De ananas is een tropische vrucht met speciale kenmerken die duidelijk verschillen van andere soorten fruit.
Ananas is wereldwijd bekend en wordt ook wel “king of tropical fruit”genoemd. Deze vrucht komt van oorsprong uit Brazilië en een aantal andere Zuid-Amerikaanse landen. De wereldproductie wordt nu gedomineerd door Zuidoost-Azië, met name Thailand en de Filipijnen.
Thailand exporteert wereldwijd het merendeel van de totale jaarproductie van ananas. Het gaat daarbij om ongeveer 40% van de wereldmarkt. Hiermee is een bedrag van 20.429 miljoen Baht gemoeid (2009). Waarvan circa 13.905 miljoen Baht aan ananas in blik en ongeveer 6.524 miljoen Baht aan geconcentreerd ananassap.
Thailand produceert ongeveer 3 miljoen ton ananas op circa 1 miljoen Rai aan oogstgebied, verspreid over 21 provincies. De meeste planten wordt in de centrale regio verbouwd. Ongeveer 1,6 tot 1,7 miljoen ton wat gelijk staat aan 85% van de totale productie.
De Prachuap khirikhan provincie is de echte stad van de ananas. Een traditie van meer dan 40 jaar en een een productie van 80.0000-100.0000 ton per jaar op een plantgebied van 500.000 Rai, verdeeld over de volgende districten:
- Hua hin: 15.545 Rai
- Pranburi: 94.990 Rai
- Samroiyod: 121.263 Rai
- Kuiburi: 60.720 Rai
- Muang: 55.081 Ria
- Tubsakae: 2.733 Rai
- Bangsaphan: 42.768 Rai
- Bangsaphan Noi 23.675 Rai
Dit artikel is een vrije vertaling uit Connection Me /Hua Hin door Chris Vercammen.
Over deze blogger
Lees hier de laatste artikelen
- Thailand algemeen19 november 2024Liefde in Thailand of een dure illusie? (lezersinzending)
- Thailand algemeen19 november 2024Vreemde beroepen (lezersinzending)
- Visumvraag19 november 2024Thailand Visa vraag Nr 209/24: Is een Electronic Travel Authorisation (ETA) vanaf 1 december verplicht?
- Belasting Nederland19 november 2024Thailand belasting vraag: Kun je belasting terugvragen na emigratie naar Thailand?
Deze week reed ik op de weg 331 en 332 en 36 vanaf Jomtien/Pattaya richting Rayong.
Onderweg een aantal stalletjes waar ananassen aangeboden werden vanaf 25 baht.
In dat gebied ook grote velden gezien waar ananassen van de velden werden gehaald.
Voor zowel druiven als ananassen is bekend dat er veel landbouwgif gespoten wordt
Hopelijk dat het wat minder wordt.
Prayuth heeft nog steeds niet het zeer giftige Herbizid Paraquat gif verboden.
Internationaal zijn daar wel duidelijke afspraken over gemaakt..
Wat er in eigen = Thailand zelf verkocht wordt, geen idee, doch wat er geëxporteerd wordt, valt onder BRC/IFS certificering en wordt regelmatig onderzocht. Geen fabrikant, die het risico wil lopen, dat zijn certificering ingetrokken en daarmee mogelijkheid tot levering aan EU bedrijven kwijtgeraakt wordt. ( net zoals een beroepschauffeur zijn rijbewijs)
Mijn partner die uit de omgeving Cha-am Hua-hin komt en met mij een aantal jaren in Phuket heeft gewoond, waar ook een aanzienlijke Ananas (saparot) produktie is zegt dat de ananas vanuit Prachuap kiri khan zoeter is dan diegene uit Phuket.
Om die reden zal de meeste produktie in Prachuap zijn waar Dole een grote vinger in de pap heeft en voor veel werkgelegenheid zorgt in de wijde omgeving.
De ananas uit Phuket is een andere soort. Hij is veel kleiner, en heeft wat steviger vruchtvlees. Is inderdaad ook wat minder zoet.
De grootte van een ananas wordt ook heel erg bepaalt door op welke plek hij groeit.
Vaak worden ananassen verbouwt in bijvoorbeeld een rubber of kokosnootplantage. Dan krijgen de planten veel minder zon, en blijven de ananassen ook kleiner, en worden ze minder zoet.
Arjen.
dat is heel verschillend. Wij hebben ook een 1000 tal staan. Allemaal in verschillende stadia van de groei.
Hang van grond vocht en temperatuur af.
Wij verbouwen ook Ananas,
Er is helemaal geen gif nodig om ananas te verbouwen. Ik weet niet hoe Lagemaat daarbij komt. Er is wel zeker omdat het verbouwen op dezelfde plaats gebeurd mest nodig. Wij lossen dat op door de moederplanten te composteren en de compost weer met de nieuwe planten in de grond te stoppen. Dit werkt al zeker 20 jaar goed, op hetzelfde stuk grond.
Ananas is een interessante plant. De plant maakt maar één keer in zijn leven een vrucht. Daarna groeien er in de oksels van de plant nieuwe planten, die ook weer ananassen maken.
Wij halen de nieuwe planten eruit als ze groot genoeg zijn. Eng ooien de moederplant dan in de composttank. En planten de nieuwe plant opnieuw.
Ananas rijpt niet na na de pluk. Geëxporteerde ananassen zijn dus altijd onrijp. Wat in NL beweerd wordt dat je de rijpheid kan testen door aan de bladeren te trekken, en als je ze eruit kan trekken is de ananas rijp, klopt van geen kant. Als je de bladeren eruit kan trekken is hij rot! Ananassen zijn alleen maar lekker in het land waar ze verbouwd, en geoogst worden. Of uit blik…..
De ananas plant behoort tot de “Bromelia”
De ananas zelf bevat een enzym, “Bromelaïne” Dit enzym tast eiwitten in vlees aan. Dat is de reden als je vlees bereidt met verse ananas, het vlees zo zacht wordt. Sommige mensen hebben een beetje last van het enzym, omdat het het tandvlees aantast.
Arjen
Van ananas die ik vers eet in Thailand, krijg ik meestal een allergische reactie.
Mijn mond, lippen, tong, kaakvlees zwellen op en kleuren roze,
met meestal ook een zekere gevoelloosheid.
Dat houdt aan tot de volgende dag.
Ik dacht al dat het door spuitproducten kwam,
want ik proef dan ook altijd een zerpe, bittere, erg chemisch aandoende smaak.
Maar hierboven wordt gesuggereerd dat het door de ‘bromelaïne’ komt…
Wie weet?