Cha Mongkut (dessert van meel, kokosmelk en suiker)
Dit keer een beroemd dessert: Cha Mongkut (จ่ามงกุฎ), dat is de naam van een van de negen traditionele Thaise desserts.
Het is vergelijkbaar met het Filipijnse kalamae en is gemaakt van meel van rijst en bonen gemengd met kokosmelk en suiker totdat het plakkerig wordt. Daarna wordt de zoete lekkernij meestal bestrooid met gehakte geroosterde pinda’s of gevuld met meloenzaadjes (het oude traditionele recept gebruikt stukjes gebakken bloem die zo klein zijn als rijstkorrels, maar dat kost veel tijd om te bereiden).
Traditioneel worden ze in hapklare stukjes gesneden en omwikkeld met bananenblad. Bovendien worden de aromatische geuren van het dessert gegeven door verse bloemen zoals Kesidang, Ylang-Ylang, Damastroos en Jasmijn met gekookt water, dat wordt gebruikt om kokosmelk te persen. Cha mongkut is gemakkelijk te bewaren en hoeft niet in de koelkast te worden bewaard.
Cha mongkut wordt al genoemd in The Verse of Foods and Desserts door de Siamese koning Rama II. Het originele recept van cha mongkut komt van Sri Suriyendra, de ‘Queen Consort of the King’. Cha mongkut wordt vaak gebruikt bij de viering van een baanpromotie en bij huwelijksceremonies.
Over deze blogger
-
Bekend als Khun Peter (62), woont afwisselend in Apeldoorn en Pattaya. Al 14 jaar een relatie met Kanchana. Nog niet gepensioneerd, heb een eigen bedrijf, iets met verzekeringen. Gek op dieren, vooral honden en muziek.
Genoeg hobby's, maar helaas weinig tijd: schrijven voor Thailandblog, fitness, gezondheid en voeding, schietsport, ouwehoeren met vrienden en nog wat eigenaardigheden.
Lees hier de laatste artikelen
- Nieuws uit Thailand22 november 2024Al zes toeristen overleden door vergiftigde alcohol in Laos
- Eten en drinken22 november 2024Thai Street Food in Bangkok (video)
- Stranden22 november 2024Toei Ngam Beach, een prachtig strand nabij Pattaya
- Eten en drinken21 november 2024Knoflook in de Thaise keuken, niet alleen lekker maar ook gezond!