Kaeng som of Gaeng som is een traditioneel Thais gerecht dat bekend staat om zijn kenmerkende zure smaak. De naam “kaeng som” betekent letterlijk “zure curry” in het Thais. Dit gerecht is zeer populair in Thailand en wordt ook in andere delen van Zuidoost-Azië gegeten.

Kaeng som wordt traditioneel gemaakt met vis, hoewel het ook met garnalen of andere zeevruchten kan worden bereid. Andere ingrediënten die vaak in de curry worden gebruikt zijn onder andere tamarinde (wat zorgt voor de zure smaak), sjalotjes, knoflook, gedroogde chilipepers, vissaus en palmsuiker.

De fonetische uitspraak van “Kaeng som” in het Thais zou ongeveer zo klinken als “kang som”. Hier is de uitspraak opgesplitst:

  • “Kaeng” klinkt als “kang”, waarbij de ‘a’ klinkt als de ‘a’ in het Engelse woord “car”.
  • “Som” klinkt als “som”, met een korte ‘o’ klank zoals in het Engelse woord “lot”.

Houd er rekening mee dat de tonen en uitspraken in de Thaise taal variëren, dus de exacte uitspraak kan variëren afhankelijk van de regio en het accent van de spreker.

De oorsprong van Kaeng Som

Kaeng som, dat letterlijk “zure curry” betekent, is een gerecht dat door de jaren heen een onmisbaar onderdeel van de Thaise eetcultuur is geworden. Hoewel het precieze ontstaan van dit gerecht moeilijk te traceren is, wordt het over het algemeen beschouwd als een creatie van de Centraal-Thaise keuken. Door de eeuwen heen is het echter geadopteerd en aangepast door verschillende Thaise regio’s, waardoor er tegenwoordig vele variaties van deze geliefde curry bestaan.

De smaak van Kaeng Som: een symfonie van contrasten

Wanneer je je eerste hap Kaeng som neemt, word je getrakteerd op een explosie van smaken. De curry is scherp en zout, met een diepe umami-smaak van vis of garnalen, verrijkt door het pittige van chilipepers en aangevuld met een vleugje zoetheid van palmsuiker. Maar het is de kenmerkende zure smaak, gegeven door tamarinde, die Kaeng som echt zijn unieke karakter geeft.

Elke regio in Thailand heeft zijn eigen interpretatie van Kaeng som. In het midden van het land wordt het gerecht vaak bereid met groenten als kousenband en daikon. In het zuiden van Thailand wordt het gerecht echter vaak aangevuld met exotische ingrediënten als ananas, bamboescheuten of papaya, waardoor het een unieke twist krijgt.

Zelf Kaeng Som maken: een recept voor vier personen

Nu je de achtergrond van Kaeng som kent, is het tijd om je eigen versie te maken. Voor dit recept kiezen we voor een visvariant, wat een van de meest traditionele bereidingen is.

Ingrediënten:

  • 500 gram stevige witvis, schoongemaakt en in stukken gesneden
  • 2 eetlepels tamarindepasta
  • 2 eetlepels vissaus
  • 1 eetlepel palmsuiker
  • 2 rode chilipepers, fijngehakt
  • 2 sjalotjes, fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 300 gram groenten (kies voor kousenband, daikon, of ga voor een zuidelijke variant met ananas of papaya)
  • 500 ml water
  • Zout naar smaak

Bereiding:

  1. Doe de tamarindepasta, vissaus, palmsuiker, chili, sjalotjes en knoflook in een blender en mix tot een gladde pasta.
  2. Breng het water aan de kook in een diepe pan en voeg de pasta toe. Laat het geheel op middelhoog vuur sudderen tot de aroma’s vrijkomen.
  3. Voeg de stukken vis en groenten toe aan de pan. Laat het geheel sudderen tot de vis gaar is en de groenten zacht zijn, maar nog wel een beetje bite hebben.
  4. Proef de curry en voeg indien nodig extra zout toe.
  5. Serveer de Kaeng som warm, met een portie gestoomde jasmijnrijst aan de zijkant.

Met dit recept kun je in je eigen keuken een authentieke Kaeng som bereiden. Maar zoals met elk gerecht, moedig ik je aan om te experimenteren en je eigen twist eraan te geven. Zo wordt deze Thaise klassieker echt een weerspiegeling van jouw eigen smaak. Veel plezier op je culinaire reis!

Over deze blogger

Redactie
Redactie
Bekend als Khun Peter (62), woont afwisselend in Apeldoorn en Pattaya. Al 14 jaar een relatie met Kanchana. Nog niet gepensioneerd, heb een eigen bedrijf, iets met verzekeringen. Gek op dieren, vooral honden en muziek.
Genoeg hobby's, maar helaas weinig tijd: schrijven voor Thailandblog, fitness, gezondheid en voeding, schietsport, ouwehoeren met vrienden en nog wat eigenaardigheden.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website