Vandaag een rijstgerecht met een oorsprong uit de Chinese keuken: Char siew met rijst, maar in Thailand heet het gerecht: Khao mu daeng (Kao Moo Dang) rijst met plakjes rood varkensvlees. Khao mu daeng (ข้าว หมูแดง) bestaat uit plakjes, Chinese char siu in Thaise stijl, dat is krokant gebakken buikspek en wordt geserveerd met gestoomde rijst, gekookte eendeneieren, gesneden komkommer en een ingedikte zoete bonenjus.

Bij het gerecht wordt vaak een kom bouillon en een paar stengels rauwe lente-uitjes geleverd. Bij het gerecht wordt zwarte sojasaus en chili-azijn geserveerd, terwijl nam phrik phao (Thaise geroosterde chilipasta) optioneel is.

Geserveerd met gesneden komkommers en groene sjalotten, is het gerecht overgoten met een zoete bonensaus en vaak begeleid door zwarte sojasaus en chilivinegar. Sommige varianten bevatten nam phrik phao, een Thaise geroosterde chilipasta. Deze smakelijke schotel is te vinden in straatkraampjes, voedselhallen en restaurants in Bangkok en andere regio’s in Thailand

Khao mu krop (ข้าว หมู กรอบ) is een variatie op khao mu daeng. Dat is khao mu daeng maar zonder rood varkensvlees. Zowel khao mu Daeng als khao mu krop zijn gerechten die overal in Thailand verkrijgbaar zijn, zoals op straat, in foodcourts, op markten of in de diverse restaurants, net als andere bekende rijstgerechten zoals khao man kai, khao kha mu en khao na pet.

In Bangkok zijn er veel bekende khao mu daeng restaurants in de verschillende wijken, zoals in Silom, Talat Phlu, Wat Trai Mit, Thanon Plaeng Nam en Sam Phraeng.

Over deze blogger

Redactie
Redactie
Bekend als Khun Peter (62), woont afwisselend in Apeldoorn en Pattaya. Al 14 jaar een relatie met Kanchana. Nog niet gepensioneerd, heb een eigen bedrijf, iets met verzekeringen. Gek op dieren, vooral honden en muziek.
Genoeg hobby's, maar helaas weinig tijd: schrijven voor Thailandblog, fitness, gezondheid en voeding, schietsport, ouwehoeren met vrienden en nog wat eigenaardigheden.

5 reacties op “Verrassingen uit de Thaise keuken: Khao mu daeng (rijst met rood varkensvlees)”

  1. Angela zegt op

    Hmm mijn lievelingsgerecht!!!

  2. keespattaya zegt op

    Ik heb dit 1 keer gegeten in Ubon Ratchatani bij een straatstalletje. Wel lekker , maar ik heb liever de wat pittiger gerechten.

  3. Marijke Bakker zegt op

    Ik ken wel kwiteao mu daeng. Noodlesoep met rood varkensvlees, ook zo lekker

  4. Paul zegt op

    Dit is echt mijn favoriete gerecht. Van MK restaurant tot streetfood, hier kun je mij voor wakker maken.

  5. Andrew van Schaik zegt op

    En in Nederland en Indonesie bekend als Babi Pangang.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website