Geurloze durian nu beschikbaar in Thailand
Durian uit Thailand staat bekend om zijn custardtextuur en smaak, dat wereldwijd wordt gewaardeerd, maar ook beschimpt vanwege zijn scherpe geur. Degenen, die het prikkelende aroma van durian niet kunnen verdragen, kunnen zich verheugen over het feit dat vorige week in Thailand een “geurloze” variant van de doornige vrucht werd geïntroduceerd.
Volgens telers is een variëteit van de populaire Mon Thong-soort, gekweekt in de provincie Nakhon Ratchasima in het noordoosten van Thailand, tentoongesteld op een durian-festival in het district Pak Chong, zoet, droog en zacht van vruchtvlees, maar vooral geurloos.
Een enorme groei van de Chinese vraag hielp Thailand vorig jaar ongeveer 187 miljard baht te verdienen, als ’s werelds grootste exporteur van durian. In 2020 verviervoudigde China’s import van verse durians van 2017 tot 2,3 miljard dollar, waarmee het kersen overtrof als de nummer één fruitimport in waarde, volgens gegevens van de Verenigde Naties.
Behalve dat het populair is in Zuidoost-Azië en China, is het stekelige fruit van Thailand ook controversieel. In 2018 werd een Indonesische vlucht aan de grond gehouden nadat reizigers klaagden over het fruit in het vrachtruim. Na klachten dat de geur in de cabine het vliegen ondraaglijk maakte, stapten de passagiers van boord van de Sriwijaya Air-vlucht naar Jakarta vanuit Bengkulu op het eiland Sumatra. Voordat ze opstegen, laadde de vliegtuigbemanning het fruit, dat rook naar rotte uien, terpentijn en vuile gymsokken.
Studenten en personeel werden in 2019 geëvacueerd uit de bibliotheek van de Universiteit van Canberra nadat reddingsteams hadden gereageerd op meldingen van “een sterke gaslucht” binnenin. Later werd onthuld dat de geur van de durian werd veroorzaakt door een ventilatieopening in de buurt van de tweede verdieping van de faciliteit, die daarna werd afgesloten.
In sommige Aziatische steden is het stinkende fruit verboden in het openbaar vervoer en in hotelkamers.
Bron: Royal Coastreview
Over deze blogger
-
Bert Gringhuis (1945), geboren en getogen in Almelo in het mooie Twente. Later vele jaren in Amsterdam en Alkmaar gewoond, werkzaam in de export voor diverse bedrijven. Ik kwam in 1980 voor het eerst in Thailand en was meteen verliefd op het land. Vele malen sindsdien terug geweest en na mijn (vroeg)pensionering als weduwnaar naar Thailand verhuisd. Daar woon ik nu al 22 jaar samen met mijn ietwat jongere Thaise dame Poopae.
Mijn eerste ervaringen in Thailand als een soort nieuwsbrief aan familie, vrienden en kennissen gestuurd, die later onder de naam Gringo op Thailandblog hebben gestaan. Veel, heel veel artikeltjes hebben die eerste verhalen gevolgd en dat is uitgegroeid tot een vrijwel dagelijkse hobby.
In Nederland nog een verwoed voetballer en voetbalscheidsrechter, maar de jaren gaan tellen en in Thailand nog altijd verwoed, maar het poolbiljarten is echt van mindere kwaliteit, ha ha!
Lees hier de laatste artikelen
- Achtergrond14 december 2024Cashewnoten in Thailand
- Isaan12 december 2024We gaan naar Ubon Ratchathani!
- Achtergrond6 december 2024De geschiedenis van de Thaise keuken
- Bezienswaardigheden2 december 202424 uur in Bangkok (video)
De smaak verdwijnt dan vaak ook . Bij ons heb je dat ook bij appels . Ze zien er wel fantastisch uit maar de oude authentieke rassen smaken totaal anders en zijn veel gezonder .