Een voorbeeld van een heerlijk gerecht uit de Isaan is Larb Pla Duk (meerval – katvis – salade) ลาบ ปลา ดุก Deze pittige meerval oftewel katvis salade komt uit de Isaan en kun je ook bij de straatstalletjes vinden in bijvoorbeeld Bangkok of Pattaya.

Het is een relatief eenvoudig gerecht, maar daarom zeker niet minder smakelijk. De meerval wordt soms eerst gegrild of gerookt. De vis kan vervolgens worden gemengd met rode uien, geroosterde rijst, laos, limoensap, vissaus, gedroogde pepers en munt.

Herkomst en geschiedenis

Larb Pla Duk, een kenmerkend gerecht uit de Thaise keuken, is een salade met als hoofdingrediënt ‘Pla Duk’, ofwel gemalen of fijngehakte meerval. Deze culinaire creatie vindt zijn oorsprong in de Noordoostelijke regio van Thailand, bekend als Isaan, een gebied dat grenst aan Laos en Cambodja. De Isaan-keuken, waar Larb een prominente plaats inneemt, staat bekend om zijn pittige, hartige en frisse smaken, en is diep geworteld in de lokale cultuur en agrarische tradities. Larb is historisch gezien een Laotiaans gerecht, maar de Thaise versie, met name Larb Pla Duk, heeft zijn eigen unieke twist gekregen door de jaren heen.

Bijzonderheden

Larb Pla Duk onderscheidt zich door zijn eenvoud en rijkdom aan smaken. Het gerecht wordt traditioneel bereid door het fijnmalen of hakken van gegrilde meerval, wat het een rokerig aroma geeft. Deze bereidingswijze is uniek en verschilt van de gebruikelijke Larb, die vaak gemaakt wordt met kip, varkensvlees of rundvlees. De gegrilde vis wordt gemengd met een scala aan kruiden en lokale ingrediënten zoals sjalotten, munt, koriander, en soms geroosterde rijst, wat het gerecht een knapperige textuur geeft.

Smaakprofielen

De smaak van Larb Pla Duk is een harmonieuze balans van zuur, zout, pittig en umami, typerend voor de Isaanse keuken. Het gerecht is vaak pittig door de toevoeging van chilipepers, terwijl limoensap en vissaus zorgen voor de zure en zoute smaken. De frisheid van kruiden zoals munt en koriander brengt een verfrissend element in het gerecht, waardoor het een geliefde keuze is in de warme maanden. De unieke combinatie van smaken en texturen maakt Larb Pla Duk niet alleen tot een culinaire ervaring, maar ook tot een weerspiegeling van de rijke en diverse Thaise cultuur.

Larb Pla Duk wordt meestal gegeten met kleefrijst. Probeer het eens. De kans is groot dat het in de top drie van jouw lijst van favoriete Thaise gerechten komt!

Recept Larb Pla Duk (variant)

Larb Pla Duk is een populaire Thaise gerecht dat bestaat uit gebakken katvis, citroenblaadjes, koriander en een mengsel van kruiden en specerijen. Het is een lekker, pittig gerecht dat vaak wordt geserveerd als voorgerecht of als onderdeel van een Thaise maaltijd. Dit is hoe je het recept kunt maken.

Ingrediënten:

  • 500 gram fijngehakte katvis (meerval)
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 rode chilipeper, fijngehakt
  • 1 eetlepel gedroogde chilivlokken
  • 2 eetlepels rauwe cashewnoten, fijngehakt
  • 1/4 kopje fijngehakte citroenblaadjes
  • 1/4 kopje fijngehakte koriander
  • 2 eetlepels limoensap
  • 2 eetlepels rauwe rietsuiker
  • 2 eetlepels vissaus
  • 2 eetlepels dungesneden koriander
  • 1 eetlepel olie

Bereidingswijze:

  1. Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de knoflook, chilipeper en gedroogde chilivlokken toe en bak ze tot ze goudbruin zijn.
  2. Voeg de katvis toe en bak het gedurende 2-3 minuten tot het gaar is.
  3. Voeg de cashewnoten, citroenblaadjes, koriander, limoensap, rietsuiker, vissaus en dungesneden koriander toe en meng alles goed door elkaar.
  4. Breng het gerecht op smaak met zout en peper naar smaak.
  5. Serveer de Larb Pla Duk warm, eventueel met kleefrijst of andere bijgerechten naar keuze.

Ik hoop dat je geniet van dit heerlijke Thaise gerecht!

Disclaimer: er zijn vele manieren om een Thaise gerechten te bereiden. Ook kunnen de ingrediënten verschillen, er bestaan nu eenmaal verschillende variaties. Dus mogelijk kom je nog een recept voor dit gerecht tegen die er anders uitziet. Dat is normaal, omdat dit ook met locale invloeden te maken kan hebben of met de voorkeuren van de kok. 

Over deze blogger

Redactie
Redactie
Bekend als Khun Peter (62), woont afwisselend in Apeldoorn en Pattaya. Al 14 jaar een relatie met Kanchana. Nog niet gepensioneerd, heb een eigen bedrijf, iets met verzekeringen. Gek op dieren, vooral honden en muziek.
Genoeg hobby's, maar helaas weinig tijd: schrijven voor Thailandblog, fitness, gezondheid en voeding, schietsport, ouwehoeren met vrienden en nog wat eigenaardigheden.

2 reacties op “Larb Pla Duk (Pittige meerval salade met munt en limoen) met recept”

  1. Christiaan zegt op

    Inderdaad heerlijk! Ik at dat enkele keren bij een Isaan restaurant in Cha-Am

  2. BramSiam zegt op

    Dit lijkt veel op het gerecht dat ik ken als yam plaa duk fuu.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website