Sai Oua – ไส้อั่ว (Thaise worst volgens Lanna recept)
Natuurlijk kennen we allemaal wel Tom Yum Goong, Phat Kaphrao, Pad Thai en Som Tam, maar de Thaise keuken kent meer gerechten die jouw smaakpapillen in opperste staat van verrukking zullen brengen. Veel van deze gerechten uit de Thaise keuken zijn te vinden in de regio’s. Een voorbeeld daarvan is Sao Oua (Sai ua) uit Noord-Thailand met een eigen unieke smaak.
Sai Oua, ook bekend als Thaise worst, is een traditionele worst uit Noord-Thailand, met name uit de regio Chiang Mai. De geschiedenis ervan is diep geworteld in de Lanna-cultuur van Noord-Thailand, waar het al eeuwenlang wordt bereid en gegeten.
De Thaise naam voor Sai Oua is “ไส้อั่ว” (uitgesproken als “sai ua”). Deze naam verwijst specifiek naar de gekruide en gegrilde worst die kenmerkend is voor de Noord-Thaise (Lanna) keuken. De fonetische uitspraak van “Sai Oua” in het Engels is ongeveer “sigh oo-ah”. Hierbij klinkt “sai” als het Engelse woord “sigh”, en “oua” klinkt als een combinatie van “oo” (zoals in “food”) en “ah”.
De worst kenmerkt zich door een rijke en complexe mix van smaken. Het bevat een combinatie van varkensvlees met een scala aan lokale kruiden en specerijen, waaronder citroengras, galangal, kaffir limoenblad, sjalotten, knoflook, en een verscheidenheid aan chilipepers. Dit geeft Sai Oua een uniek aromatisch en licht pittig smaakprofiel.
Wat Sai Oua bijzonder maakt, is de manier waarop de ingrediënten samenkomen om een harmonieuze blend van kruidige, hartige en subtiele citrusachtige tonen te creëren. Het wordt vaak gegeten als snack, bij rijst of in combinatie met andere traditionele Thaise gerechten. Sai Oua is niet alleen een culinair hoogstandje, maar ook een representatie van de rijke culinaire tradities en de geschiedenis van Noord-Thailand.
Misschien denk je dat Sai Oua een gewone braadworst is, maar dat klopt zeker niet. Het is een worst met een intense Thaise smaak, dankzij een keur aan specerijen. De worstjes hebben zo’n unieke smaak dat als je eenmaal Sai Oua hebt geprobeerd, je waarschijnlijk geen gewone worst meer wilt eten! Ze worden ook wel Chiang Mai worstjes genoemd en ze worden ook gegeten in Laos en Myanmar.
Probeer ze eens.
Eet smakelijk!
Over deze blogger
-
Bekend als Khun Peter (62), woont afwisselend in Apeldoorn en Pattaya. Al 14 jaar een relatie met Kanchana. Nog niet gepensioneerd, heb een eigen bedrijf, iets met verzekeringen. Gek op dieren, vooral honden en muziek.
Genoeg hobby's, maar helaas weinig tijd: schrijven voor Thailandblog, fitness, gezondheid en voeding, schietsport, ouwehoeren met vrienden en nog wat eigenaardigheden.
Lees hier de laatste artikelen
- Thailand algemeen19 november 2024Minister van Volksgezondheid kondigt maatregelen aan tegen alcoholgebruik tijdens Nieuwjaar 2025
- Thailand algemeen19 november 2024Goudkoorts: stijgende baht-prijzen trekken investeerders aan
- Thailand met kinderen19 november 2024Bangkok tip: SEA LIFE Bangkok Ocean World (video)
- Bezienswaardigheden19 november 2024Siriraj Medical Museum in Bangkok (video)
Ik heb ze al op mijn bord gehad en ze zijn zeer lekker en zoals je zegt heb ik ze liever dan de worsten uit ons thuisland, ik bekom ze via een vriendin van mijn vrouw die in Chian Rai woont die ze mee brengt als ze naar Korat bij familie komt, spijtig heb ik nog geen shop gevonden in Korat waar die te koop zijn
Ik laat ze aan mij voorbijgaan en vind ze niet lekker.
Mijn vrouw in Chiangmai maakt die Sai Oua en verstuurt dat naar klanten in Thailand.
Sai Oua in het Thaise schrift ไส้ อั่ว Sai (dalende toon) betekent ‘darm’ en Oua (lage toon) betekent ‘volstoppen’.
En op zijn Nederlands is de uitspraak ‘Sâi Oèwa. Dus geen Ou-a / Au-a / O-ua ofzo.
Beste Rob V. Je zult bedoelen dat dit de Thai uitspraak is,die je in ons Nederlandse schrijfsysteem, het beste zo zou kunnen schrijven.
Vaak is deze schrijfwijze,omdat je de toonhoogte in ons schrijfsysteem helemaal niet kunt uitdrukken, zodat het dan ook geheel wat anders betekenen kan,alleen maar een poging van datgene die velen ook denken anders te kunnen schrijven.
Kort gezegd de Thaitaal op onze schrijfwijze,is voor zover dit überhaupt mogelijk is,vaak(1) van de vele mogelijkheden,zo je het ongeveer op Thai zou kunnen uitspreken.
OK, oea . Als je dat in het Thais besteld zeg je ‘Mag ik een paar stukjes gevulde darm?’
En dat is toch wat het uiteindelijk is niet … 😉
Als ik naar Chiang-Mai regio ging dan stelde mijn vrouw eisen die ze anders nooit stelde: NEEM DIE WORST MEE! Meer zei ze niet maar ik moest wel beloven daar kilo’s van mee te sleuren in het vliegtuig. Thuis ging
die worst dan niet in de vriezer maar, en dat pas na stemverheffing van mijn kant, ging het bij de gratie gods in de koelkast….. In Nongkhai met al zijn winkels en de Laotiaanse markt is het spul niet te koop.
Ik heb er aan geroken en dat was zat: niks voor mij. En het kwam op hoor, verzeker ik je…….
Als we in het dorp in Chiang Rai wonen,eten ik het regelmatig als een soort snack als ik s’avonds een biertje drink.
Afhankelijk van diegene die deze ,,Sai Oua”vervaardigd is het op zijn tijd best te eten,en wordt zowel van mijn Thaise vrouw,als ook ik graag gekocht.
De vertaling,,volgestopte darm” is in principe niet anders als de vervaardiging van een worst uit Europa,die ook traditioneel niets anders is als een darm met een vulling.
Als wij zoals gewoonlijk zomers in Beieren (D) wonen,hebben wij het grote geluk dat een Thaise vriendin van mijn vrouw gehuwd is met een Beierse slager,die in eigen productie alle bekenden en zelfs Beierse klanten voorziet van deze Sai Oua.
U zegt: het dorp Chiang Rai.
Dit ‘dorp’ heeft meer dan 200.000 inwoners.
Maar U heeft ergens wel gelijk: de sfeer is van een een heel groot dorp.
Beste Jan, ik bedoel ons dorp in de provincie Chiang Rai.
Ons dorp heeft ca 1500 inwoners.
Sai Oa betekent ook dikke scheet
De Chiang Mai worst is lekker maar sinds Covid erg veranderlijk wat smaak en ingrediënten betreft. In China Town in CM staat een ouder echtpaar die de lekkerste worst verkoopt maar ik heb hun al een tijd niet meer gezien, China Town is ook een Ghost Town.
In San Sai worden ze per stuk (kleintjes) á 20 bath verkocht, het ligt aan het humeur van de eigenaar hoe ze smaken, de laatste tijd zijn ze met stukjes vet en veel te pittig. Dus een Nono geworden.
Op iedere willekeurige markt zijn deze worsten te koop maar vaak veel te vet, dus maar hopen dat het ouder echtpaar in China Town weer terug komt, want de CM worst is zoals eerder gezegd best lekker ook uit het vuistje.
Maak er een duidelijke foto van en probeer het dan uit te spreken. Een beeld zegt meer dan 1000 woorden .
“Sai Oua is een combinatie van klassieke Thaise ingrediënten, zoals citroengras, kaffir limoenblaadjes, rode pepers, laos (gember), kurkuma, knoflook, vissaus en varkensgehakt.”
Laos (gember) ???
Laos = Galangal
Maar ik ga ze zeker proberen, heb hier echte varkensdarm (die kunstmatige darm ontploft altijd bij mij), speciale AliExpress worsten-spuit (hoe noem je zo’n ding?) en zelfs 100% varkensgehakt, wat erg moeilijk te vinden is in NL.
Indien je in Nederland puur varkensgehakt wil kopen dan vraag je toch doodgewoon aan uw slager je een stuk varkensvlees te vermalen. Zo simpel is dat toch. Het meeste gehakt in Nederland en Belgie is een mix van varkens- en kalfsvlees. Of anders maal je het gewoon zelf. Er zijn voldoende vleesmolens te koop met zelfs een hulpstuk om worsten te vullen. Ik kocht er hier zo een, bij Lazada. ‘Electric meat grinder’.
Dat uw kunstmatige steeds ontploft bij het braden komt door het feit dat je begint te braden op te hoge temperatuur en eerst, voor het braden, geen gaatjes in de worsten prikt. Ja, zelfs een worst braden is voor sommige mensen een culinair probleem. Zelf gebruik ik hier, in Thailand, steeds echte darm. Gemakkelijk te koop bij Makro, Maak zelf varkensworst, kippenworst, gedroogde worst. De speciale kruidenmix laat ik mij opsturen uit Belgenland.
Die, wat ze hier in het Zuiden, Isaanworst noemen, lust ik ook wel, zeker die uit Chiang Rai, maar daar begin ik zelf niet, net als de Franse merguez worst, Ieder zijn specialiteit zou ik stellen.
Ik heb ze leren kennen als Pai sausage, lekker pittig gekruid en heerlijk met een stukje bruin brood.