Bruine of witte eieren?
Deze week was een aardige Nederlandse TV uitzending op BVN over eieren te zien. Het bleek dat de Nederlanders massaal voor de bruine eieren kozen, terwijl de witte eieren bijna vijf eurocent voordeliger waren en hetzelfde smaakten als de bruine eieren. Beiden waren ook scharreleieren, maar de consument koos toch voor de bruine eieren.
Nieuwsgierig geworden ging ik op zoek naar de witte eieren bij Lotus. Het klopte en deze witte eieren waren ook goedkoper. Echter, mijn (overleden) vrouw zei altijd: “Kijk op de verpakking!” wat ik deze keer ook weer vergat.
Thuisgekomen bekeek ik de doos nog een keer nauwkeuriger en het bleek dat het geen eieren van een kip waren, maar van een eend. Het werd zelfs in het Engels vermeld! Duck eggs met een plaatje erbij.
De gebakken eieren smaakten prima en ik merkte geen verschil met de eieren van een kip. Maar een fijnproever zal ongetwijfeld wel een verschil merken. De eierdooiers komen enigszins oranje gekleurd over en lijken iets steviger evenals het eiwit.
Eet smakelijk!
– Herplaatst ter nagedachtenis aan Lodewijk Lagemaat –
Over deze blogger
Lees hier de laatste artikelen
- Ambachten30 september 2024The Sanctuary of Truth Pattaya (video)
- Bezienswaardigheden26 augustus 2024Thi Lo Su, de hoogste waterval in Thailand
- Bezienswaardigheden4 augustus 2024Chinese tempels in Bangkok
- Achtergrond22 juni 2024Tempels in Thailand toegelicht
Het antwoord op de vragen
– Wat is het verschil tussen bruine en witte eieren?
– Zijn bruine eieren beter dan witte eieren?
– Waarom zijn bruine eieren dan duurder dan witte eieren?
vind je hier https://www.nsmbl.nl/wat-is-nou-het-verschil-tussen-bruine-en-witte-eieren/
Eendeneieren heb ik eigenlijk nog nooit gegeten… denk ik toch niet
Moet ik toch een proberen. De eend zelf lust ik wel 😉
Er is een reden waarom er geen eendeneieren in Nederland in de winkel liggen.
Eendeneieren bevatten meer cholesterol en hebben grotere poriën waardoor ze eerder vatbaar zijn voor Salmonella! Let dus op in Thailand indien je ze niet goed doorkookt.
Eenden eieren worden in Nederland wel vaak gebruikt in bakkerijen.
Als je nl zeker weet dat de eieren worden verhit dan loop je geen risico op Salmonella.
Smaak:
De smaak wordt in lichte mate beïnvloed door het voer.
Als vismeel wordt gegeven in de voeding dan proef je dat in het ei.
Ik heb kippen-, ganzen-, eenden-, kalkoenen-, kwartel-, duiven- en pauwen eieren gegeten. (Volgens mij kun je alle eieren eten)
Er is niet of nauwelijks een smaakverschil.
Toen ik jong was at ik de eieren van alle vogels die ik kon vinden. Ik riskeerde soms mijn leven om bij hun nest te geraken. Mussen, merels ,vinken, spreeuwen, eksters, kortom alles wat vloog en eieren legde. Allemaal even lekker. Zelfs rauw lustte ik ze.
Ik eet de kippeneieren nu nog dikwijls rauw. Toch als ik in België ben.
Geklust over mijn frieten met een klad mayonaise, of rauw op een steak tartaar. Lekker. 🙂
Wanneer ik naar een Japans restaurant ga, krijg je bij sommige maaltijden een rauw ei. Toen ik vroeger nog in Japan zelf was, was mijn ontbijt gekookte rijst met een rauw ei bovenop. De rijst was zo heet, dat het ei vanzelf stolde wanneer je het met de rijst mengde. Japanse rijst is iets ronder dan de Thaise rijst en smaakt zoeter… je kunt hem hier in bijvoorbeeld Yayoi en Fuji krijgen. Niet in een foodcourt. Wat ze daar als Japans eten verkopen is met Thaise rijst gemaakt. En daar zou ik ook niet zo snel een rauw ei willen eten.
Ik eet zelf graag rauwe eieren, alhoewel ik het nu wel beperk tot ik naar België ga.
Nog 1 of twee keer per jaar dus.
Tip.
Voor diegene die op zoek zijn naar een anti-katermiddel.
Eentje van mijn Tante.
Ze nam een Stout (dat is een zeer donker en sterk bier) en daar ging dan een rauw ei in.
Werkte altijd zei ze….. en ze is toch 93 geworden 🙂
Er zijn witte en bruine kippen eieren.
De smaak is hetzelfde als ze hetzelfde voedsel hebben gekregen.
De eenden eieren zijn groter, zijn sterker van smaak en hebben een grotere dooier die meer naar Orange keur gaat.
In Isaan worden de eenden eieren gekookt in heel zout water en smaken dan ook heel zout.
Deze gezouten gekookte eieren kunnen maanden bewaard blijven.
Op markten zie je soms andere eieren met verschillende kleuren, Orange en blauwe, waar ze vandaag komen of eeolk dier ze legt weet ik niet maar heb ze toch al vaak gezien.
Leuk om dit zo te lezen.
Ik kies ook altijd bruin, maar zal een volgende keer wit nemen.
Het was inderdaad een erg leuke en leerzame uitzending van de ”Keuringsdienst van Waarde”
Van der Keuken en kornuiten interviewden eierboeren, supermarkt medewerkers etc.
Het verschil in prijs komt niet door het formaat kip en/of meer of minder voer, maar is een
marketing truc van de supermarkten.
De kwaliteit van de eieren is precies hetzelfde, maar de witte eieren worden ”verstopt” in de winkel.
Moeilijker te vinden. De reden is : meer winst maken .op de bruine eieren.
De witte eieren gaan voornamelijk naar Duitsland.
Probeer bij uitzending gemist de aflevering terug te kijken. Heel leuk.
Was inderdaad weer een leuke uitzending.
1-Het verschil in prijs ontstaat door de wens van de Nederlander om bruine eieren te eten. Hier speelt de supermarkt op in.
2- De volgende oorzaak is dat het ras wat witte eieren legt minder voer nodig heeft.
3- Ook produceert dit ras per jaar meer eieren.
Voor de boer maakt het niet uit die krijgt voor bruine eieren wat meer geld voor hetzelfde werk maar heeft meer voerkosten.
Hij wil net zo graag witte eieren produceren omdat dit netto net zo veel oplevert.
Immers de consument bepaalt de vraag.
Onvoorstelbare conclusie is dat er de lobby niet voldoende is om ons koopgedrag te veranderen.
Immers witte eieren zijn minder belastend voor het milieu qua voerproductie, mestproductie en dus duurzamer !
Inderdaad witte eieren zijn van eenden je hebt hier geen witte kippeneieren zoals in Holland.
Vindt trouwens die witte eenden eieren lekkerder.en hier 30 eieren (bruin) voor 90 baht dat is nog eens een prijs voor een ei 55555.
Wil je dan ook beweren dat er geen witte kippen zijn in Thailand?
Volgens de keuringsdienst leggen witte kippen namelijk witte eieren 🙂
Witte eieren zijn ook milieu bewuster. Witte kippen leven langer en eten minder.
Hogere productiviteit dus.
Maar ze zullen wel als een kip zonder kop spreken. 🙂
Nou zie op de markt soms rode en gele en groene kuikens worden die dan als ze Kip zijn de zelfde kleur.
Zal wel handig zijn met de pasen die eieren hoef je ze niet te verven 555555.
Mijn overgrootmoeder had vroeger altijd zo’n pruttelpotje (perculator) voor de koffie op de kachel staan te pruttelen. Ze stopte er altijd de eieren bij in en kookte ze op deze manier. Er kwamen alleen maar bruine eieren uit, de witte eieren werden ook bruin.
Ja, dat zijn dan witte eieren die bruin gekleurd worden omdat ze in de koffie lagen.
Wil je andere kleuren ? Kan met natuurlijk kleurstoffen.
Blauw Bosbessen, Rode kool
Bruin Koffieprut, uienschillen, instant koffie
Geel Groene thee
Groen Spinazie
Goudbruin Kurkuma of geelwortel poeder
Oranje Gepureerde wortels, paprika,
Paars Hibiscus thee, rode wijn, vlierbessen
Rood Granaatappel, cranberry
Roze Rode uien, frambozen
Roodbruin Rode biet
Er zullen er nog wel andere zijn.
Je kan alvast oefenen voor Pasen…. 😉
Onze ervaring is dat op een of andere manier de bruine eieren niet zo snel kapot gaan bij het koken als de witte eieren. Voor bakken zijn de witte eieren dus prima geschikt. En met pasen om ze te beschilderen.
En toch klopt die site niet als je de betreffende docu gezien hebt.
De belangrijkste reden waarom (in Nederland) bruine eieren duurder zijn is omdat vroeger de legbatterij eieren wit waren en de eerste scharrel eieren waren bruin…. Waardoor ook nu nog de consument denkt dat bruine eieren beter/lekkerder zijn, en deze dus verkiest. Zelfs qua inkoopprijs is er voor de supermarkt geen verschil. Het is puur en alleen de supermarkt die dit verschil maakt en in stand houdt, door de bruine eieren duurder te maken en witte eieren in goedkoop lijkende plastic verpakking onder in het schap te leggen.
Deze “onnozelheid” bestaat vooral in Nederland, terwijl in veel andere landen witte eieren veel populairder zijn.
Witte kippen,witte eieren.
Bruine kippen,bruine eieren.
Nee, het witte of roze lelletje bepaald de kleur van de eieren.
Over het algemeen hebben witte kippen witte lellen.
Witte kippen>> witte eieren
Bruine kippen bruine eieren.
Dit klopt dus niet, want er zijn ook rassen die wit van kleur zijn terwijl ze bruine eieren leggen.
Maar prijs zit vooral in het feit dat bruine hennen zwaarder zijn en meer voer nodig hebben dan de
witte hennen.
Heb er afgelopen week weer 45000 verhuist.
Dat wil zeggen, mijn werkgever transporteerd jonge hennen ( +-) 17 weken oud ) die tegen de leg aan zitten.
Ook is het een fabeltje dat alleen bruine kippen bruine eieren leggen.
Ik koop altijd bruine eieren want bruin is één van mijn favoriete kleuren. Dat geldt ook voor de huid 🙂
Op witte eieren zal vuiligheid (en verkleuringen) veel sneller opvallen en dat vind ik nogal onaantrekkelijk.
Deze aspecten zijn niet aan de orde geweest in de uitzending.
Bruin of wit was en is me om het even. Ik pak gewoon een doosje met 6 uitloop eieren en dan liefst eentje dat niet op ooghoogte staat, want daar staan veelal de producten waar men goed aan verdiend.
Nu 2,5 jaar later kan ik de tekst op het etiket beter lezen en vraag ik me af hoe de diverse soorten eieren (batterijkip, scharrel, vrije uitloop) genoemd worden. Op de foto staat: Free range / ปล่อยธรรมชาติ (plòy thammachâat, loslaten + natuur). Los gelaten in de natuur. Lijkt me voor de boer lastig eieren zoeken…
Online kom ik ook de term ปล่อยทุ่งอิสระ (plòy thôeng ìetsàrà) tegen: loslaten + veld + vrijheid. Die dieren lopen dus los in het veld. Dat zullen dan de ‘free range’ (vrije uitloop) dieren zijn.
Met smaak at ik tijdens mijn verblijven in Duitsland een eitje bij het ontbijt, liefst zachtgekookt. De Duitse witte eieren zijn ook wat smakelijker gekleurd; zacht oranje. Terwijl die bruine Nederlandse eieren zo smakeloos geel zijn. Ik heb mij laten vertellen dat dat aan het voer ligt dat de boer de kip voorschotelt. In Duitsland zijn de eieren ook duurder. In Nederland (en in Thailand) zie je nauwelijks witte kippeneieren. In Thailand wellicht omdat men de eieren op kleur kiest omdat men niet anders weet. Wit is eend en bruin is kip.
Dat er in Nederland zoals Bob in zijn reactie schrijft,haast alleen maar bruine kippe eieren in de handel zijn,zal hoogstwaarschijnlijk te maken hebben met het feit,dat de consument liever bruine eieren koopt dan witte.
Dat er smaakverschillen zijn, heeft hooguit te maken met het verschil in voeding wat de betreffende kippen te eten krijgen.
De kleur van een kippen ei heeft alleen te maken met het ras,en zo leggen kippen met rode oorlellen bruine eieren,en die met witte oorlellen,witte.
Bij gelijke voeding bestaat bij laatst genoemden,helemaal geen verschil in smaak,en zal het hooguit met de inbeelding van de verschillende consumenten te doen hebben.
Wat zijn dan de lichtgroene eieren hier?
Dat zijn kippeneieren van een kerncentrale. Lichten op in het donker. 🙂
Je zegt het juist. Ze zien er smakelijker gekleurd uit en het komt inderdaad door het voer. Echter het is geen enkele garantie dat het voer gezonder is. Er zijn stoffen te koop die de eierdooier kleuren wanneer toegevoegd aan het voer.
Dat de eieren in Duitsland een donkerdere dooier hebben ligt inderdaad aan het voer.
De Duitse markt wil nu eenmaal een donkere dooier.
Heb voor jaren terug veel eieren naar Duitsland getranspoteerd, en tijdens lossen werd vaak gekeken
of de dooier donker genoeg was, en zoniet, konden ze weer mee retour.
Maar in Duitsland vind je ook veel Nederlandse eieren.
Dit kan je makkelijk vinden op de stempel die op het ei staat.
De beste eieren komen nog altijd van een legbatterij, die in de EU sinds 2012 niet meer mag.
Toen heeft men de klok weer ruim 40 terug gezet, want toen mochten kippen niet meer buiten
ivm hygiene.
Nu lopen ze weer buiten in der eigen stront te pikken, en ja 🙂 dat komt ook weer in je eitje
Vroeger kon je alleen maar eendeneieren komen , die mocht je niet bakken.
Er stond een rood stempel op : MINSTENS 10 MINUTEN KOKEN.
Mijn moeder durfde ze niet te kopen.