Vandaag een keer een vegetarische gerecht: Pad Pak Ruam Mit (roergebakken groenten en oestersaus) ผัด ผัก รวม มิตร Eenvoudig en toch smakelijk, dat geldt zeker voor Pad Pak Ruam Mit. Dit eenpansgerecht, en dat is een wok natuurlijk, is snel en gemakkelijk te maken.
Zorg voor wat lekkere kleurrijke groenten zoals broccoli/bloemkool, paprika, peultjes, wortelen, babymais en champignons. Verder nog wat knoflook, vissaus of sojasaus, oestersaus en suiker. Even wokken en klaar.
Ben je geen vegetariër, voeg dan garnalen, rundvlees of kip toe. Serveren met geurige jasmijnrijst.
Smaakt heerlijk, gegarandeerd.
Hier is wat informatie over de herkomst, geschiedenis, bijzonderheden en smaakprofielen van dit gerecht:
Herkomst en geschiedenis
- Herkomst: Pad Pak Ruam Mit komt oorspronkelijk uit Thailand. Het is een essentieel onderdeel van de Thaise keuken, die bekend staat om zijn diversiteit en rijkdom aan smaken.
- Geschiedenis: De Thaise keuken heeft zich door de eeuwen heen ontwikkeld, beïnvloed door zowel interne als externe culturen. Pad Pak Ruam Mit is ontstaan uit de behoefte aan snelle, voedzame en smaakvolle gerechten die met lokale ingrediënten kunnen worden bereid.
Bijzonderheden
- Ingrediënten: Het gerecht bestaat voornamelijk uit een mix van verschillende groenten zoals broccoli, wortels, kool, paprika’s, en champignons. Deze worden vaak gewokt met knoflook, sojasaus, en soms oestersaus.
- Vegetarisch/Veganistisch: Pad Pak Ruam Mit is van nature vegetarisch en kan gemakkelijk veganistisch worden gemaakt door oestersaus te vervangen of weg te laten.
- Aanpasbaarheid: Een van de grootste voordelen van dit gerecht is de flexibiliteit. Men kan gemakkelijk groenten toevoegen of weglaten op basis van persoonlijke voorkeur of seizoensgebonden beschikbaarheid.
Smaakprofielen
- Smaak: De smaak van Pad Pak Ruam Mit is mild en toch smaakvol. Het combineert de natuurlijke zoetheid van verse groenten met de hartige smaak van sojasaus en de pittigheid van knoflook.
- Textuur: De groenten worden meestal kort gewokt, wat zorgt voor een knapperige textuur die goed contrasteert met de zachtere ingrediënten zoals champignons.
- Variatie in smaken: Hoewel de basis smaakprofielen relatief eenvoudig zijn, kan het gerecht worden verrijkt met andere ingrediënten zoals tofu, vlees, garnalen, of extra kruiden zoals gember of chilipepers voor extra pit.
Recept voor Pad Pak Ruam Mit
Pad pak ruam mit is een Thaise gerecht met een mix van verschillende groenten en kruiden. Het is een gezonde en smaakvolle optie als je van Thaise gerechten houdt. Hier is een recept dat je kunt proberen:
Ingrediënten:
- 1 kopje dun gesneden rundvlees of kip (garnalen kan ook)
- 1 kopje gesneden groenten naar keuze (bijvoorbeeld wortel, paprika, champignons, bamboescheuten)
- 2 eetlepels olie
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1 eetlepel Thaise oestersaus
- 1 eetlepel zoete sojasaus
- 1 theelepel suiker
- 1 kopje kokend water
Bereidingswijze:
- Verhit de olie in een wok of grote koekenpan op hoog vuur. Voeg de garnalen, vlees of de kip toe en bak tot het gaar is.
- Voeg de groenten toe en bak nog een paar minuten tot ze zacht zijn.
- Voeg de knoflook, oestersaus, zoete sojasaus en suiker toe. Roer goed door elkaar.
- Voeg het kokende water toe en roer nog een paar minuten tot het gerecht heet is.
- Serveer het gerecht direct, bijvoorbeeld met jasmijnrijst of noedels.
Eet smakelijk!
Disclaimer: er zijn vele manieren om Thaise gerechten te bereiden. Ook kunnen de ingrediënten verschillen, er bestaan nu eenmaal verschillende variaties. Dus mogelijk kom je nog een recept voor dit gerecht tegen die er anders uitziet. Dat is normaal, omdat dit ook met locale invloeden te maken kan hebben of met de voorkeuren van de kok. Gewoon uitproberen.
Over deze blogger
-
Bekend als Khun Peter (62), woont afwisselend in Apeldoorn en Pattaya. Al 14 jaar een relatie met Kanchana. Nog niet gepensioneerd, heb een eigen bedrijf, iets met verzekeringen. Gek op dieren, vooral honden en muziek.
Genoeg hobby's, maar helaas weinig tijd: schrijven voor Thailandblog, fitness, gezondheid en voeding, schietsport, ouwehoeren met vrienden en nog wat eigenaardigheden.
Lees hier de laatste artikelen
- Thailand algemeen19 november 2024Minister van Volksgezondheid kondigt maatregelen aan tegen alcoholgebruik tijdens Nieuwjaar 2025
- Thailand algemeen19 november 2024Goudkoorts: stijgende baht-prijzen trekken investeerders aan
- Thailand met kinderen19 november 2024Bangkok tip: SEA LIFE Bangkok Ocean World (video)
- Bezienswaardigheden19 november 2024Siriraj Medical Museum in Bangkok (video)
Beste redactie,
Dit is een heerlijk gerecht wat wij graag eten, knapperig, vele smaken en goed voedzaam.
Dit gerecht is ook erg goedkoop en overal in Thailand te vinden.
Dit gerecht word op straat veel verkocht. Soms staan mensen in de rij als het een goede
kok en smaak betreft.
Ons gezin eet dit het liefst met garnalen dit geeft een beter smaak dan vlees.
Met vriendelijke groet,
Erwin
Eén van m’n favoriete gerechten. Staat wanneer ik in Thailand ben meerdere keren per week op tafel!
Bedankt, want het lijkt me een heerlijk gerecht. Ik ga het vanavond proberen te maken.
Heerlijk gerecht , iets wat ik geregeld bestelde in de Thaise eethuisjes , heerlijk met rijst en super gezond!
Wouhhhh ik mis Thailand !!