Khao Kha Moo (Varkensvlees met sojasaus) ข้าว ขา หมู is het favoriete gerecht van veel Thai uit de Isaan en vooral bij kinderen vanwege de zoet-zoute smaak. Het is eenvoudig, maar daarom niet minder smakelijk. Een ander voordeel is dat je dit vleesgerecht overal in Thailand bij straatstalletjes kan kopen. Ook in iedere foodcourt verkrijgbaar.

Khao Kha Moo is een stoofpotje van varkensvlees met rijst. Het varkensvlees wordt urenlang gekookt in een aromatische mix van sojasaus, suiker, kaneel en andere kruiden, totdat het vlees lekker mals is. Je eet het gerecht met geurige jasmijnrijst, een gekookt ei en wat stukjes komkommer of augurk. De Khao Kha Moo wordt voor het opdienen besprenkeld met de varkensbouillon waarin het gekookt is. Meestal wordt het gerecht met een zoetzure mosterdsaus geserveerd, die bestaat uit witte azijn, chilipepers (of milde pepers), knoflook en suiker.

Khao Kha Moo (Varkensvleesstoofpotje in sojasaus)

De oorsprong van dit gerecht ligt in de Chinese keuken, wat te zien is aan de bereidingswijze en de smaken. Het is in de loop der jaren geïntegreerd in de Thaise culinaire traditie en aangepast aan lokale smaken. De bereiding van Khao Kha Moo omvat het langzaam stoven van varkensschenkel in een mengsel van sojasaus, steranijs, kaneel, en andere kruiden. Deze methode zorgt ervoor dat het vlees mals wordt en de smaken goed doortrekken.

Het smaakprofiel van Khao Kha Moo is een harmonieuze combinatie van zoet, zout en kruidig, met de diepe aroma’s van de Chinese vijfkruidenpoeder en de rijke textuur van het gestoofde vlees. Het wordt vaak geserveerd met rijst, een hardgekookt ei, ingemaakte groenten, en een pittige chilisaus, wat zorgt voor een evenwichtige en bevredigende maaltijd. Khao Kha Moo is niet alleen geliefd in Thailand, maar heeft ook internationaal waardering gewonnen vanwege zijn unieke smaak en troostrijke kwaliteiten.

Je kunt het gerust proberen want het gerecht is mild en niet gepeperd (de saus wellicht wel). Ben je een vleesliefhebber dan ga je dit zeker op je lijst van favoriete Thaise gerechten zetten.

Zelf bereiden

Ingrediëntenlijst voor Khao Kha Moo (4 personen):

  • 1 varkensschenkel (ongeveer 1-1,5 kg)
  • 2 eetlepels donkere sojasaus
  • 4 eetlepels lichte sojasaus
  • 3 eetlepels oestersaus
  • 2 eetlepels suiker
  • 5 knoflookteentjes, geplet
  • 1 grote ui, in grove stukken gesneden
  • 1 steranijs
  • 1 kaneelstokje
  • 1 theelepel Chinese vijfkruidenpoeder
  • 1 liter water
  • 4 hardgekookte eieren
  • Gestoomde witte rijst voor 4 personen
  • Ingelegde groenten, voor serveren
  • Verse koriander, voor garnering
  • Chilisaus, voor serveren

Bereidingswijze:

  1. Was de varkensschenkel en doe deze in een grote pan.
  2. Voeg de donkere en lichte sojasaus, oestersaus, suiker, knoflook, ui, steranijs, kaneelstokje, en vijfkruidenpoeder toe.
  3. Giet het water in de pan zodat de schenkel volledig ondergedompeld is.
  4. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur lager en laat het geheel 2-3 uur sudderen tot het vlees erg mals is.
  5. Voeg in de laatste 30 minuten de hardgekookte eieren toe, zodat ze de smaken kunnen opnemen.
  6. Haal het vlees en de eieren uit de pan en snijd het vlees in plakjes.
  7. Serveer de gestoofde varkensschenkel en eieren over gestoomde witte rijst.
  8. Garneer met ingelegde groenten, verse koriander en serveer met chilisaus naar smaak.

Dit traditionele Thaise gerecht combineert hartige en zoete smaken met de rijke textuur van langzaam gestoofd varkensvlees. Het is een ware traktatie en een perfecte introductie tot de Thaise keuken.

Over deze blogger

Redactie
Redactie
Bekend als Khun Peter (62), woont afwisselend in Apeldoorn en Pattaya. Al 14 jaar een relatie met Kanchana. Nog niet gepensioneerd, heb een eigen bedrijf, iets met verzekeringen. Gek op dieren, vooral honden en muziek.
Genoeg hobby's, maar helaas weinig tijd: schrijven voor Thailandblog, fitness, gezondheid en voeding, schietsport, ouwehoeren met vrienden en nog wat eigenaardigheden.

10 reacties op “Khao Kha Moo (Varkensvleesstoofpotje in sojasaus)”

  1. Joop zegt op

    Dit is echt verschrikkelijk lekker.
    Is wel een van mijn favorieten ging wel 3x per week even naar mijn restaurantje op Koh Chang.

    • Sjeng zegt op

      Joop, vertel wie wat waar op Koh Chang. Alvast bedankt

  2. Jacques zegt op

    Klinkt erg lekker,

    Heeft iemand een GOEDE recept / bereidingswijze ??

    Bij voorbaat dank

  3. Gewoon even Google gebruiken.

  4. loeng Johnny zegt op

    Ja dit is echt heel lekker en ook mijn favoriete gerecht!!!!

    Ik eet geen spicy food, dus dit is zeker een heel lekker alternatief! En vooral de saus en je krijgt er ook nog een bouillon bij, gewoon heerlijk!

    Ik wist nooit waar die speciale lekkere smaak vandaan kwam: kaneel dus!

    Ik koop het ook diepgevroren van de firma CP (hebben ze in Makro) dan heb je dat altijd in huis!

  5. Sjeng zegt op

    Voor de liefhebbers:
    https://www.youtube.com/watch?v=ajUhPmms2nA

    Sjeng

  6. Bert zegt op

    In ons restaurant Moo Phaloo, de versie van Chinese Thai. Eveneens mals varkensvlees, maar dan met een gekookt ei in zoete ketjapsaus met Thaise kruiden, waaronder een kaneelstokje. Geserveerd met witte rijst. Erg lekker en populair bij onze gasten.

    • Don zegt op

      Beste Bert,

      Waar zit je restaurant precies?
      Stad, straat?

      Don

  7. E. Meijer zegt op

    Lijkt me lekker, graag een recept

    Bedankt maar weer voor de recepten. Fijne jaarwisseling en volgend jaar meer recepten

  8. Simon zegt op

    De youtubvideo is heel duidelijk maar wat een uitgebreid recept.
    Wil het wel eens maken maar dan wat simpeler.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website