Jok (hartige rijstepap)

29 februari 2024

Dit keer een populair ontbijtgerecht (al wordt het ook wel de hele dag door gegeten): Jok (โจ๊ก) een stevige en hartige rijstepap, maar je mag het ook rijstsoep noemen en verkrijgbaar bij iedere 7-Eleven in Thailand.

Jok wordt gemaakt van gebroken jasmijnrijst die in water wordt gekookt tot het een zachte, ietwat dikke brei. In de Thaise keuken wordt rijstcongee, vaak geserveerd met een rauw of gedeeltelijk gekookt ei. Varkensvlees of rundvlees en gehakte lente-uitjes worden toegevoegd. Het gerecht wordt eventueel overgoten met een kleine donutachtige pathongko, gebakken knoflook, gember en pittige augurken of radijs.

Het malse varkensvlees zorgt voor diepte van de smaak, terwijl de verse kruiden de rijst een heerlijk aroma geven. Het gerecht wordt vervolgens op smaak gebracht met sojasaus en/of vissaus. De ​​rijstepap/soep wordt daarmee hartig en smaakvol.

Hoewel het populairder is als ontbijtgerecht, heb je in Thailand speciale Jok restaurants die het gerecht de hele dag door verkopen. Variaties in het vlees en de toppings komen ook vaak voor. Het is vooral populair tijdens het koele seizoen van Thailand.

Er zijn in Bangkok opmerkelijke Jok-eetgelegenheden zoals Bang Rak op Charoen Krung, die in de Michelin-gids staat vermeld en Talat Noi in Chinatown naast Wat Traimit bij Hua Lamphong. Sommige restaurants verkopen Jok 24 uur per dag, en klanten genoeg!

Herkomst en geschiedenis

De geschiedenis van Jok is nauw verbonden met de migratie van Chinese immigranten naar Zuidoost-Azië, waaronder Thailand, vele eeuwen geleden. Deze immigranten brachten hun traditionele gerechten mee, waaronder congee. Congee werd geleidelijk aangepast aan de lokale Thaise smaken, wat resulteerde in Jok zoals we die vandaag kennen. Het gerecht is een uitstekend voorbeeld van hoe culturele uitwisseling de culinaire landschappen kan vormen.

Bijzonderheden

Een van de kenmerken die Jok onderscheiden, is de bereidingswijze en de consistentie. Het wordt langzaam gekookt tot een dikke, romige pap, die zowel hartig als troostend is. Jok kan op verschillende manieren worden geserveerd, afhankelijk van persoonlijke voorkeur, met verschillende toppings zoals varkensgehakt, kip, eieren, lente-uitjes, verse gember, gefrituurde knoflook, en chilipoeder voor extra pit.

Smaakprofielen

Jok onderscheidt zich door zijn subtiele maar complexe smaakprofiel. De basis van de rijstepap is relatief mild, wat een perfect canvas biedt voor de rijke smaken van de toevoegingen. Het gehakt wordt vaak gemarineerd met sojasaus, vissaus en een vleugje witte peper, wat diepte en umami toevoegt. De gefrituurde knoflook en verse gember brengen een knapperige textuur en een scherpe, aromatische smaak. De lente-uitjes en verse koriander zorgen voor een frisse afwerking, terwijl een rauw ei, direct in de hete pap geroerd, een romige consistentie en rijkdom toevoegt.

Rice porridge (jok-prince) Bang rak Bangkok (Kittipong Chararoj / Shutterstock.com)

Ingrediënten voor Jok (Thaise rijstepap)

Voor 4 porties heb je nodig:

  • 1 kopje jasmijnrijst
  • 6 tot 8 kopjes kippenbouillon (afhankelijk van hoe dik of dun je de pap wilt)
  • 200 gram varkensgehakt of kipgehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel gember, fijn geraspt
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 theelepel vissaus
  • ½ theelepel witte peper
  • 2 lente-uitjes, fijngehakt
  • 1 handje verse koriander, fijngehakt
  • 1 ei (optioneel)
  • Gefrituurde knoflook (optioneel, voor garnering)
  • Een paar druppels sesamolie (optioneel, voor smaak)
  • Zout naar smaak

Bereiding

  1. Rijst voorbereiden: Spoel de jasmijnrijst onder koud water tot het water helder is. Dit helpt om overtollig zetmeel te verwijderen en zorgt voor een gladdere jok.
  2. Kook de rijst: Doe de gespoelde rijst in een grote pan en voeg de kippenbouillon toe. Breng aan de kook op middelhoog vuur. Zodra het kookt, zet je het vuur laag, dek je de pan af en laat je het zachtjes sudderen. Roer af en toe om te voorkomen dat de rijst aan de bodem van de pan blijft plakken. Kook tot de rijst zacht is en begint uiteen te vallen, ongeveer 1 tot 1,5 uur. Voeg indien nodig extra bouillon of water toe als de jok te dik wordt.
  3. Bereid het vlees: Meng in een kom het varkens- of kipgehakt met de fijngehakte knoflook, gember, sojasaus, vissaus, witte peper, en een snufje zout. Goed mengen.
  4. Kook het vleesmengsel: Verhit een pan op middelhoog vuur en voeg het vleesmengsel toe. Bak het gehakt rul en gaar, ongeveer 5 tot 7 minuten. Zet apart.
  5. Voeg het vlees toe aan de rijstepap: Wanneer de rijst de gewenste consistentie heeft bereikt, voeg je het gekookte vleesmengsel toe aan de pan. Roer goed door om alles te combineren.
  6. Ei (optioneel): Als je wilt, kun je nu een rauw ei in de jok breken. Roer snel door de hete rijstepap zodat het ei gaart en door de jok wordt verdeeld.
  7. Serveren: Schep de jok in kommen. Garneer met fijngehakte lente-ui, verse koriander, gefrituurde knoflook, een paar druppels sesamolie en eventueel extra witte peper.

Jok is heerlijk als ontbijt of als lichte maaltijd. Het is troostvoedsel dat in Thailand op elk moment van de dag wordt gegeten. Geniet ervan!

Over deze blogger

Redactie
Redactie
Bekend als Khun Peter (62), woont afwisselend in Apeldoorn en Pattaya. Al 14 jaar een relatie met Kanchana. Nog niet gepensioneerd, heb een eigen bedrijf, iets met verzekeringen. Gek op dieren, vooral honden en muziek.
Genoeg hobby's, maar helaas weinig tijd: schrijven voor Thailandblog, fitness, gezondheid en voeding, schietsport, ouwehoeren met vrienden en nog wat eigenaardigheden.

5 reacties op “Jok (hartige rijstepap)”

  1. Louis zegt op

    Heerlijk eenvoudig gerecht. Mijn vrouw eet het altijd als ze een kater heeft.

    • RonnyLatYa zegt op

      Ik ook 😉

      • Joop zegt op

        Ik ook

        • Stan zegt op

          Ik niet

  2. Johan 2 zegt op

    In Koh Yao Noi kreeg ik dit iedere ochtend geserveerd. Zo herstelde ik goed van mijn Covid.

    Sindsdien is het mijn favoriete ontbijt in Thailand. Tenzij ik een keer trek heb in een Frans stockbroodje met pain o chocolat of iets dergelijks.

    Yok is ook erg goedkoop. Ik ken een tentje in Koh Samai. Als ik me niet vergis rekende het restaurantje maar 40 Baht.

    In Bangkok brengen ze yok naar mijn kamer als ik ze een belletje geef.

    Zo heerlijk om hiermee je dag te starten. Soms moet je wel vragen naar de gember en de koriander.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website