Phat mi Khorat (roergebakken rijstnoedelschotel)
Phat Mi Khorat, een populair gerecht in Nakhon Ratchasima, roergebakken noedels met een speciale saus, lekker met Som Tam.
Phat mi Khorat of Pad mee Korat (ผัด หมี่ โคราช) is een gerecht met roergebakken rijstnoedel in Thaise stijl, die gewoonlijk wordt geserveerd met papajasalade (som tam). De gedroogde rijstnoedels met vele kleuren is een specifiek ingrediënt voor phat mi Khorat.
Het gerecht wordt bereid met gedroogde rijstnoedels, knoflook, sjalot, varkensvlees, gezouten soja, bonen, vissaus, palmsuiker, rode peper, zwarte sojasaus, water, bosui en taugé. Andere samenstellingen zijn ook mogelijk.
Phat mi Khorat is waarschijnlijk een gerecht dat stamt uit de oudheid, in de tijd dat Nakhon Ratchasima voornamelijk door boeren werd bewoond. Destijds bewaarde men oude rijst waar vervolgens gedroogde rijstnoedels van werden gemaakt. Bij religieuze ceremonies wordt phat mi Khorat geserveerd vanwege het gemak en de eenvoudige ingrediënten.
Het smaakprofiel van “Phat Mi Khorat” is complex en rijk. Het combineert de typische zure, zoete, zoute en pittige smaken die in de Thaise keuken worden aangetroffen. De noedels worden gewokt met een mix van ingrediënten zoals tamarinde, vissaus, suiker, chili, en soms ook pinda’s, tofu en ei. In sommige varianten worden ook lokale groenten en kruiden toegevoegd, waardoor het gerecht een onderscheidend aroma en smaak krijgt.
Wanneer men niet de specifieke rijstnoedels uit Khorat gebruikt, dan heb je een ander bekend gerecht: Pad Thai!
Phat mi Khorat ingrediëntenlijst en een recept voor 4 personen
Phat Mi Khorat, ook bekend als Pad Mee Korat, is een populair Thais gerecht dat zijn oorsprong vindt in de provincie Nakhon Ratchasima, ook bekend als Korat. Dit gerecht is vergelijkbaar met Pad Thai, maar heeft een unieke smaak en wordt meestal wat droger en pittiger bereid. Hier is een recept voor 4 personen:
Ingrediënten
Voor de saus:
- 3 eetlepels tamarindepasta
- 3 eetlepels vissaus
- 1 eetlepel donkere sojasaus
- 2 eetlepels palmsuiker (of bruine suiker)
- 1 theelepel gemalen chilipoeder (of naar smaak)
Voor de noedels:
- 200 gram rijstnoedels (platte, zoals gebruikt voor Pad Thai)
- 2 eetlepels plantaardige olie
- 4 teentjes knoflook, fijngehakt
- 200 gram kippendijen, in dunne reepjes gesneden
- 1 grote wortel, julienne gesneden
- 1 rode paprika, julienne gesneden
- 1 handvol taugé
- 4 lente-uitjes, in stukjes van 2 cm gesneden
- 2 eieren
- 1 handvol gehakte pinda’s (voor garnering)
- 1 limoen, in partjes gesneden (voor garnering)
- Verse koriander (voor garnering)
Bereidingswijze
- Voorbereiden van de saus:
- Meng de tamarindepasta, vissaus, donkere sojasaus, palmsuiker en chilipoeder in een kom. Roer goed door tot de suiker is opgelost. Zet opzij.
- Voorbereiden van de noedels:
- Week de rijstnoedels in warm water tot ze zacht maar nog steerk zijn (ongeveer 5-10 minuten). Giet af en zet opzij.
- Koken:
- Verhit de olie in een grote wok of koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe en bak deze tot hij geurig is.
- Voeg de kippendijen toe en bak tot ze bijna gaar zijn.
- Voeg de wortel en paprika toe. Roerbak een paar minuten tot de groenten wat zachter zijn.
- Schuif alles naar de rand van de wok en breek de eieren in het midden. Scramble de eieren lichtjes voordat je ze mengt met de rest van de ingrediënten.
- Voeg de geweekte noedels toe en giet de voorbereide saus erover. Roerbak het geheel goed, zodat de noedels de saus absorberen en alles goed gemengd is.
- Voeg de taugé en lente-uitjes toe en bak nog een paar minuten.
- Serveren:
- Serveer de Phat Mi Khorat heet, gegarneerd met gehakte pinda’s, verse koriander en een partje limoen.
Geniet van je zelfgemaakte Phat Mi Khorat!
Over deze blogger
-
Bekend als Khun Peter (62), woont afwisselend in Apeldoorn en Pattaya. Al 14 jaar een relatie met Kanchana. Nog niet gepensioneerd, heb een eigen bedrijf, iets met verzekeringen. Gek op dieren, vooral honden en muziek.
Genoeg hobby's, maar helaas weinig tijd: schrijven voor Thailandblog, fitness, gezondheid en voeding, schietsport, ouwehoeren met vrienden en nog wat eigenaardigheden.
Lees hier de laatste artikelen
- Gezondheid21 december 2024Matige wijnconsumptie verlaagt risico op hart- en vaatziekten volgens nieuwe studie
- Eten en drinken21 december 2024Hor Mok (ห่อหมก) oftewel gestoomde viscurry
- Eten en drinken19 december 2024Roti Mataba Nuea (โรตีมะตะบะเนื้อ)
- Bezienswaardigheden19 december 2024Uitstapjes vanuit Thailand: Angkor Wat in Cambodja (video)
Welk thais restaurant kan ik dit kregen in Amsterdam Pat Mi Khorat Som Sam dank je
Proficiat aan de auteur van deze reeks en ook om de mond te snoeren van velen die de Thaise keuken maar niks vinden en dat die bijlange niet kan tippen aan de Europese keuken. Die personen kennen alleen waarschijnlijk noedelsoep en gebakken rijst en het streetfood dat eenvoudig maar zeer lekker is maar hebben waarschijnlijk nog nooit de betere Thaise keuken geproefd!? Naar verluid was Tina Turner zéér verlekkerd op Thaifood en stond in haar contract alleen maar de clausule dat er dan en nacht voor haar Thaifood beschikbaar moest zijn. Voor de rest had ze geen speciale wensen en dit in contrast met sommige artiesten die een roadbook van soms 200/300 pagina’s met wensen hadden!!! Eenvoudige maar buitengewone Grande Dame en een grote artieste!
Beste Jan, je hebt helemal gelijk. Ik kom zojuist terug van een restaurant aan de voet van het Kao Yai national Park in Nakhon Nayok. Daar heb ik met mijn vrouw en Thaise vrienden gegeten. Erg lokaal, hert en wild zwijn. Het was overheerlijk. Maar ik neem aan dat dat in Pattaya, phuket en Hua Hin niet op het menu staat. De Thaise keuken is echt wel wat meer dan wat de gemiddelde toerist eet.
Mijn vrouw komt oorspronkelijk uit Korat, is daar als 10 jarige al weggegaan.
Mi Korat is ze nooit vergeten en elke keer als we terugvlogen naar Holland had ze er een paar pakken noedels bij. Ik vind het ook lekker.
Op onze afscheidsparty in Nederland had ze het klaargemaakt voor 10 Thaise vrouwen.
Laat nu geen een vriendin dit kunnen eten.
Dit gerecht is enorm streek gebonden.
Een heerlijk gerecht… Doet me erg denken aan de bami goreng van mijn moeder
Mijn vrouw komt oorspronkelijk uit Dan Khun Thot, regio Korat, daar kan je in de winkels een soort rijstnoedels kopen die elders in Thailand niet te koop zijn, echt een regio specialiteit.
Als we ook maar even kans hebben gaat er een voorraad mee naar Europa.
Natuurlijk is het een kwestie van smaak, maar als de bovenstaande recepten bereid zijn met deze soort noedels dan is het smikkelen en smullen.
Gr. Arno