Eten uit Isaan – het Noordoosten van Thailand
De Isaanse keuken uit het Noordoosten van Thailand is minder bekend, maar wel bijzonder te noemen. Gerechten uit Isaan zijn vaak nog scherper dan andere Thaise gerechten door de toevoeging van veel chilipeper. Door minder chilipeper te gebruiken is het ook voor toeristen prima te eten.
De Isaanse keuken, afkomstig uit de Isaan-regio in Noordoost-Thailand, staat bekend om haar pittige en smaakvolle gerechten. Deze keuken onderscheidt zich door het gebruik van kruidige, zuur, en soms bittere smaken, wat resulteert in een unieke en levendige smaakervaring. Een uniek aspect van de Isaanse keuken is het gebruik van “Pla Ra” of gefermenteerde vissaus. Dit ingrediënt geeft een diepe, umami smaak aan veel Isaanse gerechten.
Kao Niauw, kleefrijst
In Isaan eten de Thai kleefrijst in plaats van gewone rijst. Kleefrijst en andere gerechten worden met de handen gegeten. Gebruik altijd je rechterhand (ook als je linkshandig bent), de linkerhand is onrein en wordt gebruikt bij sanitaire gelegenheden.
De Thai pakken een plukje kleefrijst en maakt er een bolletje van welke samen met bijvoorbeeld wat Som Tam in de mond wordt gestopt.
Som Tam, Papaya salade
Het populairste eten in Isaan is Som Tam. Het is een soort salade van:
- onrijpe Papaya sliertjes
- pinda’s
- gedroogde garnalen
- tomaat
- vissaus
- pasta van palmsuiker
- vers limoensap
- chilipepers
Met name de hoeveelheid chilipepers zal bepalend zijn of wij het kunnen eten. Voor een toerist is het is raadzaam om te beginnen met één hooguit twee chilipepers.
Meer eten uit Isaan
Nam Tok is een heerlijk vleesgerecht. Het bestaat uit reepjes vlees van de barbecue met verse muntblaadjes en andere verse kruiden.
Laap is ook een aanrader en bestaat uit gehakt met verse kruiden. Geroosterde gekruide kip heet Kai Yaang. Een gerecht met gekookte bamboe en veel kruiden met de naam Keng no mai is ook lekker.
Paraa, gefermenteerde vis
De Thai die niet uit Isaan komen vinden soms dat men er in Isaan er vreemde eetgewoonten op na houden. “Ze eten bedorven vis”, is bijvoorbeeld zo’n uitspraak. Hiermee bedoelen ze Paraa. In Isaan maken ze een pasta van gefermenteerde vis. Het visje wordt gevangen in de rijstvelden en zelfs maandenlang bewerkt. Ze gebruiken hiervoor een rottingsproces (gisting). Dat klinkt vies, maar wij doen dat ook om kaas en wijn te maken. Paraa kan weinig kwaad als je de gekookte vorm gebruikt. Rauw eten is niet aan te bevelen.
Deze regio’s culinaire tradities weerspiegelen niet alleen de lokale smaken en ingrediënten, maar ook invloeden van naburige landen zoals Laos. De Isaanse keuken is een essentieel onderdeel van de Thaise gastronomie en biedt een unieke en onvergetelijke eetervaring voor liefhebbers van pittig en kruidig eten.
Slank door chilipeper
Zoals gezegd eten ze in Isaan erg pittig. Wellicht tevens de verklaring dat je weinig dikke mensen ziet. Uit onderzoek is gebleken dat chilipeper de stofwisseling stimuleert en de opname van vet beperkt.
Over deze blogger
-
Bekend als Khun Peter (62), woont afwisselend in Apeldoorn en Pattaya. Al 14 jaar een relatie met Kanchana. Nog niet gepensioneerd, heb een eigen bedrijf, iets met verzekeringen. Gek op dieren, vooral honden en muziek.
Genoeg hobby's, maar helaas weinig tijd: schrijven voor Thailandblog, fitness, gezondheid en voeding, schietsport, ouwehoeren met vrienden en nog wat eigenaardigheden.
Lees hier de laatste artikelen
- Nieuws uit Thailand21 december 2024Vastgoedsector in zwaar weer: Thaise markt zoekt herstel in 2025
- Nieuws uit Thailand21 december 2024Thailand voert strijd tegen luchtvervuiling met innovatieve maatregelen
- Nieuws uit Thailand21 december 2024Kabinet verhoogt kinderbijslag als steun voor gezinnen
- Gezondheid21 december 2024Matige wijnconsumptie verlaagt risico op hart- en vaatziekten volgens nieuwe studie
Wat de “Pa raa” of Plaa raa, gefermenteerde vis aangaat, merkt u terecht op dat dit steeds goed doorgekookt dient te zijn alvorens te consumeren. In de praktijk wordt dit echter rauw toegevoegd…en zo is het een gevaar omdat er een parasiet in schuilt die langzaam maar zeker de lever opvreet. De parasiet komt oorspronkelijk van de Mekong, men kan dit makkelijk “googelen”. Pas er mee op.
Het eten ervan kan dan wel gevaarlijk zijn maar het is verdomd lekker.
Naamgenoot, als ik jou was zou ik toch maar uitkijken met de Pla raa, je kunt er goed ziek van worden.
Pa lah en Pa chom ja daar zijn de Esans gek op. Rauw natuurlijk. En elke dag Som Tam. Chintarah Phulaap nam 13 bakhoengs mee op toernee o.a. naar Nederland. Ze vroeg haar moeder mee te gaan. Het eerste wat die vroeg was “Mi tam bak hoeng boh?” Ik sloeg stijl achterover, mijn vrouw een Thaise lag in een deuk!
Kalok jaang kaw nio, dat zijn geroosterde eekhoorntjes met kleefrijst. Ik kon er niet voor zorgen.
Slank door Chilies is er hier wel een beetje af tegenwoordig.
Ik zie dat het een al oudere repost is maar als ik nu zo’n beetje rondkijk in de provincies Si Sa Ket, Surin en Ubon.
Zie ik vooral meer en meer corpulente mensen, tegen obesitas aan.
Wat vooral opvalt is het grote aantal kinderen met overgewicht. Het eten in de Isaan is weliswaar gelijk gebleven maar is inmiddels aangevuld met heel veel zoetigheid, fried chicken en Cup Noodles.
En vooral veel, een vorm van welvaart zeker.