Een heerlijk gerecht is Goong Pao (Gegrilde Garnalen) กุ้ง เผา Goong Pao is niet echt bijzonder, maar wel erg lekker. Wie in Thailand rondloopt ziet ze meestal wel ergens uitgestald liggen. Grote garnalen die voor je worden geroosterd en daarna worden opgediend met een heerlijke saus.

De lekkerste garnalen hebben eerst een tijdje in een dressing gelegen alvorens ze worden gegrild. De saus is perfect als deze zorgt voor een harmonieuze balans tussen zoet, zout en kruidig. Daarmee is het de perfecte aanvulling op de licht rokerige smaak van de Thaise gegrilde garnalen.

Hieronder een suggestie voor de dressing en saus van overheerlijke Goong Pao.

Dressing voor de garnalen:

  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • 2 theelepels gehakte knoflook
  • 1/2 theelepel zwarte sesamzaadjes
  • 1/2 theelepel droge sinaasappelschil
  • 1/2 theelepel gerookte paprika
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder
  • 1/2 kop (los verpakt) verse gehakte korianderblaadjes

Meng de olie met de knoflook, sesamzaad, sinaasappelschil, paprika, knoflookpoeder en koriander in een grote kom. Voeg garnalen toe en verspreid de dressing over de garnalen. Laat de garnalen 10-15 minuten op kamertemperatuur staan ​​om ze zo te marineren.

De saus:

  • 1 teentje knoflook, grof gehakt
  • 2 eetlepels (los verpakte) verse korianderbladeren
  • 1/2 tot 1 Thaise chilipepers (of minder)
  • 6 eetlepels vers limoensap
  • 4 eetlepels water
  • een snufje zout
  • 2 eetlepels kristalsuiker

Doe alle saus ingrediënten in een blender en meng samen totdat de koriander is fijngehakt (ongeveer 30 seconden tot 1 minuut).

Variatie Goong Pao in de wok (recept)

Goong Pao geroosterde garnalen en pinda’s in een pittige, zoete saus. Dit is hoe je het kunt maken:

Ingrediënten:

  • 250 gram garnalen, ongepeld
  • 1 eetlepel olie
  • 1 eetlepel gedroogde chilipepers
  • 1 theelepel gember, geraspt
  • 1 eetlepel knoflook, gehakt
  • 1 eetlepel pinda’s, geroosterd en gehakt
  • 1 eetlepel sesamzaad
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel witte wijn
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 eetlepels gemengde groenten (bijv. paprika, ui, tomaat, courgette), in blokjes
  • 1 eetlepel koriander, fijngehakt

Bereidingswijze:

  1. Verhit de olie in een wok of koekenpan. Voeg de chilipepers, gember en knoflook toe en bak ze 30 seconden.
  2. Voeg de garnalen toe en bak ze tot ze roze zijn.
  3. Voeg de pinda’s, sesamzaad, sojasaus, witte wijn en suiker toe en roer goed.
  4. Voeg de groenten toe en bak ze tot ze gaar zijn.
  5. Voeg de koriander toe en roer goed.
  6. Serveer het gerecht warm met rijst of noodles.

Ik hoop dat je geniet van dit gerecht!

Disclaimer: er zijn vele manieren om Thaise gerechten te bereiden. Ook kunnen de ingrediënten verschillen, er bestaan nu eenmaal verschillende variaties. Dus mogelijk kom je nog een recept voor dit gerecht tegen die er anders uitziet. Dat is normaal, omdat dit ook met locale invloeden te maken kan hebben of met de voorkeuren van de kok. Gewoon uitproberen.

Over deze blogger

Redactie
Redactie
Bekend als Khun Peter (62), woont afwisselend in Apeldoorn en Pattaya. Al 14 jaar een relatie met Kanchana. Nog niet gepensioneerd, heb een eigen bedrijf, iets met verzekeringen. Gek op dieren, vooral honden en muziek.
Genoeg hobby's, maar helaas weinig tijd: schrijven voor Thailandblog, fitness, gezondheid en voeding, schietsport, ouwehoeren met vrienden en nog wat eigenaardigheden.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website