De Thaise keuken is bekend om zijn levendige smaken en geurige kruiden, en een van de meest populaire gerechten in Thailand is soep.
Soep is een belangrijk onderdeel van de Thaise keuken en wordt vaak gegeten als voorgerecht of als lichte maaltijd. Thaise soepen staan bekend om hun pittige, zure en zoete smaken en bevatten vaak verse kruiden en specerijen zoals citroengras, koriander, galangal en chilipeper. Er zijn tal van verschillende soorten Thaise soepen, variërend van kokosmelk-gebaseerde curries tot heldere bouillons met noedels en groenten.
Een van de meest bekende Thaise soepen is Tom Yum, een pittige en zure soep met garnalen, champignons en kruiden. Tom Kha Gai is een andere populaire soep, gemaakt van kokosmelk, kip, champignons en citroengras. Ook de noedelsoepen, zoals de Khao Soi met kip, en de bekende Tom Kha Kai soep met kip, zijn zeer geliefd in Thailand.
Andere populaire Thaise soepen zijn de Gaeng Jued (heldere kippensoep met groenten), Tom Jeud (heldere soep met tofu, paddenstoelen en varkensvlees), en de Kaeng Liang (pittige, zure groentesoep met tamarinde en garnalen).
Soep is een belangrijk onderdeel van de Thaise eetcultuur en wordt vaak gegeten in combinatie met andere gerechten, zoals curry’s en rijst. Het is gebruikelijk om soepen te delen en te serveren in grote kommen, zodat iedereen kan genieten van de rijke smaken en aroma’s.
Hier zijn 10 willekeurige heerlijke Thaise soepen die je zeker moet proberen tijdens je volgende reis naar Thailand:
- Tom Yum: Tom Yum is misschien wel de meest bekende Thaise soep. Het is een pittige, zure soep die meestal wordt gemaakt met garnalen, kip of tofu, en is gekruid met citroengras, kaffir limoenblad, chilipeper en galanga.
- Tom Kha: Tom Kha is een romige kokossoep met kip, garnalen of tofu en groenten. Het wordt op smaak gebracht met kruiden zoals citroengras, kaffir limoenblad, galanga en chilipeper.
- Gaeng Jued: Gaeng Jued is een eenvoudige, maar smaakvolle heldere soep gemaakt met kip of varkensvlees en groenten zoals wortelen, champignons en kool. Het is licht gekruid met knoflook en peper.
- Tom Jeud: Tom Jeud is een heldere soep met groenten zoals kool, wortelen, tomaten en champignons, en wordt soms gecombineerd met varkensvlees. Het wordt op smaak gebracht met sojasaus en witte peper.
- Gaeng Massaman: Gaeng Massaman is een rijke, romige currysoep met rundvlees, aardappelen en pinda’s. Het is op smaak gebracht met kruiden zoals kaneel, kardemom, komijn en kurkuma.
- Tom Klong Pla Kratong Tong: Tom Klong Pla Kratong Tong is een pittige en zure soep gemaakt met gefrituurde viskoekjes, tamarinde, galanga, chilipeper en kaffir limoenblad.
- Tom Saap: Tom Saap is een pittige, zure soep gemaakt met varkensribbetjes en verse kruiden zoals kaffir limoenblad, citroengras en chilipeper.
- Kuay Tiaw Tom Yum: Kuay Tiaw Tom Yum is een pittige noedelsoep met varkensvlees, kip of garnalen, en is gekruid met citroengras, kaffir limoenblad en chilipeper.
- Khao Soi: Khao Soi is een noedelsoep met kip of rundvlees in een pittige, romige currysaus. Het wordt geserveerd met gepekelde mosterd, rode ui en limoen.
- Gaeng Liang: Gaeng Liang is een vegetarische soep gemaakt met een mix van groenten zoals aubergines, pompoen en courgettes, en is op smaak gebracht met kruiden zoals kaffir limoenblad en galanga.
Over deze blogger
-
Bekend als Khun Peter (62), woont afwisselend in Apeldoorn en Pattaya. Al 14 jaar een relatie met Kanchana. Nog niet gepensioneerd, heb een eigen bedrijf, iets met verzekeringen. Gek op dieren, vooral honden en muziek.
Genoeg hobby's, maar helaas weinig tijd: schrijven voor Thailandblog, fitness, gezondheid en voeding, schietsport, ouwehoeren met vrienden en nog wat eigenaardigheden.
Lees hier de laatste artikelen
- Gezondheid21 december 2024Matige wijnconsumptie verlaagt risico op hart- en vaatziekten volgens nieuwe studie
- Eten en drinken21 december 2024Hor Mok (ห่อหมก) oftewel gestoomde viscurry
- Thailand tips21 december 2024Klimaat Thailand – wat is de beste reistijd?
- Medisch toerisme21 december 2024Thailand is de nieuwe hotspot voor betaalbare en hoogwaardige plastische chirurgie (video)
Wel aardige opsomming, maar waarom niets ook in het Thais….. moeten we onze Nederlanders en Belgen niet stimuleren…. ? Zal binnenkort eenzelfde opsomming geven in het Thais en tevens in een bruikbaarder vorm van het fonetisch …..
Gemiste kans vind ik altijd.
Hallo redactie, dank voor 10 heerlijke soepjes.Ik vermoed dat ik de meeste vaker gegeten heb, maar meestal zonder de naam ervan te kennen.Toen ik meer dan 20 jaar geleden voor mijn eerste keer in Thailand kwam, eigenlijk bijna per ongeluk (aanslag op Bali toen, maakte dat ik op het laatste moment een andre boeking aangeboden kreeg) was ik verbaasd dat de Aziatische keuken zo veel varianten van soep kent. ik herinner me hoe ik op mijn eerste dag daar geadviseerd werd een tom Yum Kung te bestellen. nu was ik goed bekend met sambals uit Indonesie, maar dit was een nieuwe uitdaging in het begin. uiteindelijk wel een heerlijke soep.
Maar in uw lijstje mis ik wat door de jaren heen mijn ontbijtfavoriet geworden is. Jok Moo, ook wel Congee with Pork genoemd. Van orgine natuurlijk wel een typisch Chinees getecht. De meeste keren dat ik langer in Thailand verbleef, huurde ik voor maanden steeds het zelfde huisje, juist buiten Chiang Mai. Mijn dierbare overbuurvrouw daar, Lek, maakt 6 dagen per week grote pannen Jok Moo voor de kinderen van de lagere school daar, waar ik naast woon. Ook veel van de ouders die hun kleintjes daar afzetten eten vaak mee. en wanneer de school begonnen is komen ook verschillende mensen uit het dorpje nog eens aanschuiven voor de dagelijkse dorpsroddels. Zo zit ik daar heel erg vaak, vroeg in de ochtend, met tot 12 jonge kinderen, aan het ontbijt. Beghalve dat hun gezeldschap mij steeds weer vrolijk maakt, is Lek’s soep iedere keer opnieuw oprecht een heerlijke traktatie. Het verbaasd me dat het me nooit is gaan vervelen. Voor mij is Jok met haar toevoegingen naar keuze, het toppunt van comfortfood. De warme soep is een goed bodempjes voor alweer een hete dag en samen met de rauwe gember en wat chili en veel verse groene kruiden, maakt dat mijn buik behalve gevuld ook warm wordt. Duidelijk merkbaar wordt het spijsverteringssysteen opgejaagd.2 uurtjes later is alles verteerd en ga ik weer om me heen kijken wat er elders te eten is. In Nederland maak ik Jok voornamelijk wanneer ik grieperig ben of de ochtenden echt koud zijn. maar helaas mis ik dan wel het vrolijke Thaise gezeldschap.