Kaeng pa (jungle curry) uit het Noorden van Thailand
Kaeng pa (Thais: แกง ป่า) wordt ook wel boscurry of junglecurry genoemd en is een typisch gerecht uit het Noorden van Thailand. Sommigen noemen het gerecht ‘Chiang Mai jungle curry’.
Het is een curry-variëteit die, in tegenstelling tot veel andere Thaise curries, meestal geen kokosmelk bevat, omdat kokosnoten van nature niet voorkomen in de regenwouden in het noorden van het land. Dit gerecht is dan ook prima geschikt voor mensen met een dieet van weinig verzadigd vet. Er zijn echter wel varianten die kokos bevatten.
Kaeng pa is een zeer pittige en waterige curry met een kenmerkende volle smaak. Ingrediënten zijn meestal: kaffir limoenschil en bladeren, citroengras, groene peperkorrels, laos, knoflook, erwten, aubergine en chili. Het werd oorspronkelijk bereid met wild zwijn, maar wordt nu meestal bereid met varkensvlees of kip.
Probeer het gerecht zeker eens uit als je in het Noorden bent. Om de Thaise junglecurry in Bangkok te proeven, kan je naar een restaurant met de naam Ran Gaeng Pa Sriyan (ร้าน แกง ป่า ศรี ย่าน). Gelegen nabij de Sri Yang-markt in het Dusit-district van Bangkok. Ze serveren enkele van de beste junglecurry’s in de stad. Naast junglecurry bevat het menu ook een uitgebreide mix van andere heerlijke Thaise gerechten, waaronder Noord-Thaise specialiteiten.
Herkomst en geschiedenis
Kaeng pa heeft zijn wortels in de landelijke junglegebieden van Thailand, waar toegang tot kokosmelk beperkt was of helemaal niet beschikbaar. Daardoor onderscheidt kaeng pa zich van andere Thaise curry’s die vaak een basis van kokosmelk hebben. In plaats daarvan gebruikt kaeng pa water, waardoor het een lichtere, maar zeer pittige curry is. Dit gerecht werd traditioneel gemaakt met wat er in de jungle beschikbaar was, waaronder wild vlees zoals vogel, vis of varken, evenals een verscheidenheid aan wilde groenten, kruiden en wortels.
Bijzonderheden
Een van de meest opvallende kenmerken van kaeng pa is het ontbreken van kokosmelk, wat het een minder romige textuur geeft maar de smaken van de verse kruiden en specerijen versterkt. Het is ook bekend om zijn gezondheidsvoordelen, aangezien het boordevol groenten zit en minder vet bevat dan andere curry’s. Kaeng pa is een weerspiegeling van de Thaise filosofie van het gebruik van lokale ingrediënten, wat resulteert in een gerecht dat zowel voedzaam als smaakvol is.
Smaakprofielen
Kaeng pa staat bekend om zijn scherpe en kruidige smaak. Het bevat een complexe mix van kruiden en specerijen, waaronder citroengras, galangal, kaffir limoenbladeren, wilde gember, en hete chilipepers, die allemaal bijdragen aan zijn kenmerkende pittige en aromatische profiel. Vissaus en een beetje suiker worden vaak toegevoegd om diepte te geven aan de smaak en een subtiele umami en zoetheid te bieden die de hitte in evenwicht brengt.
Zelf bereiden van Kaeng pa
Voor het bereiden van Kaeng Pa, een authentieke Thaise jungle curry voor vier personen, heb je de volgende ingrediënten nodig:
Ingrediënten
Voor de Currypasta:
- 10 kleine Thaise groene chilipepers (of naar smaak voor de gewenste pittigheid)
- 5 sjalotten, gepeld
- 5 teentjes knoflook, gepeld
- 1 stuk galangal (ongeveer 2 cm), geschild en in stukjes gesneden
- 1 citroengrasstengel, onderste deel fijngehakt
- 1 theelepel kaffir limoenrasp (of vervang met limoenrasp)
- 1 theelepel garnalenpasta
- 1/2 theelepel zout
Voor de Curry:
- 500 gram kipfilet of dijfilet, in stukjes gesneden (je kunt ook ander vlees of vis naar keuze gebruiken)
- 2 eetlepels plantaardige olie
- 750 ml water
- 2-3 kaffir limoenbladeren, gescheurd
- 1 handvol Thaise aubergines (kleine groene aubergines), gehalveerd of gevierendeeld
- 1 handvol bamboescheuten, in dunne reepjes
- 1 handvol groene bonen, gehalveerd
- 1-2 rode chilipepers, in dunne reepjes (voor decoratie en extra hitte)
- 1 handvol Thaise basilicumblaadjes
- Vissaus naar smaak
- 1 theelepel palmsuiker (of bruine suiker)
Bereidingswijze
- Maak de currypasta: Doe alle ingrediënten voor de currypasta in een vijzel en stamp tot een gladde pasta. Je kunt ook een keukenmachine gebruiken, voeg indien nodig een beetje water toe om het mengen te vergemakkelijken.
- Bereid de curry: Verhit de olie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de currypasta toe en bak deze een paar minuten tot het aroma vrijkomt.
- Voeg de kip toe: Doe de kipstukjes in de pan en roerbak ze tot ze rondom wit zijn. Zorg ervoor dat de kip goed bedekt is met de currypasta.
- Voeg water toe: Giet het water in de pan en breng het geheel aan de kook. Voeg de kaffir limoenbladeren toe en laat het geheel ongeveer 20 minuten sudderen.
- Voeg de groenten toe: Voeg de aubergines, bamboescheuten en groene bonen toe aan de pan. Laat de curry nog 10-15 minuten sudderen, of tot de groenten gaar zijn maar nog steeds een bite hebben.
- Op smaak brengen: Breng de curry op smaak met vissaus en palmsuiker. Pas de smaak aan naar je eigen voorkeur. Voeg vlak voor het serveren de Thaise basilicumblaadjes en de rode chilipepers toe.
- Serveren: Serveer de kaeng pa warm met gestoomde jasmijnrijst voor een authentieke Thaise maaltijd.
Deze lijst met ingrediënten en het recept bieden een basis voor het maken van kaeng pa, maar voel je vrij om te experimenteren met verschillende soorten vlees, vis of extra groenten naar keuze. Kaeng pa is veelzijdig en kan worden aangepast aan je eigen smaakvoorkeuren en dieetwensen.
Over deze blogger
-
Bekend als Khun Peter (62), woont afwisselend in Apeldoorn en Pattaya. Al 14 jaar een relatie met Kanchana. Nog niet gepensioneerd, heb een eigen bedrijf, iets met verzekeringen. Gek op dieren, vooral honden en muziek.
Genoeg hobby's, maar helaas weinig tijd: schrijven voor Thailandblog, fitness, gezondheid en voeding, schietsport, ouwehoeren met vrienden en nog wat eigenaardigheden.
Lees hier de laatste artikelen
- Nieuws uit Thailand21 december 2024Kabinet verhoogt kinderbijslag als steun voor gezinnen
- Nieuws uit Thailand21 december 2024Thailand voert strijd tegen luchtvervuiling met innovatieve maatregelen
- Gezondheid21 december 2024Matige wijnconsumptie verlaagt risico op hart- en vaatziekten volgens nieuwe studie
- Eten en drinken21 december 2024Hor Mok (ห่อหมก) oftewel gestoomde viscurry
Dit is zo enorm yummie! Vergeet de jonge, groene peperkorrels niet. De eerste keer dat ik het op de markt in Lamai bestelde vroeg ik om “Thai-spicy”. Dat heb ik geweten. Zelfs mijn door de scherpe (pedis) keuken van Sumatra geharde smaakorganen kwamen aan zijn grenzen. Maar het was zo verrukkelijk dat mijn vrouw en ik het allemaal met een rood en bezweet hoofd verorberden. In de verte zag ik de koks van het marktkraampje vergenoegelijk toekijken. Maar het is echt zo dat je in dit geval moet lijden om het optimaal te kunnen genieten. Mark Wiens noemt het heel treffend “Liquid Fire Curry”.