook koud zijn ze lekker, ik koop er regelmatig een in de avond, de koelkast in en in de morgen een lekker ontbijtje echter zonder melk of chocoladesaus oid

  8. Marijke. zegt op

    Tijdens mijn verblijf in changmai eet ik er bijna dagelijks wel 1.Ze zijn verrukelijk.Inderddaa kan je verschillende soorten krijgen.Ik kies meestal banaan ei en de zoete melk.

  9. herman buts zegt op

    Iets dat op hoge temperatuur bereid wordt is in principe altijd veilig,net zoals de streetfood die in de wok bereid wordt. De roti wordt bereid in olie op hoge temperatuur en later voegt men een beetje gee (geklaarde boter) toe om een mooie kleur te krijgen.Ik eet het regelmatig en heb er nog nooit problemen mee gehad.dus dit “zootje” richt helemaal niks aan in mijn maag.

  10. Antoon zegt op

    Tik even op google: recept Thaise roti en je vindt van alles, onder andere dit: https://toerisme-thailand.nl/recept-thaise-bananenpannenkoekjes/ of dit http://aworldoffood.nl/recept-zoete-aziatische-roti-pannenkoekjes/

  11. ThaiThai zegt op

    In de Isaan vond ik diverse kraampjes waar ze stukken door het midden gesneden banaan deden bakken in een soort deeg met iets wat lijkt op sesamzaadjes. Best knapperige buitenkant. Zal niet weten hoe het heet maar was bij dezelfde kraampjes waar je een groen rond deeg ding kon kopen

    • TheoB zegt op

      กล้วยทอด – kluay tod – gebakken banaan.
      2 Recepten als voorbeeld:
      https://thaiest.com/thai-food/recipes/thai-fried-bananas-kluay-tod
      https://tante1940reentje.com/2017/10/02/kluay-tod-thaise-gebakken-banaan/

  12. andre van schaik zegt op

    Volgens mij bedoelen we roti een Hindustaans pannekoekje dat uit India komt.
    In talrijke variaties verkrijgbaar, Heerlijk!

  13. Menno zegt op

    Puy roti lady.
    Zij is bekend geworden via YouTube en heeft intussen al meer dan 200.000 abonnees. Ze gunt ons ook een kijkje in haar privéleven en ze kan ook nog aardig zingen. Het is ook nog eens een bijzonder mooie meid en ze werkt altijd in leuke outfitjes.
    Je kunt haar zelfs vinden op Google Maps. Gewoon op Puy roti lady zoeken. Ze werkt in Bangkok op Sala Daeng road op de hoek met Silom road bij BTS Sala Daeng.

    • Dominique zegt op

      Menno,

      Ik heb de indruk dat je niet echt geïnteresseerd bent in die pannenkoeken maar eerder in de oliebollen. Maar oliebollen zijn ook lekker hoor, vooral als ze lekker heet zijn (oeps …).

      • Menno zegt op

        Ik heb geen idee waarom je denkt dat ik meer geïnteresseerd ben in oliebollen. Die vind ik ook lekker maar dan liever met krenten.
        Ik kwam haar bij toeval tegen op YouTube en het lijkt me erg lekker wat zij maakt. In januari bezoek in Bangkok voor een paar dagen en ik ben zeker van plan om even bij haar te gaan kijken en te proeven.

  14. John2 zegt op

    Haha redactie,

    … de ene week een topic over de obesitas bij de Thaise bevolking en vervolgens reclame maken over de banana pancakes (lekker vettig en een overvloed aan suiker). Maar goed, zo zien we tenminste wat Thailand ons allemaal te bieden heeft.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website