Wat is uw favoriete gerecht in Thailand?
Op de website van CNN las ik een leuk artikel, waarin het antwoord stond op een eerder gestelde vraag: “Welk gerecht is kenmerkend voor uw land”. Men kreeg duizenden antwoorden met foto’s en dat leverde een mooi verhaal op. Nederland, België en Thailand kwamen in het stuk niet voor, dus leek het mij een aardig idee om een soortgelijke vraag aan u te stellen.
De eerste vraag wordt dan: “Welk Thais gerecht heeft uw voorkeur en waarom?” Op dit blog worden voortdurend Thaise gerechten aangeprezen uit alle windstreken van het land, maar welk gerecht zou nu de voorkeur van de buitenlanders hier hebben?
Aanvullend zou het aardig zijn als u in uw reactie ook aangeeft wel typisch Nederlands of Belgisch gerecht uw favoriet is. Gehaktbal, stamppot, waterzooi? Wie zal het zeggen. Als u uit die drie landen geen favoriet kunt noemen, noem dan een lievelingsgerecht uit welk land dan ook!
Ik zal zelf de spits afbijten. Van Thailand eet ik graag de kip met cashewnoten (of is dat Chinees?). Ik houd van de Nederlandse pot, kan geen echte favoriet gerecht noemen, maar als het moet, noem ik witlof met ham en kaas in de oven. Voor mijn echte favoriete eten moet ik naar Indonesië. Al het eten uit Indonesië vind ik lekker, maar ik noem voor het gemak een uitgebreide rijsttafel als mijn favoriet.
Hoe zit het met u?
Over deze blogger
-
Bert Gringhuis (1945), geboren en getogen in Almelo in het mooie Twente. Later vele jaren in Amsterdam en Alkmaar gewoond, werkzaam in de export voor diverse bedrijven. Ik kwam in 1980 voor het eerst in Thailand en was meteen verliefd op het land. Vele malen sindsdien terug geweest en na mijn (vroeg)pensionering als weduwnaar naar Thailand verhuisd. Daar woon ik nu al 22 jaar samen met mijn ietwat jongere Thaise dame Poopae.
Mijn eerste ervaringen in Thailand als een soort nieuwsbrief aan familie, vrienden en kennissen gestuurd, die later onder de naam Gringo op Thailandblog hebben gestaan. Veel, heel veel artikeltjes hebben die eerste verhalen gevolgd en dat is uitgegroeid tot een vrijwel dagelijkse hobby.
In Nederland nog een verwoed voetballer en voetbalscheidsrechter, maar de jaren gaan tellen en in Thailand nog altijd verwoed, maar het poolbiljarten is echt van mindere kwaliteit, ha ha!
Lees hier de laatste artikelen
- Bezienswaardigheden2 december 202424 uur in Bangkok (video)
- Rayong30 november 2024Rayong, een uurtje of twee!
- Eten en drinken29 november 2024Hoe de scherpe kant van de Thaise keuken te vermijden?
- Eten en drinken25 november 2024Rijstebrij
Keng kiauw waan kai. ( goed geschreven ?? )
Bamboe in groene curry, groenten en kip, liefst heel scherp is voor mij het beste gerecht.
Een unieke smaak door de bamboe, onbeschrijfelijk lekker.
Nog nooit geprobeerd ?, eet het maar eens, Thai biertje erbij, is geweldig.
Kaeng keo wan is ook mijn favoriete THAI food; ik heb ook al tientallen ander lekkere Thaise gerechten geproefd maar mijn voorkeur gaat toch uit naar te pikante curry’s met kokosmelk klaargemaakt
Tom Yum Kung en als dessert Kanum Krok. Omdat ik daar eigenlijk altijd wel trek in heb.
Postelein met Opperdoezen plus een gehaktbal en als dessert bitterkoekjestrifle. Omdat er niemand meer is die dat voor me maakt.
Mijn favoriete thaise gerechten zijn pad Thai en de kip met cashew no ten. Mijn Hollandse gerecht is zuurkool met even hema worst. Smullen maar
Das makkelijk. Pad kra pao pet pet ( ped ped?…lol ). Curry: de Massaman. Salade: Laab Moo!
Massaman curry, heerlijke soep!
Mijn naam is Jan. Massaman is zo lekker, dat ik de naam veranderd heb naar MassaJan
Heb zelf een Thais restaurant in Brussel (Villa Thai) en inderdaad de klassiekers als rode en de groene Curry, alswel de Pad Thai zijn Oh zo lekker, maar mijn favoriete gerecht (en ik weet ook van de meeste Thaise mensen), is de PAD KAPAO KAI of NUA.
Dit is fijn gehakt kipenvlees of rundsvlees dat in de wok gaat met look, fine groene boontjes, look, en de Basilicum (wel de ‘heilige basilicum’ = Kapao) en naar keuze redelijk, veel of zeer veel kleine chilipepers, Als optie legt men daar een gebakken ei uit de wok bovenop, liefst dat het geel noch zacht is en het wit krokant. Heerlijk
Als nederlander woon ik al 25 jaar in BElgië en ga voor de vlaamse klassieker, Vlaamse Stoofvlees (lekker gestoofd rundsvlees in een donker Abdij of Trappist bier) met natuurlijk zelf gebakken frietjes. Heerlijk
Frank jij schreef wat ik denk. Ik ben Nederlander vlakbij de Belgische grens haha.
Maar Pad Kapao Kai c.q.Nua is heerlijk. ( Nua mijn voorkeur ) Alleen voor mij niet zo pittig, maar dat is een smaaknuance.
Ik heb het pas leren kennen in Hua Hin op strand., dat was daar overheerlijk,en we komen al 16 jaar in Thailand
Smakelijk Frank
Ik ook vind de nua lekkerder. Ik heb nog een leuk alternatief. Pad kratiem Phrik thai moo…stukjes varkensvlees met zwarte en liefst groene peperkorrels. , veel look en een zwarte soyasaus…best is als ze het vlees eerst grillen en dan in de wok….lekker…
Pad Krapow Moo of Kai of met wat dan ook is mijn lievelingsgerecht bij het restaurantje in de buurt.
Mijn vrouw maakt gerechten zonder naam, maar haar Thaise varianten van spaghetti of macaroni zijn heerlijk.
Ook haar visgerechten zijn super. Buiten dat, eet ik graag Japans eten (alsjeblieft niet alleen sushi – dat is een snack – ook lekker). Udon, Soba, Katsu Don en tal van andere gerechten…. de set- menu’s gaan er bij mij graag in: gekookte rijst, miso-soep, kip, bief of vis, koolsalade…
India: mijn favoriete: palak paneer (spinazie met cottage cheese) met knoflook naan.
Nederlands eten? Wat is dat? Groente, aardappels, vlees, jus? Geen wonder dat de Nederlandse keuken niet genoemd wordt. Maar ik houd van gemengde salade – meestal met gekookt ei – frietjes erbij en een bal gehakt (zelf gemaakt)… zo één keer in de twee maanden…
Tom Yum Kung is geweldig en daarbij is de Thaise keuken EIGENLIJK FANASTISCH.
De heerlijke vis en andere zaken uit de zee. Zelfs de schelpachtige dingen vind ik heerlijk in Thailand. Nadeel is wel dat ik smaak mis als ik in Nederland zoiets eet. Ik ben van niet-kruidig naar mediumkruidig gegaan. Voor de afwisseling eet ik nog steeds graag een lekker broodje als lunch als ik in Thailand ben.
massaman kay
heerlijk en lekkerpittig
kan ikelke dag weleten hmmm
Persoonlijk; Noodle soep, Curry soep, groente gerechten met kip en de gerechten met vis niet te vergeten altijd prijs en goedkoop.
Nee in Thailand nog nooit (al 7 jr.) een nega ervaring met het eten gehad, in tegenstelling tot bv.Egypte/Turkeije
Kow ka moo en pad see uw in Thailand en witlof in ham en erwtensoep in nederland. En een haring natuurlijk.
Pad Thai kung 🙂
Een knapperig gefrituurde hele zeebaars (Pla Kra Phong Tod) of zo’n heerlijke gestoomde vis (PLa Kra Pong Nueng Manow), die in eigen kookvocht wordt opgediend en vaak warm gehouden wordt door theelichtjes, beide vissen natuurlijk ‘bedekt’ met knoflook (Kratièm) en verse korianderblaadjes. Viskoekjes (Tod Man Pla) en gestoofde vis met rode pepertjes in bananenblad (Haw Mok Pla). Kaeng Massaman, rode of gele curry met kokosmelk en kip, eend of rundvlees met stukjes aardappel of grote garnalen in curry met kokosmelk(Khiao Whaan Khung). En soep van kokosmelk met kip (Thom Kha Kai) behoort ook tot mijn favorieten. In Nederland eet ik met plezier een stamppot van gekookte aardappelen met andijvie en prei met uiteraard uitgebakken spekjes vergezeld van een rookworst of een rundersaucijsje. Ook heerlijk zijn in bier gekookte mosselen met een knoflooksausje. Internationaal ben ik van alle markten thuis en ook een malse ribeye met knoflookboter vind bij mij gretig aftrek. Eet smakelijk!
Mijn Thaise favoriet is Pla sam rot (vis in pittige zoet zure saus)
Ook Massaman vind ik erg lekker zowel rund als kip.
Mijn Nederlandse favorieten zijn de stamppotten.
Maar ook gebakken aardappels met een gebakken uitje met biefstuk.
Doe mij maar de Massaman met kip, rijst erbij en groenten in sweet en sour. Heerlijk!!
En voor Nederland de erwtensoep, hachee met rode kool. Ook smullen.
Hallo allemaal,
Mijn favoriete gerecht, hoe moeilijke keuze dat ook is, is zonder meer:
Kao Soi afkomstig uit het Noorden van THAILAND.
Het gerecht heeft vele ingredienten en leunt een beetje tegen de indische keuken aan.
een paar soft noodles in en crispy noodles on top en lekker spicy.
Ik kan het elke dag eten ….super
In Bangkok zijn niet zo veel restaurants die het op het menu hebben.
In Chaing Mai uiteraard veel meer.
Als iemand suggesties heft waar te eten in BKK of Chiang Mai dan reageer ik graag
eet smakelijk !! aroy aroy
Krua Khun Puk op de hoek van Sukhumvit Soi 11/1 https://maps.app.goo.gl/tdtAALyiX1kFQNK59?g_st=ic
“Uitzonderlijk lekker” volgens een kenner die al 30 jaar in het noorden woont.
Kai Loog Keuy of wel schoonzoon eieren en masseman nua vind ik erg lekker. waarschijnlijk omdat ik die niet zo vaak krijg. maar vind bijna all het thaise eten wel lekker. Heb eigelijk geen favoriet nederlands gerecht. Ik noem dan maar het favoriete geceht van mijn thaise pleegzoon spruitjes met spek en uit en knoflook en gebaken aardapels schept die gerust 3 keer van op. Voor hem geen rijst einige wat hij van mama wilt eten is een loempia of een viskoekje
Mijn favorieten:
Paneng Kai, heerlijke curry met zachte kip.
Nam tok moo, pittige warm/koude salade met varkensvlees en uitjes
Som Tam Thai met kauw niauw, lekker frisse pittige Isaan-salade
Tom Ka Kai, heerlijke kokos/champignonsoep met kippevlees
Masaman curry met Nua of Kai is ook lekker
en nog veel meeeeeeeeeeeeeer 🙂
Ik vind de Noord Thaise keuken erg lekker dus bijvoorbeeld Khao Soi (noodle soep met zachte en knapperige noodles in een gele kokos curry) Sai Ua (gegrilde worst gemaakt van varkensvlees, kruiden en curry pasta) Keng Hang Lay (curry van buikspek en veel gember), nam prik num en nam prik ong resp. een groene en rode chili dip geserveerd met oa gestoomde groenten en gefrituurde varkenszwoerd.
Maar ook de Isaan keuken smaakt me goed, gisteravond een heerlijke yam moo yaang gegeten. (salade met gegrild varkensvlees)
Mijn favoriete Nederlandse gerechten zijn hazenrug en ander wild.
Ik heb 2 favorieten,
1. Kaen Som Pla Chon en
2. Pla Krapong Nung Manao.
na 20 jaar hier in thailand smaakt mij het eten hier nauwelijks
geef maar een tarbot in dat vietnamese restaurant op de Zeedijk
of gestoofde of gebakken paling uit de Wieringermeer met rijst en suiker en kaneel
je eet je vingers erbij op
en bessenpent na
of aardappelpuree met rosbeef,
witte asperges met ham
en een ouderwetse”huzarensalade” Wow.
capucijners met spek
witte bonen,bruine bonen met van alles der op en der aan
en dan een nieuwe haring vooraf!
Thai’s gerecht : massaman kai ( wel niet overal te vinden )
Op zijn Belgisch : steak fritjes
Bne ik met je eens, Massaman en ook Penang curry zijn heerlijke, zuidelijke, gerechten.
Mijn lievelings gerecht hier in Thailand is Farang food, ik maak het dan ook meestal zelf, ook de rookworst en braadworst maak ik zelf voor de heerlijke wortelstamp. Ook heb ik mijn eigen recept voor kroketten, nassie- ballen en spareribs , de Thaise gerechten die mijn vrouw voor mij maakt gaan ook wel ook omdat ze rekening met mij houd om niet te pittig te koeken. Verder mag ik graag de Indonesische keuken koken die is meer gevarieerd dan de Thaise.Met Kerstmis zou ik het liefste gebraden konijn eten maar daar is hier bijna niet aan te komen. De pizza’s die ik hier in mijn pizzaoven bak worden door iedereen verslonden, lekkerder dan bij de Italiaan, maar dat komt omdat ik niet commercieel bak en er dus eigenlijk te veel op doe maar dat vinden ze hier lekker, hoe meer hoe beter! Ik zelf maak een pepperoni met maar heel weinig er op net zo als in Italië.
Dat zijn allemaal hele lekkere dingen, het water loopt er van in de mond bij het lezen er van.
Zelf eet ik graag Tom Ka Kai, Nam plik pla toe, en ook de kip met cashewnoten en gedroogde rode prik.
In Holland, echte zeeuwse mosselen, niet te evenaren, en een groot verschil met de Thaise mosselen.
Ja…zuurkool met die sappige Hemaworst en niet te vergeten dat buikspek, hoogst ongezond, maar reuze lekker.
favoriet -: kip met cashew noten
Nederland – iedere stamppot, zuurkool, witlof met ham, bal gehakt met uien.
Thais; Somtam pet makmaak.
Belgisch; gebakken spek met eieren tussen de boterham en daarbij een pekelharing.
thais eten favoriet: nam tok neua met khao niew.nam prik maeng da met khao niew.
pad krapao moo krob, Kha kao moo en
lekkere thaise worst Sai oua en sai grok…en teveel om op te noemen maar hou niet zo van mussaman curry.
en Nederlands eten stamppot raapstelen,postelein, schorseneren en koolraap.
Alhoewel dat ik geen favoriet heb in de Thaise keukens, ik ben WELL gek op Laab Moo Grob. Dat is voorgeroosterde buikvet en dan nagebakken met groentes enzo.
Alhoewel dat ik geborende Thai ben maar in NL ben opgegroeid ben ik niet vies van Isaans eten zoals, Som Tam Isan, pla sieuw, en wat me familie allemaal bereidt. Wat niet graag heb is eten met bugs, mieren, miereneieren alhoewel dat een deli is in Thailand. Dat is in Thailand kaviaar wat in Rusland een delicatesse is.
Ik ben gek op koken dat is ook mijn zeer zware passie.
In NL zijn mijn favorieten: zelf gemaakte gehaktballen met gekookte piepers en….asperges met geprakte eieren en overgegoten met roomboter met kruiden.
Daarnaast maak ik graag rundstoof met look, uien, paprika, bospaddos, zelf gekozen kruiden en lekker 6 uur stoven op zeer laag pitje met piepers/rijst/couscous…maar dan maak ik de stoof Oosterwijk gekruid.
Wat ik ook graag maakt is runderribeye gekruid en met lookboter gegrild met groentewinkel uit de oven en piepers met kruiden en olijf olie uit de oven.
Ik heb ook jaren in Portugal gewoond. Wat ik daar gek op ben is Bacalhau com natas no forno de lenha.
En sandwich een Bifana caseira portuguesa.
Greets homecook Klahan
Oosterwijk was verkeerd ivm de iPad automatische instelling….het moest Oosterlijk zijn..mon excuse!!
Ned: appelpannekoek met kaneel en stroop.
Bel: frieten met tartar saus
TH: kaw phat pu (gebakken rijst met krab)
Ik eet graag regionale gerechten als khao mok kai thod, gele rijst op islamitische wijze bereid met gefrituurde kip. Of yam kai saeb, een pittige blauwe rijstsalade zonder vlees maar met een diverse mix aan kruiden en boedoe, een halal vissaus, het lokale equivalent van pla raa.
Varkensvlees is hier helaas zeer moeilijk te krijgen, maar de kip is prima. Een som tam of phad kraphao kai gaan er ook altijd met plezier in.
Voorkeur Thaise gerechten ? Geen enkel Thais vleesgerecht komt dan voor mij in aanmerking. Visgerechten en zeevruchten wel, vooral Plaa Saam Rod, voorafgegaan door Tod Man Plaa of Tod Man Khung …. Vis met citroengras saus …. als het maar visgerechten ziin spannen de Thais de kroon, zeker in de streek waar ik woon.
Belgische gerechten: ja dat zijn er teveel om op te noemen maar voor mij als dagelijkse kost: een portie natuuraardappelen met spinazie in roomsaus en braadworsten ( moet ik hier in Thailand wel zelf bereiden )
Mijn favorite gerecht in thailand is met stip pad thai.
En wat zouden we zijn in nederland zonder onze lekkere stamppotten?
Pad Krapow Moo….simpel maar zo lekker!
Ik vind alles lekker in Thailand maar wat ik op de eerste plaats zet is Mookata(mu kratha).
Onderstaande gerechten zoals met Kip, Varken of Rund (afwisselend)
Pad Kapao is nummer 1, met kort daarop
Laab
Hom Mock
Alle verse Vis gerechten.
Met als bijgerecht Tod man Plaa en Tom Yam
En als toetje een broodje IJs of Thaise pannenkoekjes.
Maar ik dan ook geluk dat ik met de beste Thaise kok in de Benelux getrouwd ben ;-), die een specialist is in Thaise toetjes. Zij krijgt regelmatig bestellingen van Thaise vrouwen vanuit heel Nederland …
En zij gebruikt nooit Ajinomoto/Vetsin.
In Nederland Boerenkool met worst, en Hache met sudder/draadjes vlees.
Thaise gerechten? Wanneer we “gewoon” gaan eten, neem ik wel eens graag de groene curry met die ronde groene oberginen, rijst en een spiegelei. Pad Krapao Moo of Kai vind ik lekker (als het pittig gemaakt is en het varkensvlees niet tot een soort gehakt gemaakt is). Morning Glory is ook een van de favouriten en de vis die mijn vrouw bereidt. In schijven van 2 cm gesneden, gefrituurd, in currysaus….
Maar dan ook: Japanse eten bij Yayoi. Mijn favoriet: Katsu Don en diverse set menu’s waarbij je een kleine salade, miso-soup, japanse rijst en een stuk vlees, vis of kip hebt. Super lekker en niet duur. Natuurlijk ook af en toe sushi, maar meestal als voorafje.
Indiaas: palak paneer, chicken tikka, mutton ticka, garlic naan, samosa en nog vele andere…
Indonesisch: te veel om op te noemen, maar bekend: Gado Gado…heerlijk… het is al te lang geleden dat ik Indonesisch at.
Braziliaans: comida minas (feijoada completa), Churrasco (gegrilde lapjes vlees), pão de Quijo (maak ik zelf) en natuurlijk daarbij een lekkere caipirinha. Jammer genoeg in Thailand moeilijk te vinden.
Italiaans: diverse pasta gerechten…
Ceasar Salad is een van mijn favoriete salades.
In Kao Tao is een restaurant, genaamd Baan Tao (vlak bij Hua Hin), waar westerse en Thaise gerechten gemaakt worden. Mijn favoriet daar? Gehaktballen met friet en salade. Of een lekkere hamburger, clubsandwich, spaghetti, diverse salades, kip cordon bleu…
In Pak Nam Pran, een heel goed restaurant, genaamd Very Good Restaurant.. het doet zijn naam eer aan. Iets duurder, maar dan ook grotere porties, Farang en Thai eten… leuk uitzicht op zee!
Zelfs in Pranburi is er intussen een Japans restaurant: Ninja Sushi… de eigenaar bereidt alles zelf en tot nu toe smaakte alles daar.
Oh en een ander goed Japans restaurant in Hua Hin: Sakura, in de buurt van de nachtmarkt… lekker en niet duur. Ook alles vers ter plekke bereid.
Maar mijn allergrootste favoriet? Het eten dat mijn vrouw kookt!
Voordeel is ik lust eigenlijk alles wel zowel hier als in Nederland , gelukkig is mijn vrouw goeie kok en eet ik al haar Thaise gerechten lekker op behalve natuurlijk de insecten. Vanavond Moo Krob met rijst en gister een heerlijke soep van Bittere Meloen Sopropo of Mara heet het gevuld met Varkensgehakt iets aparts. Alle Currys etc etc. In Nederland mijn favoriete groenten Zuurkool of Snijbonen ben ze nu hier ook aan het kweken kijken op dat lukt. Maar ook een tip de Erwtensoep van Aldi in blik is buitengewoon lekker nummer 1 bij de Consumentengids en inderdaad toppie. Indonesisch blijft geweldig eet de hele kaart leeg heb het boek van Lonnie en maak af en toe iets na.
Thais : phat thai kung vind ik het lekkerst , gevolgd door phat mama kii mao met seefood.
Nederlands : peestamp met spek.
interessant onderzoek.
Voor mij in Thailand:low pad mee mamuang – kip met cashewnoten noten
In Nederland:stamppot (boerenkool met worst, spinazie met, witlof met,
hutspot, rode kool, spruitjes etc.)
Mee eens Gringo, in NL witlof met ham & kaas uit de oven.
In Thailand; Langs de weg een grote vis in het zout van de BBQ of Massaman.
Beide met Som Tam en een biertje, mjammie!
Beste Hans,
Deze vis heet Bplaa Phao Gleua.(ninvis,of nijlbaars eenTilapia-soort)
Nederlands:
Bloemkool met kaassaus en nootmuskaat, gekookte aardappelen en draadjesvlees.
Of in de zomer een witlof salade, met gebakken krieltjes en een varkenslapje
Thais;
Voor een goede Tom Kha Kai, kun je me wakker maken. Mits alles vers en in balans is qua smaken.
Laab Moo, ook heerlijk, wanneer daar wel verse Thai Basil in gebruikt wordt. Die Basil verliest zijn smaak direct als je hem iets te lang mee wokt.
Heerlijke pittige Som Tam erbij, en Pad Thai met kip of garnalen
En rijst met panang kai curry
Alles met (overdreven) veel Prik Nam Pla (de basis versie van alleen vissaus, lime, en pepertjes)
Menu’s waar we thuis ook zeer vaak onze kookkunsten op botvieren.
Mijn favoriet in Thailand Pla Pao, uit de hollanse keuken, andijvie stampot met uitgebakken spekjes en een gehaktbal uit de jus. En Surinaamse roti daar weet ik ook altijd wel een gaatje voor te vinden.
Phoo (krab) patpon curry.
Echt met een straatlengte verschil mijn favoriet
Wel in Thailand he
THAIS = Pad Kapao Kai c.q.Nua is heerlijk. ( Nua mijn voorkeur.
NEDERLANDS = Boerenkool met worst en gekookte aardappelen.
BELGISCHE = Belgium stew f
Frens fries.
Massaman met kip, rijst erbij en groenten in sweet en sour en belgisch aardappelen met spruiten en dunne wortsjes ( die zijn moeilijker te vinden de worstjes, gelijk ik ze gewoon ben wel te verstaan 55)
Ik lust (bijna alles) – niks rauw – geen noten – en de pokpok papaja met rauwe krabjes bha
en ja ja het mag pikant zijn mmmmm
favoriet – tod man pla – pad thai khung – laab moo
In Thailand eet ik graag ” Pla sam rot ”
In Nederland in de koele tijd Stamppot boerenkool met wat spekjes en rookworst
Kip of garnalen in Tamarindesaus met groenten en rijst!
Tom yam kung en Papaya salade
Nederland Limburgse appel kruimelvlaai
Phillippines pinakbet lumpia shanghai, pancit
Thailand yam wun sen ,som tam ,pad pak ruam mit e
voor mij geen pla ra
Phat thai
Zonder twijfel Pla Li Suan, deepfried vis op een bedje van zure onrijpe mango, veel groentjes, pinda’s en pepers, echt heerlijk, alle smaken van Thailand op 1bord.
In ons lage koude land, runderhaché met rode kool en appeltjes. Ook favoriet van mijn thaise ega.
Thailand: Een pittige Massaman Kai met witte rijst en groenten en ‘n ijskoude Leo.
Nederland: Witte asperges( rechtstreeks v/h veld ) met Yorkham, hardgekookte eieren en een kruidig sausje
met daarbij een biefstukje v/d haas en een goed glas Gewurztraminer.
Friettent Nederland: Een heerlijke puntzak frites met Belgische mayonaise bij de Beste Friettent van
Nederland Marti Zwerts in Eindhoven.
Dit gerecht hoeft nergens mee weggespoeld te worden.
Smakelijk allemaal
Een paar van mijn favorieten:
yam pla slid, yam pla too, yam kai daow, thom yam khai
pad krapauw mo,kai of nue kai down en somtam ped ped
mijn favoriet in nederland frietje zuurvlees
pad krapao kai
voor mij is dat pad thai.heerlijk.
Mookata Katong ( Mu Kratha)
Voor mij blijft “Tom Kha Kai” mijn favourite gerecht, hierin vind je de echte thaise smaakmakers terug.
En voor mij als Belg blijft Stoofvlees met frietjes en mayonaise, mag eventueel een witloofsalade bij, een culinair hoogtepunt.
mijn fav gerecht is tom yam gung, omdat dat ook het eerste was wat ik as thai’s gerecht te eten bestelde, zijn er wel meerderen maar dit is m’n topper
Chicken in yellow curry
Zuurkoolstamppot en hutspot in Nederland en dan dat laatste met draadjesvlees en een flinke schep mosterd
Laatste keer dat ik in BKK was, ondertussen al sinds november ’19, bestelde ik een pikante noedelsoep. Pikant?, ja zeg.
Ik had nogal wat last van keelpijn (pré-corona) en tot mijn verbazing en vreugde was mijn keelpijn direct volledig weg.
Nog meer verbazing als ’s anderendaags ’s morgens ook mijn volledige stem weg was.
Drie dagen heeft het geduurd eer ik weer verstaanbaar was…
Nu mijn favoriete gerecht: Pad Thai met garnalen;
Tom yam goong is mijn thaise favoriet, het liefst nog met een scheut kokosmeld.
Als het koud begint te worden in Nederland kan ik heel erg genieten van de boerenkool met worst, maar over het algemeen heb ik het niet zo met de nederlandse keuken.
Verder denk ik vaak over mijn favoriete eten en dan denk ik aan de Thaise, indonesische, italiaanse en spaanse keuken. Juist de vele verschillende hapjes maken het lekker, maar als ik er één moet noemen wordt het een spagetti carbonara.
1. Kaeng Kiew Waan Kai
2. Tom Kha Kai
3. Tom Yum Kung
IK eet vooral graag de Thaise curries met voorkeur voor Kaeng Kheo Wan Moo en Penaeng Moo. Maar ook Ho Mok Talae seafood in bananenbladeren maar daarbuiten eet ik ook nog graag vele andere Thaise gerechten zoals Pla Kaeng Som, vis in rode kerrie. Ook kan ik de Som Tam wel smaken totdat die te heet wordt. Wanneer ik in Thailand ben dan eet ik bijna uitsluitend Thai food en zeer zelden eens een steak met frieten en meestal westers ontbijt. Het Thai food is voor mij één van de hoofdredenen dat ik naar Thailand ga. Op mijn leeftijd van bijna 75 heb ik niets meer aan dat commerciële bargedoe. Na 35 jaar vakantie in Thailand en bijna alle streken bezocht te hebben heb ik dat allemaal al wel gezien maar ik heb wel de mooiste jaren meegemaakt toen alles er nog te beleven was.
Mijn favorieten zijn ,pad krapao moo krob,Gaeng khilek,nam prik narok maengda,pla chon pao rauwe garnalenmet pepers, gebakken makreel kop ,.eigelijk alles lekker behalve toeristen eten zoals, massaman, kilp met cashew etc
De lekkerste keuken!
Som tam Thai stile,Pat cha pla, crispy fried morning glory met die heerlijke saus met garnalen, mango sticky Rice, de heerlijke draaivis van de grill op de weekendmarket in Pattaya en niet te vergeten….de roti banaan.Schoc Dee kha
Sinds kort zijn er in Condotel Hillside 4 in Chiangmai heerlijke ‘stroopwafels’ te koop; zo staat het ook geadverteerd op de etalage ruit.
Ik mis hier de Febo kroket uit de muur, mosselen frites en een ‘cote a l’os’ op een terras in Gent, de aardbeien en asperges, boerenkool met worst, de gegrilde sardientjes met een glas vino verde aan de kade van Portimao in de Algarve.
Mijn favoriete schotel in Thailand is plaa sii deng (rode baars) gebakken in tamarinde saus (sam rot) of in citroensaus gekookt opgediend met waskaarsjes onder.
Mijn thaise favourite is Tom Kha Kai omdat je hier al de smaken van thailand in terug vindt , limoen, lemongras , galanga , koriander .
En voor de Belgische keuken gaat er niets boven stoofvlees met bier bereid ,met lekkere Belgische frietjes en een witloofsalade.
pad thai
nederland witlof ham en kaas
rauwe andyvie met spekjes stam pot
Thais: gaengsom paichon (foenetisch). Een overheerlijke vissoep. Met garnalen ook lekker. Voor de eerste gegeten in het toenmalige restaurant Vientiane aan 2e road Pattaya, zo’n 25 jaar geleden. Gelukkig kan mijn vrouw goed koken en smaakt die van haar net zo lekker. Alleen met een andere vis, daar de paichon hier volgens mij niet verkrijgbaar is