Eten bij Piet en Malee
Na heel veel bezoeken aan Thailand, waar ik nu alweer geruime tijd woon, heeft het zogenaamde “thainess” mij nog steeds niet totaal in zijn greep gekregen. Ik houd van het land in al zijn aspecten, maar ik blijf een buitenlander, sterker nog, een Nederlander in Thailand.
Thais eten? Prima, maar niet elke dag. Hier bij mij thuis eet ik genoeg Thais en als ik buiten de deur eet, is het meestal westers, Italiaans, Duits, Mexicaans of wat dan ook. Natuurlijk ook veel Nederlands of Belgisch, er is in Pattaya en Jomtien voldoende keus om een eerlijke en degelijke maaltijd te nuttigen, die je aan thuis in Nederland of België herinnert.
Soi Honey Inn
Eén daarvan is het restaurant annex hotel van Piet en Malee in Soi Honey Inn, een zijstraat van Second Road, die uitkomt op Soi Buakhow. Het restaurant ligt niet echt lekker in de loop, je moet even zoeken, maar het is de moeite waard. Soi Honey Inn heeft volgens mij een ongeschreven wereldrecord, want ik denk, dat er geen straat op deze wereld bestaat met zoveel massagesalons. Ik schat, dat er die toch niet al te lange straat wel 30 of 40 massagesalons hun diensten aanbieden voor een relaxte massage, waarbij – niet gratis – een happy end vrijwel standaard is.
Het restaurant
Het restaurant heeft een vriendelijke uitstraling, keurig en gezellig uitgerust met rustiek meubilair in het restaurant en in het aan de straatkant gelegen bargedeelte. Een achtergrondmuziekje van een Nederlandse radiozender geeft de bezoeker een beetje het gevoel even op Nederlands grondgebied te verblijven. Boven het restaurant zijn 12 kamers beschikbaar voor kort of langer verblijf en als je hier logeert, zit je wel midden in een levendig stuk Pattaya.
Gastheer/vrouw
Gastheer en gastvrouw zijn Piet en Malee, die al 24 jaar bij elkaar zijn en samen de zaken van dit restaurant/hotel en dat van nog een ander restaurant/hotel in Jomtien beheren. Malee is een vriendelijke Thaise dame, die het personeel in restaurant en keuken aanstuurt en er op let, dat de gasten goed bediend worden. Piet Oostrom, oorspronkelijk een textielkoopman uit Gouda, zit ‘s avonds meestal in het bargedeelte, waar hij een pilsje meedrinkt en als een soort sociaal raadsman voor zijn vaste klanten geldt. Uiteraard zie ik dat alleen ’s avonds, overdag zullen Piet en Malee genoeg andere dingen te doen hebben om het bedrijf in goede banen te leiden. Piet’s eenvoudige filosofie over zijn beide zaken in Pattaya is, dat je met lage prijzen meer bereikt, dan te proberen je prijzen zoveel mogelijk omhoog te jagen.
Het menu
Die lage prijzen zie je terug in het menu. Het menu omvat wel 40 bladzijden en dat toch hoge aantal komt doordat vrijwel alle gerechten met een foto zichtbaar worden gemaakt. Mooi voor de buitenlander en makkelijk voor je eventuele Thaise partner. Ontbijt, lunch of avondeten, je zegt het maar, bij Malee is het allemaal ruimschoots verkrijgbaar. Engels, Duits of Nederlands ontbijt met eieren, bacon of muesli voor prijzen rond de 100 Baht. Een lunch met een lekker gevulde omelet of “gewoon” een broodje kaas, kroket of bal gehakt rond de 90 Baht. Voor de Thaise partner is er een ruime keuze uit typisch Thaise gerechten.
Avondeten
Ik kom er met een zekere regelmaat toch wel enkele keren per maand, maar alleen voor het avondeten. Ik ga het hele menu niet oplepelen, maar de keuze is heel erg groot. Burgers, soepen, spaghetti, salades en de hele reeks aan steaks en porc chops in allerlei (saus)varianten. Ook de Nederlandse snacks komen ruimschoots aan bod, bitterballen, kroketten, bamihap, krikandellen, loempia, nasi goreng. Mijn favoriet bij Malee is zo en af toe een lekker bordje stamppot. Elke keer als ik er kom kan ik kiezen, hutspot, stamppot andijvie, zuurkool of boerenkool. Alle vier worden geserveerd met twee pittige gehaktballetjes of een mooi stuk échte Gelderse rookworst. Prijs? Een stamppotje voor 189 Baht en een flesje Singha bier erbij voor 45 Baht en voor 234 Baht heb je je buikje weer even mooi gevuld!
Import
Eerder deze week vroeg ik Piet of die stampot uit blik kwam of gemaakt werd van een pakje “droogvoer”. Haast verontwaardigd vertelde Piet mij, dat de meeste gerechten, dus ook de stampotten, bij hem in de keuken worden gemaakt, niks uit blik! Wat hij in Thailand niet vers kan kopen, laat hij uit Nederland komen (ook de rookworst) of hij betrekt het van een groothandel in Bangkok.
Als je gaat
Voor een goede maaltijd, een prima kamer of Nederlands voetbal live bekijken met een pilsje erbij, ga je naar Malee Bar in Soi Honey Inn. Deze straat ligt iets voorbij Mike’s Shopping Mall aan de rechterkant van Second Road. Rij of loop die straat in en na ongeveer 300 meter vind je rechts het hotel/restaurant.
Kijk voor meer informatie over o.a. de beschikbare kamers op de website: www.maleepattaya.com
Warm aanbevolen!
Over deze blogger
-
Bert Gringhuis (1945), geboren en getogen in Almelo in het mooie Twente. Later vele jaren in Amsterdam en Alkmaar gewoond, werkzaam in de export voor diverse bedrijven. Ik kwam in 1980 voor het eerst in Thailand en was meteen verliefd op het land. Vele malen sindsdien terug geweest en na mijn (vroeg)pensionering als weduwnaar naar Thailand verhuisd. Daar woon ik nu al 22 jaar samen met mijn ietwat jongere Thaise dame Poopae.
Mijn eerste ervaringen in Thailand als een soort nieuwsbrief aan familie, vrienden en kennissen gestuurd, die later onder de naam Gringo op Thailandblog hebben gestaan. Veel, heel veel artikeltjes hebben die eerste verhalen gevolgd en dat is uitgegroeid tot een vrijwel dagelijkse hobby.
In Nederland nog een verwoed voetballer en voetbalscheidsrechter, maar de jaren gaan tellen en in Thailand nog altijd verwoed, maar het poolbiljarten is echt van mindere kwaliteit, ha ha!
Lees hier de laatste artikelen
- Achtergrond14 december 2024Cashewnoten in Thailand
- Isaan12 december 2024We gaan naar Ubon Ratchathani!
- Achtergrond6 december 2024De geschiedenis van de Thaise keuken
- Bezienswaardigheden2 december 202424 uur in Bangkok (video)
En daar is geen 1 woord over gelogen!
Heb hier 4 weken geleden ook een week gezeten. Prima eten en een zeer gezellige sfeer. Dit komt mede door de Nederlanders die hier in de avond een pilsje pakken.
Vesper.
Inderdaad een goed restaurant – café. De zaak is wel gehalveerd over enkele jaren maar dit is volgens mij om praktische redenen. Wie voor de eerste maal Thailand aandoet moet er zeker eens langs gaan. Nu kom ik niet meer in Pattaya omdat ik liever in het binnenland vertoef tussen de lokale bevolking maar “Bar Malee” is zeker een aanrader. De bediening is ook af. Trouwens Piet & Malee mocht je dit lezen…..de groeten 🙂
begin van dit jaar een aantal dagen daar geslapen
alles prima in orde
ook lekker gegeten en gedronken
leuke mensen
en dat alles voor aantrekkelijke prijzen
kortom een aanrader.
m.vr.grt. j pompe den haag
Kom er ook regelmatig. Kan er goed eten,tussen middag neen ik meestal een kop tomatensoep en een broodje kaas. Ze moeten alleen proberen dat gelijk te serveren, sávonds eet ik geen stampot want vind het onzin om tienduizend k.m te vliegen voor stampot.
Ik hoef geen 10000 km te vliegen, maar ik kom ongeveer maandelijks afgezakt naar Pattaya, en ik durf te zeggen dat oa westerse kost eten zeker op de agenda staat.
Ik ben zeker een liefhebber van de thaise keuken, maar snak na een tijdje wel eens naar onze klassiekers.
Gelukkig heeft Pattaya voldoende goede restaurants, zoals Malee, die dat probleem voor mij oplossen.
Blijkbaar vind je het ‘smiddags minder onzinnig om westerse kost te eten, want tomatensoep en broodje kaas gaan er dan wel in, niettegenstaande dat men ‘smiddags in Thailand ook thai’s eten verkoopt.
Probeer het eens zou ik zeggen want zeg nu zelf – 10000 km vliegen voor tomatensoep en broodje kaas ?
Ik kom elke 2 maanden voor een week naar Pattaya, om even af te kicken van het eenzame binnenland.
Ik ga dan zeker 3 keer bij de Malee bar eten.
Het viel me juist op dat je bij Piet al je eten tegelijk op tafel kreeg
en niet dat ik mijn eten al op heb voor mijn partner het hare krijgt.
Piet en Malee, prima eten en prima sfeer, ga zo door!
Groeten Hans en Samlee
Moderator: reactie voldoet niet an onze huisregels, daarom niet geplaatst.
“Wat hij in Thailand niet vers kan kopen, laat hij uit Nederland komen(ook de rookworst) of hij betrekt het van een groothandel in Bangkok.”
Laat ik nu altijd gedacht hebben dat Bangkok in Thailand lag, altijd prettig als je topografische kennis op een eenvoudige manier bijgeschaafd wordt.
‘Zout op slakken leggen’ noemen we dat. En het zout koopt hij in Thailand.
Ik ben gek op Thais/chinees eten, maar kan me heel goed voorstellen dat als je daar woont, dat het je op een bepaald moment de neus uitkomt.
Meestal zijn we daar een week of 6 dus voor ons valt dat wel te overzien.
Er is maar 1 ding wat ik echt mis, en dat is ook het eerste wat ik koop als ik weer terug ben.
Een lekkere zoute haring met uitjes 😛
heb zojuist vernomen piet heeft een chefkok aan genomen en is nu bezig met aanvraag van werkvergunning,hou het in de gaten