Chips in Thailand met echte Thaise smaken!
Veel Thai zijn gek op snacks en in het bijzonder op chips. Er zijn dan ook smaken in Thailand verkrijgbaar die speciaal afgestemd zijn op de Thaise voorkeur. Hierbij wordt er gebruikgemaakt van diverse kruiden en variaties.
De chipsproducent Lay’s biedt in Thailand unieke smaken zoals Italiaanse Kaas Supreme, Nam Prik Pao, Miang Kham, en Groene Curry. Deze smaken weerspiegelen de rijke en diverse culinaire cultuur van Thailand en bieden een unieke snackervaring die varieert van traditioneel Thais tot internationaal geïnspireerd.
Aardappelchips
Aardappelchips of kortweg chips zijn gebakken (aardappel)schijfjes. Chips, ook wel Crisps genoemd, zijn ooit bedacht door de Amerikaanse kok George Crum in 1853. Een (ontevreden) klant klaagde dat zijn aardappelschijfjes te dik, te klef en niet voldoende gezouten waren. Crum voelde zich beledigd. Hij sneed ze flinterdun, gebruikte meer zout en bakte ze krokant. Daarna serveerde hij ze aan zijn lastige klant, die zijn Chips heerlijk vond. Vervolgens zette hij ze op de menukaart en het werd een doorslaand succes (Bron: Wikipedia).
Smaak van Chips
De smaak van Chips wordt bepaald door het aardappelras, het soort bakolie, het bakproces en de stoffen die toegevoegd worden, zoals zout, kruiden en specerijen.
Smaken kunnen verschillen en zo worden er door de grote Chipsfabrikanten smaken geïntroduceerd voor lokale markten. In Thailand kom je chipsmaken tegen die we hier niet kennen. Dat is jammer, want sommige heb ik geprobeerd en zijn heerlijk, zeker als je van scherpe kruiden houdt. Om je een idee te geven, hierbij een aantal smaken Chips afgestemd op de Thai:
- Prik Pao Cheese: Deze smaak combineert de traditionele Thaise geroosterde chilipasta (prik pao) met kaas, wat resulteert in een mix van zure room en ui met hints van vissaus, BBQ, en hitte.
- Spicy Seafood Salad: Deze smaak brengt de essentie van de zee naar chips, met een smaakprofiel van chili en limoen.
- Cheddar Cheese: Een klassieke smaak met een unieke draai, specifiek voor de Thaise markt.
- Garlic Bread: Geïnspireerd door de Italiaanse keuken, deze smaak combineert de smaak van knapperig geroosterd brood met olijfolie en knoflook.
- Stir Fried Shrimp with Chili and Garlic: Een smaak die de eenvoudige, maar smakelijke combinatie van garnalen, knoflook en chili in een chip vangt.
- Carbonara Parmesan: Geïnspireerd door de Italiaanse pasta carbonara, deze smaak belooft een unieke chipservaring.
- 7 Spiced Crispy Squid: Deze smaak brengt de smaak van perfect gekruide en krokant gebakken inktvis naar chips.
- Lobster Roll: Geïnspireerd door het Amerikaanse gerecht, deze smaak combineert de smaak van kreeft met mayonaise en kruiden.
- Chili Crab: Een smaak die de zoete en visachtige noten van geroosterde chili pasta combineert met krab.
- Fried Chicken Wings & Sriracha Sauce: Deze smaak combineert de pikante en zoete smaak van Sriracha saus met de zoute en vettige smaak van gefrituurde kippenvleugels.
- Lay’s 2in1 Grilled Prawns & Seafood Sauce: Een combinatie van zeevruchtensaus en gegrilde garnalen smaak in één zakje.
- Tasto Pla Sam Rod: Chips met de smaak van een drievoudige visgerecht, bekend om zijn zoete, zoute en hartige smaken.
- Lay’s Hot Chilli Squid: Een licht pikante inktvissmaak, die doet denken aan de Bento Squid snacks verkrijgbaar bij 7-11 winkels in Thailand.
- Lay’s Miang Kam Krob Rod: Geïnspireerd door een zure Thaise gerecht, met smaaktonen van limoen, chili, garnalen en gember.
- Lay’s Salted Egg: Een lichtere en portemonnee-vriendelijke versie van de populaire gezouten eiersmaak.
- Entree’s Barbecued Crispy Pork Classic: Dunne, droge en knapperige chips met een sterke varkenssmaak, perfect voor een middagsnack.
- Manora’s Fried Shrimp/Crab Chips: Een peperige snack met een subtiele garnalen- of krabben smaak.
- Party Caramel Snack: Yam chips bedekt met karamel, en verkrijgbaar in andere smaken zoals chocolade, banaan en zoet & pittig.
- Lay’s Play Net Chilli Paste: Chips met een pittige chilipasta smaak, in een crisscut vorm.
- Lay’s Crab Curry: Chips met de smaak van Thaise krabcurry, met ribbels voor extra stevigheid.
- Arigato’s Cuttlefish Crackers: Verkrijgbaar in pittige en niet-pittige versies, deze zoet-hartige inktvischips zijn gevormd als gebrande inktvis.
- Carada Rice Ball Cuttlefish: Ronde, krokante inktvischips gemaakt van rijst, verkrijgbaar in smaken zoals zeewier en kokos.
- Snack Jack Green Pea Snack: Stevige groene erwten snacks die lijken op Cheetos, maar niet zo zout en met een erwten smaak.
- Tasto Signature Spicy Salted Egg: Een pittige versie van de gezouten eiersmaak, die belooft niet saai te zijn.
- Jaxx Potato French Fries: Deze blijven krokant en worden geleverd met tomatensaus/chilisaus voor extra smaak.
- Tasto Devil Barbeque Spicy: Pittige BBQ chips die stevig en knapperig zijn met een hete kick.
- Tasto Devil Emperor Chilli: Extreem pittige chips met stukjes gedroogde chili in de zak.
- Lay’s Spicy Lobster: Dunne, platte chips met een sterke kreeftsmaak.
- Cornae: Zoute, hartige en knapperige maïschips, verkrijgbaar in originele en kaassmaken.
- Lay’s Sweet Basil: Chips met een licht pittige en hartige smaak en een kruidige geur.
- Tasto Hot Plate Seafood: Combineert verschillende zeevruchtensmaken in één chip.
Veel van deze smaken zijn bij de 7-Eleven of Tops te koop. Probeer ze eens.
Over deze blogger
-
Bekend als Khun Peter (62), woont afwisselend in Apeldoorn en Pattaya. Al 14 jaar een relatie met Kanchana. Nog niet gepensioneerd, heb een eigen bedrijf, iets met verzekeringen. Gek op dieren, vooral honden en muziek.
Genoeg hobby's, maar helaas weinig tijd: schrijven voor Thailandblog, fitness, gezondheid en voeding, schietsport, ouwehoeren met vrienden en nog wat eigenaardigheden.
Lees hier de laatste artikelen
- Van de redactie30 december 2024Wij wensen de lezers van Thailandblog een prettige jaarwisseling en een gezond en gelukkig 2025!
- Nieuws uit Thailand30 december 2024Hotelbrand in Bangkok met 3 doden leidt tot tijdelijke sluiting
- Eten en drinken30 december 2024Pad Krapao Gai (roergebakken kip met basilicum) een smaakvol Thais gerecht
- Thailand tips30 december 2024Silom Road: Het financiële hart van Bangkok
Als ik chips koop dan is het op de lokale markten. Allerlei soorten en smaken. Ik zelf vind de bananenchips heel erg lekker.
Na 17 jaar in Thailand te wonen, hebben ze nu ook de kaas cornuco’s, nu nog de pinda cornuco’s.
De Lay paprika doet het zeker goed, om de dag 1 zak Lay of kaascornuco.
Ik moet en ga wel elke dag even wat oefeningen doen, lopen of zwemmen.
Eetsmakelijk.
Alleen geen paprika chips te verkrijgen.
Hey beste Adje, bananenchips is niet echt hetzelfde hoor… (ik vind deze ook wel lekker)…
Verder hoef je in Nederland niet echt te klagen over de chips… ik ben al in veel landen van de wereld geweest.. waarvan de chips in Nederland tot een van de beste behoort. In de VS ook wel lekker, maar zijn de kleinste zakken zo groot als een familiezak in Nederland.
De slechtste keuze had ik in Duitsland… daar is het intussen wel beter, maar toen ik in het begin daar woonde en de Pusta Chips van Balsen moest eten… brrr ik heb toen lange lange tijd geen chips gegeten.
Hier in Thailand koop ik ook af en toe chips. Meestal gewoon gezouten ribbeltjes chips, Lays of een lokaal merk. En soms ook BBQ. Ik denk echter dat er bij deze soorten smaakversterkers en kunstmatige smaakstoffen in zitten – niet zo goed voor je gezondheid. Ik bedoel: chips is al niet zo gezond. Zeker niet in de mate zoals Jantje doet.
Dat je maar één keer leeft is een geloofsvraag, maar hoe je die ene keer leeft is een ander verhaal.
Is dat vele eten het waard om hier in Thailand de hele dag te zweten en te zwoegen en is het het waard dat iedere beweging in deze warme omgeving je te veel is? Dat je hoogstwaarschijnlijk veel andere klachten hebt of zult hebben vanwege je lichaamsvet? Dan eet maar vrolijk door. Dan haal je straks misschien nog de 150 kilo. Kijk eens voor de grap naar een aflevering van 7 Deadly sins… vooral deel 1. Misschien lust je dan geen chips meer 🙂
De productie van aardappelchips is over de gehele wereld nagenoeg gelijk. Kijk voor het proces op http://www.laysspreekbeurt.nl/index.html waar trouwens nog veel meer over chips verteld wordt.
De smaak van chips wordt verkregen door de chips aan het eind van de productie door een aromatrommel te halen, waar zout en/of poeder van welke soort dan ook zich aan de nog ietwat kleverige chips hecht. Dat kan dus per land aangepast worden.
Voor de veelchips-eters is er op die link ook een voedingswaardetabel te zien. Een zakje van 25 gr bevat 9 gram vet oftewel 15% van je dagelijkse vetbehoefte. Eet smakelijk!
Ik eet echt niet iedere dag Chips in NL, maar ieder jaar op vakantie heb ik altijd op mijn hotel kamer bovenstaande Lays BBQ chips. Weet niet of het lekkerder smaakt omdat je op vakantie bent of dat het echt zo veel beter is. Maar deze is amazing, zowel de smaak als de “bite” die in NL echt hele andere kwaliteit heeft.
Chips in Thailand zijn duur! Je kunt wel merken dat het geen aardappelland is want vergeleken met Nederland betaal je per 100g chips enkele malen meer dan hier (NL). Verder houdt de Thai niet van grote zakken. De standaardgrootte van 200g ligt in Thailand ruim onder de 100. Nee, voor mij vrijwel nooit chips op vakantie. Hoe lekker en exotisch de smaken soms ook zijn.
Paprika chips in Thailand, ik ben het nog niet tegengekomen!
Chips? Wie eet ze niet zo nu en dan…of vaker natuurlijk. In Nederland hou ik mij vrijwel uitsluitend aan de normale dunne naturel chips, Die vindt ik dan het lekkerst om te eten met wat extra zout en een snufje witte peper er overheen.
In Thailand betrap ik mij er op dat ik zo’n beetje alle mogelijke smaken probeer en er soms wel teveel van eet.
En @Danzig, wat is duur? Maakt een paar dubbeltjes duurder nu echt wat uit? Nadeel is inderdaad wel dat in sommige shops je alleen die hele kleine zakjes kunt krijgen > 10 chippies en het zakje is leeg.
De originele gezouten Chips van ,,Lay’s natural ? zijn bijzonder lekker. Echter..ik weiger om een zak te kopen welk maar voor 1/3 is gevuld hier in Thailand.
Het heeft niets te maken met te duur maar puur dat ik mij niet wil laten gebruiken om met grote ogen een grote zak Chips te kopen en bij het openen te moeten inzien er bijna niets inzit.
jaja…ik weet het, dat is om transport schade te voorkomen :))
Denk toch dat de grote ogen sales strategie de overhang heeft
Nee, er zit gas in die zakken om de chips maandenlang vers te houden.
Ik eet nooit ribbeltjes chips, door die ribbeltjes is het oppedvlakte veel groter dus meer vet, meer calorien.
Daarom ook geen franse frietjes, die hebben een veel groter oppervlakte dan normale patat. De meeste mensen staan hier niet bij stil.
Mmmmm net weer een zakje naturel gekocht voor de busreis naar Korat…. filmpje, chips en een lange rit… wat wil je meer?
Dit artikel doet me terugdenken aan een gesprek dat ik jaren geleden heb gehad met mijn buurman in het vliegtuig naar Bangkok. Hij ging voor de Pepsi Company naar Thailand om in het noorden van Thailand de aardappelvelden aldaar te controleren. Op mijn verbaasde blik vertelde hij dat Lays een onderdeel van Pepsi was en dat de Thai het meeste chips per hoofd van de bevolking aten. En hij had als zoon van een aardappelteler de nodige kennis wat betreft aardappels.
´chips ook wel crisps genoemd´.
Wij noemen ze in het Nederlands chips, het Engelse woord voor frieten. Het Engelse woord voor chips is crisps. Het is aan te raden de chips niet in uw computer te gebruiken. Van een rus heb ik een keer het verhaal gehoord dat hij op een menukaart de Russische vertaling van chips zag staan zoals google het vertaalt, namelijk chips voor de computer i.p.v. ´patatas frija` zoals french fries in het Russisch genoemd worden. Nadat hij de eigenaar hierop gewezen had, kreeg hij een portie gratis aangeboden en werd de kaart aangepast.
De lekkerste chips in Thailand vind ik Honey Butter. Het is maar goed dat ze die in Nederland niet hebben…
Als ik terug ga naar Nederland neem ik altijd twee zakjes Tasto Devil mee. Leuk voor vrienden en collega’s. 😉 Pittigere chips bestaat er denk ik niet!
Heerlijk allemaal, mis de variatie in Nederland
Bestaan er ook chips met onverzadigde vetten?
Thaise chips vind ik ook erg lekker. Maar erg opvallend vind ik dat (ook bij Lays) er bij openen een enorm lekkere geur walm uit de zak komt, die snel verdwijnt, en de smaak van de chips veel minder aanwezig is, dan je zou denken bij de geur tijdens het openen. “Geur gas”
Wat ik nog in het super lange lijstje mis is (een thais merk)chips met wasabi. Ooit gekocht in zuid oost isaan en zóó lekkerrrr.