U moet de groe(n)ten van Thailand hebben
Met een knipoog naar de reclameslogan, die Martine Bijl ooit over de groenten van Hak conserven gebruikte, ga ik u iets over de groenten in Thailand vertellen. Als u de Thaise keuken een beetje kent weet u dat het aanbod van Thaise groenten zeer groot is en veelvuldig in of bij Thaise gerechten gebruikt worden.
We hebben het dan bijvoorbeeld over koolsoorten zoals “pak kaad khao” (Chinese kool), “pak kwang toeng” (paksoi), bonensoorten zoals de “tua fak jao” (kousenband), “tua lan tao” (peultjes), “tua njoh” (taugé), “teng kwa” (komkommer) en “makheua theet” (tomaat).
De meeste hiervan zijn ook wel in Nederland verkrijgbaar en zijn ook niet typisch Thai. Hieronder een aantal groenten, die vol met vitaminen, mineralen en andere essentiële voedingsstoffen kleur en smaak geven aan een gezonde Thaise maaltijd.
Acacia Leaf of Bai Cha Om
Dit lange, slanke en enigszins vederlicht ogende blad kan rauw of gekookt worden gegeten. Rauw heeft het blad een onaangename geur, waardoor de Thais het de bijnaam “stinkend blad” heeft gegeven. Bai Cha Om wordt gebruikt in soepen, curries en roerbakgerechten, maar het is vooral populair in omeletten. Als het wordt (mee)gekookt wordt de geur geëlimineerd en de smaak is warm, nootachtig en geurig. Het acaciablad bevat eiwitten, vitamine B1 en C, en beta-caroteen. Er wordt ook gezegd dat het eten van dit blad zorgt voor afkoeling van het lichaam en eventuele winderigheid zal afnemen.
Aziatische bieslook of Gooey Chai
Een lang, vlak en grasachtig blad uit de knoflook- en uienfamilie. Het heeft een sterkere smaak dan het bieslook, dat wij kennen, waar de knoflooksmaak duidelijk aanwezig is. Het wordt gebruikt in Thaise salades, soepen en roerbakgerechten, maar ook wel als garnering bij andere gerechten. Aziatische bieslook voegt vitaminen A, C, E en K toe aan uw voedings, samen met de mineralen kalium, niacine en riboflavine.
Bamboescheuten of Nor Maai
Bamboe is het langste lid van de grasfamilie. Een bamboescheut is het enige eetbare deel van de bamboeplant, het is de spruit, die groeit uit een volwassen stengel. Het heeft een nootachtige smaak en wordt meestal in Thaise soepen en curries gebruikt. De voordelen voor de gezondheid van de bamboescheut is het feit, dat het veel voedingsvezels en weinig calorieën bevat. De bamboescheut bevat een flink aantal voedingsstoffen zoals vitamine A, B6 en E, alsmede thiamine, riboflavine, niacine, calcium, magnesium, fosfor, kalium, natrium, zink, koper, mangaan, selenium en ijzer.
Cherry Aubergine of Makhuea Phuaeng
De erwtvormige, groene kersen aubergine komt veel voor in de Thaise gele, rode en groene curry. De kleine ronde Makhuea Phuang is mals als ze wordt gekookt en heeft een licht bittere smaak. Deze bijzondere Thaise groente wordt aangeprezen om maagpijn bij de spijsvertering te elimineren en bevordert constipatie te stoppen. Ook zou de kersen aubergine verkoudheid voorkomen dan wel genezen.
Chinese Selderij of Keun Chai
Met dunnere, meer groene stengels, oogt Chinese selderij anders dan selderij zoals wij die kennen en smaakt en ruikt ook anders. Wanneer het rauw in pikante Thaise salades wordt gebruikt, is de geur intenser, de textuur droger en de smaak scherp, bitter en peperig. Echter, als het meegekookt bij gestoomde visgerechten, soepen, roerbakgerechten en stoofschotels, wordt de bittere smaak zoet en de penetrante geur wordt veel aangenamer. Selderij bevat talrijke antioxidanten en anti-ontstekings-elementen, derhalve bijzonder goed voor de spijsvertering. Bovendien bevat selderij een aanzienlijke hoeveelheid kalium en er wordt beweerd, dat het eten van seldeij goed is voor mensen die last hebben van jicht en reuma.
Chinese broccoli of Pak Kha Na
Vergelijkbaar met, maar smaakvoller dan kool en bladsla, wordt deze groene bladgroente als een belangrijk ingrediënt in veel Thaise op noedels en gebaseerde roerbakgerechten gebruikt. Chinese broccoli is een uitstekende bron van vitamine A en K, en is rijk aan vitamine C, van vitaal belang voor je lichaam om een sterk immuunsysteem te onderhouden. Het heeft weinig calorieën en is rijk aan voedingsvezels en foliumzuur. Chinese kool heeft een hoog niveau van zwavelverbindingen, die helpen bij het verwijderen van ongewenste stoffen en ontgiften van het lichaam.
Chinese aubergine of Makhuea Muang
Ook wel bekend als paarse aubergine, is de Chinese aubergine langer en slanker dan de andere variëteiten van deze groente. Het heeft een zoete smaak na het koken en wordt hoofdzakelijk gebruikt in de Thaise groente roerbakgerechten, soepen en stoofschotels. De paarse huid bevat veel antioxidanten en de aubergine bevat verder de vitamines B1, B3 en B6, kalium, magnesium en mangaan. Magnesium is essentieel voor het menselijk lichaam om het zenuwstelsel en het hart normaal te laten functioneren en het elimineert schadelijke bacteriën van het immuunsysteem.
Het zijn maar enkele voorbeelden van gezonde en verse groente, dat in Thailand verkrijgbaar is. Het voert te ver om alle groenten hier te noemen, voor een mooi en uitgebreid overzicht beveel ik aan te kijken op: http://www.supatra.com/pages/thaiveggies2.html
Bron: Pattaya Trader
Over deze blogger
-
Bert Gringhuis (1945), geboren en getogen in Almelo in het mooie Twente. Later vele jaren in Amsterdam en Alkmaar gewoond, werkzaam in de export voor diverse bedrijven. Ik kwam in 1980 voor het eerst in Thailand en was meteen verliefd op het land. Vele malen sindsdien terug geweest en na mijn (vroeg)pensionering als weduwnaar naar Thailand verhuisd. Daar woon ik nu al 22 jaar samen met mijn ietwat jongere Thaise dame Poopae.
Mijn eerste ervaringen in Thailand als een soort nieuwsbrief aan familie, vrienden en kennissen gestuurd, die later onder de naam Gringo op Thailandblog hebben gestaan. Veel, heel veel artikeltjes hebben die eerste verhalen gevolgd en dat is uitgegroeid tot een vrijwel dagelijkse hobby.
In Nederland nog een verwoed voetballer en voetbalscheidsrechter, maar de jaren gaan tellen en in Thailand nog altijd verwoed, maar het poolbiljarten is echt van mindere kwaliteit, ha ha!
Lees hier de laatste artikelen
- Bezienswaardigheden2 december 202424 uur in Bangkok (video)
- Rayong30 november 2024Rayong, een uurtje of twee!
- Eten en drinken29 november 2024Hoe de scherpe kant van de Thaise keuken te vermijden?
- Eten en drinken25 november 2024Rijstebrij
Hoi gringo,
Ik maak zelf vaak “keng khiau waan gai” , (chicken green curry),
Vrij eenvoudig te maken, ( diverse manieren staan op you tube)
en je kan alle ingrediënten krijgen bij de toko.,
Ik kom altijd bij ” Wah nam hong” in amsterdam t/o “makro”.
hier gaan ook de cherry aubergine in.
Maar ook de thaise aubergine, die is een centimeter of 3/4 in doorsnede, en gestreept.
ook deze is te krijgen in de toko, echter…. ze zijn hier wel een beetje aan de dure kant !…:(.
In thailand zijn ze iets van 30 b de kilo ! En hier, ik dacht van 4 euro een pakje van 6 …. !
Tja, je kan ook de gewone paarse aubergine gebruiken, maar ja, je wil zo origineel,
mogelijk hè…
ik vraag me dus af, waarom die dingen hier zo veel duurder zijn.
t’uurlijk ze zullen hier iets duurder zijn, maar zo’n groot verschil !?.
Worden ze ingevlogen!? (Bussines class ;)?, Zijn ze hier niet te kweken ? (In kassen?).
Fijne zondag allemaal. Ron.
Waarom de paarse aubergine hier zo veel duurder is Ron? Dat zal ik u zeggen. Moet geimporteerd worden. Personeel in Nederland is duurder. Huur in Nederland is duurder. Belastingen in Nederland, Electriciteitskosten om de aubergines in koelkasten te bewaren. Als men dit dus niet doorberekend kunt u nooit meer iets kopen in de toko, want ze gaan namelijk failliet!
Vond het helemaal niks de aubergine of zijn familie, totdat mijn vrouw een omelet er van maakte. Is met rijst en verse chillies inmiddels een van mijn favorieten gerechten geworden!
hoi Ron, dit jaar heb ik een experiment opgestart om in een kasje Thaise aubergines te kweken te weten kleine ronde witte met paarse strepen en witte. het lukt wel maar ze hebben veel warmte nodig zodoende heb ik er alwel een aantal aan de planten hangen, nog niet geconsumeerd. Ook heb ik er een plant in staan met gele mutaties en deze zal ik aan de ondernemer geven waar in het zaad heb gekocht misschien kan hij er wat mee. Het lukt dus wel om hier in NL Thaise aubergines te kweken en misschien is er een professionele teler die hier aan wil beginnen.
Gé
Avocados zijn weinig populair in Thailand. Je vind ze niet gemakkelijk in de winkel, ze zijn duur (ca 80 bath per stuk) en meestal keihard. Vorige maand zag ik Thaise avocado’s in de Makro verpakt in zakken van 5, ongeveer 20 bath per stuk. Aan die prijs wil ik ze wel eens proberen. Ze waren vrij hard en ik heb ze enkel dagen op kamertemperatuur laten rusten. Na 4 dagen waren ze mals geworden en met een vinaigrette sausje vind ik het een fris en heerlijk gerechtje.Eenmaal rijp moet je opeten want ze worden snel bruin en beginnen te rotten. Er zijn tal van recepten met avocados o.m met garnalen in coctktailsausje of een blikje tonijn gemengd met mayonaise.
Belangrijk is de dat de avocado één van de meest gezonde en voedzame vruchten is die er bestaat
• Een avocado is goed voor je hart: De goede vetten beschermen je hart en je bloedvaten omdat ze het cholesterol in je lichaam te lijf gaan. Ze verlagen het slechte cholesterol LDL en verhogen het goede cholesterol HDL in je bloed.
• Avocado beschermt mannen tegen problemen met hun prostaat: Studies wijzen uit dat het stofje beta-sitosterol, wat veel voorkomt in avocado, goede uitwerking hebben op je prostaat en je beschermen tegen ziektes van de prostaat.
• Avocado laat vitaminen beter opnemen: Een aantal vitaminen (o.a. vitamine A, E, K) worden beter opgenomen wanneer ze in combinatie met vetten worden gegeten. Een avocado toevoegen aan een salade helpt bijvoorbeeld de vitamineopname door het lichaam.
Conclusie
Avocado’s zijn terecht een van de meest voedzame soorten fruit (en groente) die de natuur voortbrengt. De goede vetten die een avocado bevat zijn onmisbaar en zorgen ervoor dat je langer en gezonder blijft leven.
ik haal mijn avocados altijd op de markt aan Boon Katchana Rd. Prima kwaliteit en 80 Bt. per kilo.
Heb ontdekt dat peterselie moeilijk te vinden is in Thailand, althans Khon Kaen. Uiteindelijk wel gevonden. Heet dan ook parsley, de engelse naam dus. Goed tegen hoge bloeddruk, maar thais kennen het niet of lusten het niet.
Morgen Jacob,
Heeft mij ook een eeuw gekost om de gewone parsley te vinden.
Zeiden tegen mij pak chee farang.
Neen zeg ik, dat is een soort coriander.
Parsley – pak chee itali of chin chai. (als ik het goed schrijf)
LOUISE
Ik kan het hier in Hua Hin bij de Makro ,Lotus , soms zelfs op de markt in de stad vinden. Mischien in Khon Khaen is het moeilijker om het te vinden. Hier zijn er veel westerse restaurants die het gebruiken,
Ik mis “morning glory”
Da’s toch heel Thais en in NL niet verkrijgbaar?!
Beste,
Gedurende de zomer is het hier verkrijgbaar in België: zie het regelmatig op de zondagvoormiddag markt te Heist op den Berg te koop aangeboden worden. Gaan het zelf wel elders halen (namelijk een gedreven kweker die aan het experimenteren gegaan is maar nog geen product in de verkoop zet). Zal iets laten weten zodra het ook daar beschikbaar is voor de verkoop.
Smakelijk
Mijn vrouw heeft een zak vol met thaise groente zaden meegebracht toen ze in maart terug kwam.
Hier thuis in de groententuin hebbben we een 2 tal serre’s staan waarvan de grootste (3x6m) herschapen is tot een thais groente oerwoud. Handig als ze begint met koken, even shoppen in de tuin en alles vers. Zelfs de waterspinazie ( phak bung); heerlijk bij n ommelet. Trouwens de kleine eier aubergine planten kun je perfect in potten kweken. Hoe ze het klaar krijgt snap ik niet maar zelfs de papaya zaden die ze had zijn nu uitgekomen en volgend jaar kunnen we smullen van onze eigen som tam. Daarbij zijn we zo zeker dat al de groente pesticiden vrij zijn. Trouwen bij haar thuis in Thailand worden er ook geen gebruikt, niet in de groententuin en ook niet op de rijstvelden.
Leuk artikel Gringo.
Een vraagje van mij. Heeft iemand in Thailand wel eens prei gekocht of gezien zoals wij die in Nederland kennen ? Ik bedoel dan niet die uit de kluiten gewassen bosui die er wel iets op lijkt maar echt heel wat anders is.
@ TH:NL. Persoonlijk gezien ja in Foodland Pattaya.
Macro
Jawel, in Tops supermarket – en dit zelfs in Sakun Nakhon, hartje Isaan dus.
Moet dus verkrijgbaar zijn in de toeristische centra als BKK, Pattaya en andere plaatsen … .
Direct ouderwetse preisoep gemaakt natuurlijk 🙂
zelfs hier in Chumphon bij Makro is er heel regelmatig echte prei te koop. Ligt er samen met de peterselie. Het ligt bij de ingevoerde groenten en niet “verschrikkelijk” duur.
De prei is gewoonlijk altijd te vinden in Big c of Macro in udon thani goedkoop ook in villa market maar
veel duurder
alle supermarkets in chiang mai hebben prei, dezelfde uit de kluiten gewassen planten als in Nederland.
Yep ook te koop bij de Makro in Huahin. De Engelse benaming (Leek) staat er bij maar moet zeggen dat het niet altijd aanwezig is. Spruiten zijn er ook regelmatig.
Hier in Hua Hin hebben ze het bij de Makro, Lotus , en Gourmet Market.
Morgen Gringo,
Hardstikke goed.
Bedankt voor deze.
Weer een hulpmiddel om op de markt het toneelstuk/mimespel in 2 i.p.v. 10 delen terug te brengen.
De engelse benaming verstaan ze niet, op een enkeling na.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook af en toe in een deuk lig als er weer iemand zegt dat zij het weet en met totaal iets anders aankomt.
Binnen mum van tijd tig dames om je heen die stuk voor stuk bijna in d’r broek piesen.
Heeft ook z’n charme.
LOUISE
Aanvulling op deze info
Land en tuinbouwproducten
Er zijn door meerdere instanties onderzoeken gedaan waaruit bleek dat
bij 35 procent van de producten residuen van pesticiden zijn aangetroffen!
In Thailand worden nog steeds op grote schaal bestrijdingsmiddelen gebruikt
die wereldwijd(zelfs in o.a Afrika) verboden zijn, deze middelen zijn ook door
het wassen ervan niet te verwijderen!
Alles is dus niet altijd wat het lijkt al ziet het er mooi uit!
De witte met iets groene streepjes wordt de laatste jaren massaal gekweekt in kassen of tunnels. Meestal door Thaise dames met een falang boer als man. Ik kweek ze in grote potten buiten. Vorig jaar was een topjaar.
U moet beslist niet de Groente van Thaland hebben. Er zit zoveel pesticide in wat niet echt bevoordelijk is voor de gezondheid. Veel landen importeren dan ook geen groente en bepaalde gewassen uit Thailand.
Singapore is er een van die een strenge kontrole uitvoert.
GROE(n)TE UIT THAILAND
read://https_www.nationthailand.com/?url=https%3A%2F%2Fwww.nationthailand.com%2Fpr
Lees hier hoe de VS via zijn Thais consulaat de regering van Thailand chanteerde drie gev
vervolg: gevaarlijke pesticiden toch toe te staan. Dit waren paraquat, glyphosaat en chlorpyrifos.
Ondanks de intensieve lobby van de pesticideindustrie was de Thaise Cie voor gevaarlijke producten tot de slotsom gekomen deze pesticiden te verbieden.
De VS dreigde toen met enorme compensatie eisen voor geleden verliezen en dreigde met een importverbod op voor Thailands economie vitale producten,wat in de miljarden dollars liep.
Uiteindelijk is alleen het kankerverwekkende glyphosaat toegestaan vanwege de belangen van de producent Monsanto/Bayer.
Overigens heeft de EU dit product in de vorm van de onkruidverdelger Roundup voor de komende 5 jaar ook toegestaan.
Mijn favoriet is de Chinese Broccoli. Ook in Nederland verkrijgbaar. Heerlijk in de Phat Sieeuw. En over die pesticides denk ik maar niet teveel na. Wat denk je dat er gebruikt wordt in de Nederlandse aardbeienteelt !.
de link naar de groenten klopt niet meer en is nu aangepast naar
https://www.supatra.com/ThaiVegetableGuide.html