Hor Mok (ห่อหมก) oftewel gestoomde viscurry is een culinaire verrassing op zich. Stel je voor dat je een pakje opent waaruit de exotische aroma’s van kokos en curry je neusgaten binnenstromen. Je smaakpapillen trillen van anticipatie, en als je eerste hap de rijke smaken van verse zeevruchten, pittige curry en zoete kokos combineert, ben je meteen verkocht.

Klinkt dat niet hemels? Dit is de magische ervaring van Hor Mok, de Thaise gestoomde viscurry die je op een culinaire reis door Thailand neemt. Dus maak je klaar, want we duiken in de wereld van deze smaakvolle schotel.

Oorsprong en geschiedenis

Hoewel Hor Mok nauw verbonden is met de Thaise cultuur en keuken, ligt de oorsprong eigenlijk in buurland Myanmar, waar het bekend staat als ‘Haw Moke’. De benaming Hor Mok komt van de woorden ‘Hor’, wat ‘pakken’ of ‘omhullen’ betekent, en ‘Mok’ dat ‘stomen’ betekent. In feite verwijst de naam naar de traditionele manier van koken, waarbij het gerecht wordt gestoomd in bananenbladeren.

Hor Mok werd echter verfijnd en geperfectioneerd in Thailand, waar het inmiddels is uitgegroeid tot een favoriet in heel het land. Het is niet alleen een streetfood klassieker, maar ook een gerecht dat vaak wordt geserveerd bij speciale gelegenheden.

Ingrediënten en smaakprofielen

Hor Mok bestaat in de kern uit stukjes vis die zijn gemengd met rode currypasta en kokosmelk, vervolgens gestoomd in een pakketje van bananenbladeren. Maar dat is nog maar het begin.

De rode currypasta geeft de schotel zijn pittige en aromatische smaken, terwijl de kokosmelk een romige textuur en een zoet contrast biedt. De vis is het hoofdingrediënt en wordt gewoonlijk aangevuld met een scala aan andere zeevruchten, zoals garnalen of inktvis, afhankelijk van de regionale voorkeuren. En dan zijn er nog de eiwitten die de curry een flan-achtige textuur geven, terwijl kaffir limoenblaadjes, Thaise basilicum, en vissaus zorgen voor diepte en complexiteit.

Recept voor Hor Mok voor vier personen

Wat je nodig hebt:

  • 500 gram witvisfilet (bijv. kabeljauw, zeebaars), in kleine blokjes
  • 2 eieren
  • 200 ml dikke kokosmelk
  • 2 eetlepels vissaus
  • 2 eetlepels rode currypasta
  • 1 rode chilipeper, fijngehakt
  • 1 sjalot, fijngehakt
  • 4 kaffir limoenblaadjes, fijngesneden
  • Handvol verse Thaise basilicum
  • Bananenbladeren (of aluminiumfolie)

Hoe je het maakt:

  1. Meng de visblokjes met de currypasta in een kom en zet even opzij.
  2. Klop de eieren in een andere kom en voeg de kokosmelk en vissaus toe. Roer goed tot een glad mengsel.
  3. Voeg het vis-currymengsel, de sjalot, chili, kaffir limoenblaadjes en basilicum toe aan het eiermengsel. Roer goed.
  4. Verdeel het mengsel over vier bananenbladeren (of aluminiumfolie als je geen bladeren kunt vinden), vouw de randen om tot een pakketje en zet vast met een tandenstoker.
  5. Stoom de pakketjes in een stoompan of een vergiet boven een pan kokend water gedurende 15-20 minuten.
  6. Serveer warm en geniet van de complexe smaken van deze prachtige Thaise gestoomde viscurry!

Met Hor Mok op je menu krijg je niet alleen een heerlijk gerecht, maar ook een stukje van de rijke Thaise culinaire geschiedenis. Dus waarom ga je niet aan de slag en maak je dit heerlijke, authentieke gerecht zelf? Jouw smaakpapillen zullen je dankbaar zijn!

1 reactie op “Hor Mok (ห่อหมก) oftewel gestoomde viscurry”

  1. Chris zegt op

    Een van mijn favoriete gerechten. Eet het zeker 1 keer per week en koop het op de plaatselijke markt.
    Toen ik nog wel eens in Langsuan (in het zuiden) kwam werd de achterbak van de auto altijd half volgeladen met Hor Mok. Ik denk 250 stuks, voor alle familie en kennissen in Bangkok. Die werden daags voor vertrek besteld. Heerlijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website