De pomelo in Thailand
Wist u, dat de grootste citrusvrucht op aarde zo groot kan worden als een voetbal? Vanwege de soms enorme afmeting wordt de pomelo, want daarover gaat het, ook wel “de koning van de citrusvruchten” genoemd.
In Thailand is deze verfrissende en sappige citrusvrucht met een als een golfbal pokdalige schil bekend als “Som-o”. De naam pomelo schijnt een combinatie te zijn van het Franse pomme (appel) en het Engelse lemon (citroen). Andere namen voor deze vrucht zijn Chinese grapefruit, Bali citroen en Shaddock. De laatste naam refereert aan de kapitein van een schip, dat de pomelo naar het Caribisch gebied bracht in de 17de eeuw.
Van oorsprong komt de pomelo uit Thailand en omringende landen, maar werd later ook geteeld in China, Japan, India, Frans Polynesië, het Caraïbisch gebied, Mexico en de Amerikaanse staten Californië, Florida en Hawaii. De pomelo zou ook de voorvader van de grapefruit zijn, want botanische geleerden geloven, dat de grapefruit een hybride is van een pomelo en een sinaasappel.
In wezen zijn er hier in Thailand twee kenmerkend verschillende soorten som-o’s verkrijgbaar. De “som-o thong dee” met roze vruchtvlees, rond van vorm en veel zoeter van smaak dan zijn zurig neefje, de “som-o khao nam pheung”, die geel vruchtvlees heeft en aan één kant ietwat puntig is gevormd.
Doorgaans is een pomelo iets groter dan een grapefruit, maar dat komt vooral door de dikke schil, die in kleur kan variëren van groen tot geel. Meestal wordt het vruchtvlees vers gegeten, maar het wordt ook wel ingemaakt in gelei of siroop. De Chinezen beweren, dat iedereen, die een pomelo eet, gezegend wordt met veel geluk!
De pomelo wordt gemakkelijker gegeten dan geschild, want de dikke schil, die zo’n beetje het halve gewicht van de vrucht uitmaakt, is niet zo eenvoudig te verwijderen. Het beste is, een kapje van de top af te snijden en dan met een scherp mes vier of acht verticale snedes te maken. Ga dan met de duim onder de schil en het zal, net als bij een sinaasappel, gemakkelijk loslaten. Dan gaat de duim van boven in de vrucht om de pomelo in al zijn segmenten te verdelen. In tegenstelling tot de sinaasappel en ook wel de grapefruit, wordt het membraam van elk segment verwijderd alvorens het te eten. Zie hiervoor ook onderstaande video:
Je kunt het jezelf ook gemakkelijker maken door de pomelo kant en klaar in een straatstal of supermarkt te kopen. Omdat de Thais de pomelo nogal zuur vinden zit er bij de versverpakte pomelo een zakje roze suiker, hetgeen naar mijn idee het gezonde van de vrucht enigszins vermindert. De pomelo is door het sap een goede laag-calorische dorstlesser en een goede vezel-leverancier. De pomelo levert maar liefst bijna 200% van de dagelijkse portie vitamine C en bevat ook talrijke antioxidanten.
Of het waar is of niet kan ik niet zeggen, maar er wordt ook wel beweerd, dat het eten en langzaam kauwen van de pomelo goed is om een kater weg te werken, verkoudheid en indigestie te genezen en zelfs goed is om wagenziekte te voorkomen.
Bron: Pattaya Trader
Over deze blogger
-
Bert Gringhuis (1945), geboren en getogen in Almelo in het mooie Twente. Later vele jaren in Amsterdam en Alkmaar gewoond, werkzaam in de export voor diverse bedrijven. Ik kwam in 1980 voor het eerst in Thailand en was meteen verliefd op het land. Vele malen sindsdien terug geweest en na mijn (vroeg)pensionering als weduwnaar naar Thailand verhuisd. Daar woon ik nu al 22 jaar samen met mijn ietwat jongere Thaise dame Poopae.
Mijn eerste ervaringen in Thailand als een soort nieuwsbrief aan familie, vrienden en kennissen gestuurd, die later onder de naam Gringo op Thailandblog hebben gestaan. Veel, heel veel artikeltjes hebben die eerste verhalen gevolgd en dat is uitgegroeid tot een vrijwel dagelijkse hobby.
In Nederland nog een verwoed voetballer en voetbalscheidsrechter, maar de jaren gaan tellen en in Thailand nog altijd verwoed, maar het poolbiljarten is echt van mindere kwaliteit, ha ha!
Lees hier de laatste artikelen
- Achtergrond14 december 2024Cashewnoten in Thailand
- Isaan12 december 2024We gaan naar Ubon Ratchathani!
- Achtergrond6 december 2024De geschiedenis van de Thaise keuken
- Bezienswaardigheden2 december 202424 uur in Bangkok (video)
Toen ik jaren geleden nog als Steward regelmatig naar Bangkok vloog en daar in het Central Plaza overnachtte, at ik wel eens in het hotel ’s ochtends een müsli. Dit was fantastisch…het was smeuïg en fris. Later kregen wij als bemanning op onze vluchten vanuit Bangkok bij ons fruit pomelo. Deze verwerkte ik thuis ooit eens in mijn müsli en zie wat er gebeurde….. dezelfde frisse smaak zoals in Bangkok. Het geheim werd geopenbaard.
Wat een heerlijke vrucht.
Nu ik in Thailand woon vind ik het wel frappant: bij Tesco Lotus kost een bakje geschilde pomelo steevast 79 Baht en op de markt kun je deze (iets minder) voor 10-20 Baht kopen…. waar zit het verschil???
De houdbaarheid van de pomelo op de markt is korter is mijn ervaring en de smaak is ook niet altijd hetzelfde, vandaar dat erop de markt vaak suiker bijgegeven wordt.
Via de Lotus zitten er meer “schijven” tussen voordat het bij de klant komt en daardoor duurder.
Mooie verhalen over deze ook in mijn ogen prima vrucht.
Wat ik mis is een handleiding voor de aanschaf. Al vele pomelo’s gekocht, maar de kwaliteit verschilt enorm. Hoe weet je of hij lekker sappig is en niet droog, zoals bij mij in minstens 50% van de gevallen.
Hebt u tips?
Ja Martin,
ik merkte ook een kwaliteitsverschil na een aantal weken. Geen idee hoe dat komt en of je dat aan de buitenkant van de vrucht kunt zien. Dus koop ik het voortaan bij de supermarkt, een beetje duur maar altijd sappig. Een enkele keer nog op de markt als zij het schoongemaakt aanbieden want dan kun aan de kleur en de structuur enigszins zien of die sappig is.
Ben net verhuist, maar heb direct weer 2 Pomelo bomen op mijn nieuwe tuintje geplaatst, heerlijk.
Ik heb er geen ervaring mee maar er zijn hier kenners van deze vrucht op de site en ik moest denken aan het zusje van deze vrucht de grapefruit welke een tegenwerkende invloed heeft op het slikken van medicijnen voor hoge bloeddruk, chloresterol etc. Geldt dat ook voor de pomelo want dan zou die niet zo gezond zijn als wordt voorgesteld. Maar nogmaals misschien is mijn denkwijze wel verkeerd en is dit niet van toepassing.
Goede vraag!
Ik slik zelf medicijnen waarbij eten van grapefruit wordt afgeraden.
Ik blijf dus graag op de hoogte van reacties.
Ja dit geldt ook voor de pomelo, google maar eens op “pomelo en medicijnen”.
Er zijn medicijnen (statines) tegen te hoge cholesterol, waarbij je wel grapefruit kan eten, Welke statine dat is ben ik vergeten, maar is makkelijk op te zoeken op het internet.
Mijn ervaring is indien je elke dag een grapefruit eet (zonder medicijnen), het cholesterolgehalte met 10-15 % daalt. Dus als je cholesterolgehalte niet al te hoog is (max. 7,0) dan is het aan te bevelen i.p.v. medicijnen elke dag een grapefruit te eten. Bovendien kan men zijn cholesterolgehalte verlagen door elke dag een uurtje te lopen en op de voeding te letten. En als laatste, maar niet onbelangrijk, matig met alcohol.
Vr.,gr.,
SiamTon
Intussen had ik van het merk Chaba Pomelosap ontdekt, verkrijgbaar in de supermarkt van de oude shoppingmall in Hua Hin. Mijn favoriete sap ’s ochtends. Maar ook ’s avond met wat ijs en een scheutje Wodka.
De boom wil ik nu ook gaan planten!
Dat heb ik nu ook in mijn koelkast staan, héérlijk! Verkrijgbaar bij Big C en Tops.
Toevallig heb ik een paar dagen geleden bij de Jumbo pomelo meegenomen, heerlijk (lekkerder dan die droge die ze al gepeld hebben op het strand in Thailand)
Ik was vorige week in Nederland en heb ze ook bij de jumbo gezien. Niet gekocht, omdat ik de dag daarop alweer richting Thailand reisde.
Dit jaar verbleef ik met mijn vrouw in een resort in Uthai Thani. Daar kreeg je ’s morgens bij het ontbijt zelfgemaakte mulberry jam en…. heerlijk verse pomelo. De beste die ik in Thailand heb mogen eten. Werd daar alles zelf verbouwd. Trouwens, in Nederlands heet deze vrucht heel gewoon pompelmoes.
Heb reeds een aantal jaren 2 van deze bomen in de tuin staan, in het begin zijn er smaakvolle vruchten aan gekomen, maar vreemd genoeg de laatste jaren genoeg Pomelo’s maar niet te eten, droog, klein, licht van gewicht.
Begrijp niet hoe het komt en vindt het jammer, namelijk het kan zo’n sappige vrucht zijn.
Hoe is de boom verzorgd? Terug gesnoeid bijvoorbeeld, de grond om de boom?
Misschien eens een goede opknap beurt laten geven door een deskundige.
Tja, de boom wordt niet verzorgd, alleen voldoende water, en ik moet toegeven, heb m’n twijfels over de grond.
Terug gesnoeid? Nooit van gehoord, maar om eerlijk te zijn ben ik een techneut, en weet niets van flora.
Maar het is toch vreemd dat het in eerste instantie wel een goede vrucht heeft gedragen.
Een deskundige vinden zal niet meevallen.
Misschien heb je hier wat aan.
https://relinquere.xyz/een-groeiend-pomelo/
Pomelo interfereert met de cholesterolremmer atorvastatin (Lipitor) Daardoor kan de concentratie van het medicijn in het bloed hoger worden, met als gevolg, mogelijk meer bijwerkingen. Bij fluvastatin (Lescol), pitavastatin (Livalo), pravastatin (Pravachol), of rosuvastatin (Crestor) bestaat dat probleem niet.
Er zijn meer vruchten die dit effect waarschijnlijk teweeg brengen, zoals granaatappel, moerbei, wilde druif, en zwarte framboos. De laatste heb ik nog nooit gezien.
Vanwege het hoge Kalium gehalte heeft Pomelo juist een gunstige invloed op de bloeddruk.
Anti-oxidanten zijn overigens niet zo gezond als men wil doen geloven. Er zijn aanwijzingen dat sommigen, zoals Vit. E in hoge doseringen juist kankergroei kunnen bevorderen.
Daarvan is bij de pomelo gelukkig geen sprake.
Eet smakelijk van deze heerlijke vrucht. Het wachten is op een pomelo-mesje.
Ja Maarten,
En sinds je paar jaar geleden al negatief schreef over de …….statines, en na het bestuderen van de bijsluiter, ben ik er helemaal mee gestopt.
En heb me nooit beter gevoeld.
Ik kwam 40 jaar geleden als jonge vrouw op vakantie in Suriname.
Tijdens een wandeling zag ik op een erf een hele grote boom met hele grote vruchten, het bleek de pomelo.
In Suriname noemen ze hem een pompelmoes.
Ik stond er een poosje naar te kijken, zoiets had ik nog nooit gezien en toen hoorde ik opeens een stem : vind je het lekker ?, ik zei dat ik hem nog niet kende maar dat het er zo prachtig uitzag, ik kreeg er een mee.
De volgende dag gaan vertellen dat ik hem heerlijk vond en hem nogmaals hartelijk bedankt voor de pompelmoes
Sinds dien nam mijn schoonvader als hij naar Nederland kwam het voor me mee.
En nu ik regelmatig in Thailand kom doe ik me hier dagelijks te goed aan de pomelo
Pamelo mag niet gegeten worden bij bepaalde medicijnen bv bij hartpatienten.
Lidl verkoopt de vrucht ook met regelmaat maar dan is ie lang zo lekker niet, bitter en hard.
Wat de medicijnen betreft net als met grapefruit moet er wat tijd tussen zitten. Dus als verfrissend tussendoortje prima.
Hier bij mijn Lidl supermarket kocht ik twee weken geleden een pomelo.
Stond voor de stelling met in iedere hand een vrucht en de chef zag mij bezig en vroeg wat sta je te doen ? Ik zeg even voelen welke de zwaarste is en die neem ik want die heft het meeste sap
Maar ik vertrouw ze alle 2 niet want ze zijn zo geel als een kanarie en dat hoort niet.
Ik vetel hem dat ik 8 jaar in Thailand heb gewoont in Chanthaburi in de grootste fruit provincie.
Daar had ik pomelo in mijn tuin en die eet je als ze nog groen zijn want dan hebben ze veel sap.
Hij zeg we gaan checken ,haalde een mes en sneed er een door en wat constateerde wij zo droog als een kurk en keihard.
Nou die gaan alle minuut terug naar het magazijn zegt hij.
Dus koop op voorhand nooit een gele pomelo !! 90 % kans dat hij kurkdroog is.
Leuk weetje wellicht is dat de provincie Chainat dé provincie is die bekendstaat vanwege deze vrucht. Langs de wegen zijn vele kraampjes die ze verkopen. Mijn stiefdochter Somo is zelfs vernoemd naar deze vrucht..
Nog steeds een van mijn lievelingsvruchten. Het is de enige vrucht waarvan ik af en toe sap koop (smaakt als grape-fruit) en vorige week kocht mijn vrouw een bakje (79 baht) waarvan ik drie dagen kon eten. Lekker is de schijven klein te maken en in een kommetje met yoghurt vermengen… bitter en zoet… heerlijk.