Borrelpraat
Reizend door Cambodja kom je op bepaalde trajecten heel wat, om niet te stellen honderden, reclamezuilen van het Duitse biermerk Ganzberg tegen.
Eerlijk gezegd ben ik geen echte bierdrinker en totaal geen kenner. Toch is het een moedig staaltje marketing om in een land als Cambodja, waar je doorgaans minder dan één US dollar op tafel moet leggen voor een goudgeel Ankor of Cambodia biertje, voet aan de grond te krijgen. Daarbij zegt mij het merk totaal niets, ergo ik ben het nog nergens in een pub of restaurant tegengekomen.
Premium bier
Met de kreet German Premium Beer denkt men blijkbaar dat het moet gaan lukken. Hoewel het bier in Phnom Penh wordt gebrouwen heb ik daar eerlijk gezegd grote twijfels over.
Moet zelfs lachen bij de slogan ‘Premium’, een kreet die overigens ook door Heineken en vele andere brouwers wordt gehanteerd.
Om iets meer aan de weet te komen omtrent deze in mijn ogen loze kreet ben ik maar eens op onderzoek uit gegaan en zie wat Biernet.nl, dat zich presenteert als ‘De grootste biersite van Nederland’ er over schrijft:
“Veel mensen denken dat er verschil zit tussen pils en premium pils. Dit is ook logisch. Bij het woord premium denken mensen vaak aan hogere kwaliteit. Premium is beter dan niet premium. Niet in alle gevallen werkt het zo.
In Duitsland zijn ruim 5.000 merken waardoor het moeilijk is om er met jouw bier uit te springen. Als je bier niet uniek is zal het ook nooit bekend worden. Brouwers waren en zijn dus altijd op zoek naar iets nieuws. Zo is de term premium pils ontstaan. Een Duitse man verzon deze term in de jaren 60 om zich te kunnen onderscheiden van de rest. En dit heeft goed gewerkt.
Vandaag de dag zijn er nog steeds veel onduidelijkheden over. Veel mensen worden door deze term in de war gebracht en denken dat premium pils beter is dan pils, maar dit is dus niet zo. Premium pils is niet van hogere kwaliteit dan pils. De term wordt gebruikt door brouwerijen als marketingstrategie.”
Persoonlijke smaak
Bij bier is het echt niet anders dan bij wijn of welk ander drankje ook. Uiteraard zijn tussen de vele merken smaakverschillen waar te nemen veroorzaakt door de soort hop, het type water en andere ingrediënten die worden toegevoegd. Kortom het vakmanschap van de brouwer. Bier moet niet de kant op gaan van de zogenaamde wijnconnaisseurs die meer naar het etiket kijken en vervolgens een heet ritueel er op na houden alvorens een slokje te nuttigen.
In de tijd terug
Omdat het water jaren geleden niet te drinken was kon je in elke plaats wel een kleine bierbrouwer aantreffen. Zonder het wellicht te weten hebben velen van ons een verre voorvader die zich ooit als bierbrouwer manifesteerde.
Blijkbaar is bier brouwen niet bepaald uitzonderlijk moeilijk en dat geldt ook voor alcohol. Zie als kind nog de grote glazen grote groene flessen voor me waarin mijn grootvader clandestien in de oorlogsjaren appelwijn en jenever stookte. De tijd komt weer terug want de kleine brouwers steken de kop op. Nederland telt momenteel maar liefst 370 officieel geregistreerde bierbrouwerijen. Bij 270 van deze bedrijfjes werkt slechts één persoon. Amsterdam spant met 45 brouwerijen de kroon. Of deze 370 het predicaat premium aan hun product hebben toegevoegd valt te betwijfelen, maar als je hen moet geloven is de smaak verheven boven wat de grote brouwerijen in duizenden hectoliters verstouwen. Voor mij mogen ze allemaal het woord Premium op hun bier toepassen en als extra mogen ze van Joseph hoogstpersoonlijk de Gouden Medaille 2019 daaraan toevoegen, want daar koketteerde Ganzberg in 2018 mee. Enige voorwaarde is dat een kartonnetje van slechts 6 flesjes naar de redactie van Thailandblog ter keuring moet worden gezonden. Na goedkeuring mag het Gouden Medaille 2019 predicaat gevoerd worden. Verzendadres via de website opvragen.
Over deze blogger
Lees hier de laatste artikelen
- Thailand tips23 december 2024Mae Hong Son
- Steden27 november 2024Pak Khlong, de bloemen- en groentemarkt van Bangkok
- Thailand tips10 november 2024Thaton – Chiangrai; geen gemakkelijke keuze
- Thailand tips1 november 2024Bang Krachao, de groene long van Bangkok
Ik schaar ‘premium’ onder hetzelfde etiket zoals ‘ambachtelijk’ , ‘authentiek’ of ‘Op grootmoeders wijze’. Marketing dat niets zegt over de kwaliteit.
Joseph, Ik hou me stil, maar wil wél meeproeven!
Peer, bij deze benoem ik jou tot voorzitter van de keuringscommissie.
Tok longh khrub !!
Vrijdag 18u aan de buitentoog bij “The Game” bkk!
Peer vrijdag 20 sept. 18.00 uur kan ik.
Wat een geestig verhaal
Ik wil mij graag schare achter vele het interesseerd mij niet of er nu premium op staat of wat dan ook, als het maar lekker is.
Ik woon al meer dan een jaar in Siem Reap en ik heb graag een biertje, en dat is hier niet zo moeilijk.
De meeste biertjes dragen inderdaad de naam premium, maar het gekke is dat de meeste cambodjanen dit Ganzberg bier drinken als water.( vanwege dit premium ) ??
Nu kan dat qua prijsklasse natuurlijk ook want zeg nou zelf een blikje of in het cafe een draft biertje van al die merken kost je 50 cent dus zelfs de cambodjanen kunnen zich dat veroorloven.
Dus laten we zeggen geen premium geen pils maar proost
.