Gaeng Pa oftewel jungle curry
Gaeng Pa (แกงป่า) ook wel bekend als jungle curry, dit is een pittige curry zonder kokosmelk, vaak gemaakt met wild vlees of vis.
Als je een avontuurlijke eter bent met een voorliefde voor kruidig eten, dan is de Thaise jungle curry (Gaeng Pa: แกงป่า) een gerecht dat je niet wilt missen. Dit ongelooflijk aromatische en pittige gerecht, afkomstig uit het noordoosten van Thailand, neemt je mee op een culinaire ontdekkingsreis door de diepe, smaakvolle jungles van het land.
In het Nederlands zou je Gaeng Pa (แกงป่า) fonetisch kunnen uitspreken als “Gèng Paa”. Hierbij wordt de ‘g’ uitgesproken zoals in ‘glas’ en de ‘è’ en ‘aa’ als korte klanken. Dit is een benadering en kan afwijken van de daadwerkelijke Thaise uitspraak, aangezien het Thais toontalen bevat, die het Nederlands niet heeft.
Oorsprong
De oorsprong van Gaeng Pa is geworteld in de wilde en rijke jungles van Thailand. Het is een gerecht dat het resultaat is van het gebruik van verse en lokaal beschikbare ingrediënten die verzameld zijn uit de omliggende bossen. Je kunt zeggen dat het een perfecte weergave is van de natuurlijke omgeving waarin het is ontstaan.
Wat Gaeng Pa onderscheidt van andere Thaise curry’s is het ontbreken van kokosmelk. Het verhaal gaat dat kokosnoten niet inheems zijn in de dichte bossen van het noordoosten van Thailand, dus de traditionele Gaeng Pa wordt bereid zonder dit romige ingrediënt. Deze onderscheidende factor zorgt voor een curry die veel lichter en scherper is dan haar kokosrijke tegenhangers, en laat de smaken van de andere ingrediënten, zoals wild vlees, vissen of groenten, meer naar voren komen.
Smaakprofiel
Het smaakprofiel van Gaeng Pa is sterk, kruidig en pittig, en dit komt door de ingrediënten die in de currypasta worden gebruikt. Chilipepers, citroengras, galangawortel, kaffir limoenblaadjes, Thaise basilicum, knoflook, sjalotten en garnalenpasta vormen samen de complexe en krachtige smaak van dit gerecht.
Recept voor Gaeng Pa
Wil je zelf aan de slag om deze authentieke jungle curry te maken? Hier is een eenvoudig recept voor Gaeng Pa voor vier personen:
Ingrediënten:
- 400 g varkensvlees, kip, of tofu (voor vegetariërs)
- 2 el plantaardige olie
- 2-3 el rode currypasta (je kunt deze kant-en-klaar kopen of zelf maken)
- 1 liter water of groentebouillon
- 2 kaffir limoenblaadjes, fijngehakt
- 1 stengel citroengras, in dunne ringen gesneden
- 2 cm stuk galangawortel, fijngehakt
- 200 g gemengde groenten (zoals Thaise aubergine, bamboescheuten, groene bonen, en paprika)
- Handvol Thaise basilicumblaadjes
- Vissaus, suiker en limoensap naar smaak
Bereidingswijze:
- Verhit de olie in een wok of grote pan. Voeg de currypasta toe en roerbak deze ongeveer 2 minuten tot de aroma’s vrijkomen.
- Voeg het vlees of de tofu toe en roerbak het tot het gaar is.
- Giet het water of de groentebouillon erbij. Voeg de kaffir limoenblaadjes, citroengras, en galangawortel toe. Breng het aan de kook.
- Voeg de groenten toe en laat het geheel sudderen tot de groenten gaar zijn.
- Breng op smaak met vissaus, suiker, en limoensap. Roer de Thaise basilicumblaadjes erdoor vlak voor het serveren.
Geniet van je zelfgemaakte Gaeng Pa met een kom warme jasmijnrijst. Met dit gerecht ontdek je de ware essentie van de Thaise jungle. Vergeet niet, het is een krachtige en pittige curry, dus pas de hoeveelheid chili aan naar je eigen smaak!
Probeer het uit en duik in de rijke en kruidige smaken van de Thaise keuken. Er is niets zoals de voldoening van het maken van je eigen authentieke Thaise curry thuis. Eet smakelijk!