Vandaag draait alles om, een heerlijk gerecht dat vaak het “Thaise Biryani” wordt genoemd. Je zult de rijke smaken, pittige kruiden en de fascinerende geschiedenis ervan ontdekken.

Bereid je voor op een culinair avontuur dat je smaakpapillen prikkelt en je keuken in een Thaise oase verandert.

De fonetische transcriptie van ข้าวหมกไก่ in het Internationaal Fonetisch Alfabet (IPA) zou als volgt zijn: /kʰâːw mòk kàj/. Bij benadering in het Engels zou dit kunnen worden uitgesproken als “kow mok guy”. Onthoud dat Thaise tonen (stijgend, dalend, hoog, laag, midden) erg belangrijk zijn in de uitspraak en betekenis van woorden, wat moeilijk volledig te vangen is in een Engelse benadering van de uitspraak.

Oorsprong en geschiedenis

De reis van Khao Mok Gai begint in het zuiden van Thailand, een regio met een smeltkroes van culturen en invloeden vanuit de omringende landen. Door de eeuwen heen heeft de Thaise keuken zich vermengd met invloeden uit Maleisië, India en het Midden-Oosten. Khao Mok Gai is daar een perfect voorbeeld van. Deze hartige, geurige schotel, vergelijkbaar met het Indiase biryani, heeft een speciale plek in het hart van de Thaise bevolking en is een hoofdbestanddeel van hun traditionele keuken.

Ingrediënten en smaakprofielen

Je zult merken dat Khao Mok Gai een ware explosie van smaken biedt. Je proeft de gouden gebakken kip, gemarineerd in een mix van Thaise kruiden zoals koriander, komijn, kurkuma en kardemom, dat het gerecht zijn kenmerkende gele kleur geeft. De kip wordt gekookt met geurige jasmijnrijst die de smaken absorbeert en complimenteert.

Garnituren zoals gefrituurde sjalotten, komkommerplakjes, verse munt en korianderblaadjes geven het gerecht een frisse toets. Een hartige, pittige saus gemaakt van tamarinde, suiker, vissaus en chilipeper completeert de maaltijd. De combinatie van deze smaken zorgt voor een smaakprofiel dat zowel zoet, pittig, zuur als hartig is – een waar feest voor je smaakpapillen!

Het recept voor vier personen

Nu je bekend bent met de geschiedenis en smaken van Khao Mok Gai, is het tijd om je eigen versie te maken. Voor vier personen heb je nodig:

  • 4 kippenpoten
  • 2 kopjes jasmijnrijst
  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • 2 eetlepels kurkuma
  • 2 eetlepels gemalen koriander
  • 1 eetlepel gemalen komijn
  • 8 kardemompeulen
  • 2 stengels citroengras
  • 4 sjalotten, fijngesneden
  • 4 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 4 kopjes kippenbouillon
  • 1 komkommer, in plakjes
  • Verse munt en koriander voor garnering
  • Voor de saus: 2 eetlepels tamarindepasta, 2 eetlepels suiker, 1 eetlepel vissaus, 1 theelepel gemalen chilipeper

Bereiding

Je zult versteld staan hoe gemakkelijk het is om dit gerecht te bereiden.

  1. Meng de kurkuma, koriander, komijn, gehakte knoflook en sjalotjes in een kom. Voeg de kip toe en zorg ervoor dat de kip volledig bedekt is met de kruidenmix. Laat de kip minimaal 1 uur marineren, maar voor de beste smaak laat je het een nacht staan.
  2. Verhit olie in een pan en voeg de gemarineerde kip toe. Bak de kip aan beide kanten goudbruin.
  3. Voeg de gewassen jasmijnrijst, kardemom, citroengras en kippenbouillon toe. Roer goed door en laat het geheel sudderen tot de rijst volledig gekookt is en alle vloeistof heeft geabsorbeerd.
  4. Voor de saus, meng de tamarindepasta, suiker, vissaus en chilipeper. Verwarm op laag vuur tot de suiker volledig is opgelost.
  5. Serveer de kip en rijst met plakjes komkommer en garneer met verse munt en koriander. Schenk de saus eroverheen en geniet van je zelfgemaakte Khao Mok Gai!

Ik hoop dat je genoten hebt van deze culinaire reis en nu zelf thuis de smaken van Thailand kunt ervaren. Dus ga aan de slag en maak je eigen heerlijke Khao Mok Gai. Geniet ervan!

Over deze blogger

Redactie
Redactie
Bekend als Khun Peter (62), woont afwisselend in Apeldoorn en Pattaya. Al 14 jaar een relatie met Kanchana. Nog niet gepensioneerd, heb een eigen bedrijf, iets met verzekeringen. Gek op dieren, vooral honden en muziek.
Genoeg hobby's, maar helaas weinig tijd: schrijven voor Thailandblog, fitness, gezondheid en voeding, schietsport, ouwehoeren met vrienden en nog wat eigenaardigheden.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website