Vandaag een bekend vegetarisch straatgerecht: Pad Pak Bung Fai Daeng (roergebakken Morning Glory in oestersaus) ผัด ผักบุ้ง ไฟ แดง
Pad Pak Bung Fai Daeng is een heerlijk straatgerecht voor vegetariërs. Roergebakken, morning glory of lange snijbonen in oestersaus, is smaakvol gerecht die je ook gemakkelijk zelf thuis te maken. Je moet wel even naar de toko om morning glorie (ook wel waterspinazie) te kopen of de lange snijbonen. Morning glorie is een heerlijke groente, is zeer geliefd in de Thaise keuken vanwege zijn zachte scheuten en bladeren, de ideale roerbakgroente. Het is in een paar minuten bereid. Het kan als hoofdgerecht of als bijgerecht worden gegeten.
Het gerecht bestaat uit ochtendglorie/snijbonen, teentjes knoflook, Thaise chilipepers, oestersaus, vissaus, suiker en groentebouillon. Een belangrijk ingrediënt, wat lastig te krijgen is, is gefermenteerde sojabonenpasta. Je kan als alternatief ook gezouten sojabonen gebruiken.
Serveren met rijst.
Pad Pak Bung Fai Daeng recept (variant)
Pad Pak Bung Fai Daeng is een Thais groentegerecht dat bekend staat om zijn knapperige groenten en pittige smaak. Het gerecht is gemaakt met rode peper, knoflook, uien en Thaise basilicum. Hieronder volgt een recept voor Pad Pak Bung Fai Daeng:
Ingrediënten:
- 2 el olie
- 4 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 rode peper, fijngehakt
- 1 ui, in dunne plakjes
- 200 g Chinese bamboescheuten, in dunne plakjes
- 200 g lange snijbonen, in stukjes van 2 cm
- 2 el sojasaus
- 1 el rietsuiker
- 1 tl Thaise oestersaus
- 1 el Maizena (maïzena)
- 1 el water
- 15 g Thaise basilicum, fijngehakt
Bereidingswijze:
- Verhit de olie in een wok of grote koekenpan op hoog vuur. Voeg de knoflook en rode peper toe en bak deze voor 1 minuut.
- Voeg de ui toe en bak nog 1 minuut. Voeg vervolgens de bamboescheuten, snijbonen, sojasaus, rietsuiker en Thaise oestersaus toe. Roer goed door.
- Meng in een kleine kom de Maizena met het water en voeg dit toe aan het groentegerecht. Roer goed door en laat nog 2 minuten bakken.
- Voeg de Thaise basilicum toe en roer goed door. Serveer het gerecht direct, bijvoorbeeld met rijst of noodles.
Disclaimer: er zijn vele manieren om Thaise gerechten te bereiden. Ook kunnen de ingrediënten verschillen, er bestaan nu eenmaal verschillende variaties. Dus mogelijk kom je nog een recept voor dit gerecht tegen die er anders uitziet. Dat is normaal, omdat dit ook met lokale invloeden te maken kan hebben of met de voorkeuren van de kok. Gewoon uitproberen.
Over deze blogger
-
Bekend als Khun Peter (62), woont afwisselend in Apeldoorn en Pattaya. Al 14 jaar een relatie met Kanchana. Nog niet gepensioneerd, heb een eigen bedrijf, iets met verzekeringen. Gek op dieren, vooral honden en muziek.
Genoeg hobby's, maar helaas weinig tijd: schrijven voor Thailandblog, fitness, gezondheid en voeding, schietsport, ouwehoeren met vrienden en nog wat eigenaardigheden.
Lees hier de laatste artikelen
- Nieuws uit Thailand23 december 2024De redactie wenst alle lezers fijne feestdagen!
- Nieuws uit Thailand23 december 2024Thaise regering komt met steun en voordelen voor een zorgeloze nieuwjaarsvakantie in 2025
- Achtergrond23 december 2024De kerstboom: van heidense symbolen tot feestelijke traditie
- Bezienswaardigheden23 december 2024Lamphun, de charme van het Lanna koninkrijk (video)
De oestersaus in Thailand is vrijwel altijd niet vegetarisch waardoor het helaas geen gerecht is voor vegetariers behalve dan wel in vegetarische/vegan restaurants.
Healthy boy heeft vegetarian mushroom sauce als vega variant voor oestersaus.
Een van mijn favoriete gerechten! Ook lekker met buikspek. Zelf laat ik de vissaus achterwege.
Heerlijk,
Alleen de prijs valt tegen in Nederland.
250 gram kost je €5,50 bij de toko.
De vissaus laten wij ook achterwege.
De Morning Glory/Waterspinazie/Pak Boong is momenteel inderdaad erg prijzig in Nederland, ik schrok er van de week ook van. Voor Corona was dit hooguit 3 Euro voor zo’n bosje.
Afgelopen zomer had ik het in mijn eigen Nederlandse tuin staan, en het groei erg snel. Van 1m x 1m konden we in Juli/Augustus/September bijna wekelijks een portie snijden.
En; al heet het “Water Spinazie” het groei gewoon in de volle grond, dus drassig is niet nodig.
5 knoflook tenen + 3 chili pepers kleingesneden aanbakken in beetje olie
Bosje Morning Glory, wassen evt. gesneden erbij
na 1-2 minuten wokken; kruidenmix erbij van;
2 el oestersaus
1 el lichte soja saus
1 el vissaus
1 el Shaoxing rijstwijn
1 el gefermenteerde soja bonen pasta
1 tl theelepel suiker
Nu nog even op hoog vuur flink wokken….
Klaar in no-time.
Mijn vrouw kan hier niet genoeg van krijgen.
een van mijn favorieten
Ik gebruik op aanraden van een toevallige Thaise klant de LGM gefermenteerde zwarte sojabonen in chili olie (in de toko in NL verkrijgbaar). De Indonesische naam voor morning glory is Kangkung
een paar opmerkingen uit de praktijk:
probeer jonge sappige morning glory stengels te krijgen anders zit je eindeloos op die ouwe taaie stengels te kauwen.
Laat het kleinsnijden van de knoflooktenen en de chili pepers maar achterwege en geef er (zoals in het filmpje te zien) een paar fikse tikken op met de achterkant of zijkant van een zwaar keukenmes. Eventueel kun je ze ook kneuzen met een drinkglas of jampotje. In principe hoef je de velletjes die aan de knoflooktenen zitten niet te verwijderen. Die laat je tijdens het eten op je bord liggen.
Doe niet moeilijk met aanbakken van ingredienten. Doe de (gesneden) morning glory in een kom, voeg alle andere ingredienten behalve de olie toe. Vervolgens de wok/braadpan goed heet maken, dan de olie erin (in deze volgorde!) en direct de kom met de moring glory in de wok omkeren (zie het filmpje). Alles kort (!) op hoog vuur roerbakken.
Niet warmhouden maar direct serveren. Dit is typisch een gerecht dat direct uit de wok op het bord komt en geserveerd wordt.
selamat makan