Kaeng hang le (แกง ฮังเล) is een pittig Noordelijk currygerecht, die oorspronkelijk uit buurland Birma komt. Het is een rijke, stevige curry met een pittige smaak en een licht zoete aftertaste. De curry heeft een donkerbruine kleur en wordt vaak geserveerd met rijst of noedels.

Kaeng hang le komt dus oorspronkelijk uit Myanmar (Birma). De oorsprong ligt misschien dichter bij de noordelijke Thaise grens in Myanmar, waar een varkensvleescurry genaamd Nat tha hin tevens een zure component bevat en net zoals de Thaise versie ook tamarinde bevat. Hang le is afgeleid van de Birmese woorden hin lay, wat ‘zware curry’ betekent.

In Thailand wordt het gerecht meestal met varkensvlees bereid omdat dit goed mengt met kruiden. Het gerecht is enigszins pittig maar kent ook zoute en zure smaken. Kaeng hang le is erg populair in Noord-Thailand en staat daar bekend als een regionale Thaise specialiteit. Veel restaurants in Chiang Mai noemen dit gerecht ‘Birmese curry’.

De currypasta bevat onder andere gedroogde pepers, zout, citroengras, laos, sjalotjes, knoflook, verse kurkuma, garnalenpasta (kapi) en masala specerijen mix. Het gerecht bestaat verder uit buikspek, gember, Thaise sjalot en hele teentjes knoflook. Het wordt op smaak gebracht met donkere sojasaus, palmsuiker en vissaus. Je kan Santol-fruit gebruiken in plaats van tamarinde om het zuurder en aromatischer te maken.

Kaeng hang le wordt meestal bereid met varkensbuikspek, maar kan ook worden vervangen door kip, rundvlees of vis. Voor varkensvlees kan je het beste niet te dikke buikspek kiezen of varkensribbetjes.

Doe het buikspek in een hete pan tot het wat donkerder wordt en wat vet vrijgeeft. Voeg de currypasta toe en roerbak de pasta en het buikspek samen tot een geurig geheel. Voeg genoeg water toe om het buikspek te bedekken, voeg de kruiden toe, dek af en laat dit ongeveer 40 minuten sudderen tot het varkensvlees gaar is.

Eet kaeng hang le bijvoorbeeld met kleefrijst.

Bereidingswijze Kaeng hang le (pittige Birmese curry)

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 500 gram varkensvlees (bijvoorbeeld hamlappen of varkenswangen), in blokjes gesneden
  • 2 eetlepels olie
  • 1 eetlepel gebroken rode chilipepers
  • 1 theelepel korianderzaad
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel gemalen korianderwortel (optioneel)
  • 1 eetlepel gemalen galangal (optioneel)
  • 1 eetlepel gemalen kurkuma
  • 1 blikje kokosmelk (400 ml)
  • 1 eetlepel palmsuiker
  • 1 eetlepel tamarindepasta
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 theelepel zout
  • Verse korianderblaadjes en rode chilipepers om te garneren (optioneel)

Bereidingswijze:

  1. Verhit de olie in een pan of wok op middelhoog vuur. Voeg de chilipepers, korianderzaad en komijnzaad toe en bak 1 minuut tot ze gaan geuren.
  2. Voeg de ui, knoflook en eventueel de gemalen korianderwortel en galangal toe en bak 2-3 minuten tot de ui zacht is.
  3. Voeg het varkensvlees toe en bak tot het bruin is.
  4. Voeg de kurkuma, kokosmelk, palmsuiker, tamarindepasta, sojasaus en zout toe en roer goed om te combineren.
  5. Laat de curry zachtjes pruttelen tot het varkensvlees gaar is en de saus dik is, ongeveer 30-40 minuten. Roer af en toe om te voorkomen dat de curry aanbrandt.
  6. Breng op smaak met extra zout of palmsuiker als je dat wilt. Garneer met verse korianderblaadjes en rode chilipepers als je dat wilt.
  7. Serveer de curry warm met rijst, kleefrijst of noedels.

Opmerking:

  • Als je de curry nog pittiger wilt maken, kun je meer gebroken chilipepers toevoegen.
  • Je kunt de curry ook met ander vlees maken, zoals kip of biefstuk. Aanpassen van de kooktijd zal nodig zijn.

Over deze blogger

Redactie
Redactie
Bekend als Khun Peter (62), woont afwisselend in Apeldoorn en Pattaya. Al 14 jaar een relatie met Kanchana. Nog niet gepensioneerd, heb een eigen bedrijf, iets met verzekeringen. Gek op dieren, vooral honden en muziek.
Genoeg hobby's, maar helaas weinig tijd: schrijven voor Thailandblog, fitness, gezondheid en voeding, schietsport, ouwehoeren met vrienden en nog wat eigenaardigheden.

2 reacties op “Kaeng hang le (pittige Birmese curry) met recept”

  1. Martin zegt op

    Waar het kan, eet ik het, met rundvlees bij voorkeur….
    Was effe zoeken maar in Ayutthaya en Bangkok shops gevonden
    Nu nog in Cha am ;-D

  2. Kees zegt op

    Heel lekkere curry, maar zelden op het menu in Pattaya/Jomtien/Naklua. Misschien heeft iemand een suggestie?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website