Thaise man vindt uiterst kostbaar braaksel van potvis
Het leek op een groot rotsblok, maar wat een Thaise man, Narit Suwansang, op een strand bij Nakhon Si Tammarat vond, was geen rotsblok, maar een klomp braaksel van een potvis, dat ambergrijs wordt genoemd, zo bleek later. Nou en?, zult u misschien denken, maar zo’n klomp is uiterst kostbaar.
Ambergris
Als u, net als ik, niet weet wat ambergris is, lees dan even mee wat Wikipedia er over schrijft:
“Ambergris is een overwegend grijskleurig, hard wasachtig product uit het darmstelsel van potvissen. Een theorie is dat amber wordt gevormd uit de verteerde rugschilden van inktvissen, het hoofdvoedsel van potvissen. Omdat soms delen van de harde, snavelachtige bek van inktvissen in amberklompen worden gevonden, is een verklaring dat amber wordt gevormd om deze harde onverteerbare delen makkelijker het darmstelsel van de potvis te laten passeren. Ambergris spoelt aan op stranden en drijft soms in klompen tot 45 kg op zee rond, en wordt dan weleens door vissers opgepikt. Daarnaast wordt bij het slachten van potvissen de eventueel aanwezige amber gewonnen.”
Kostbaar
Ambergris wordt gebruikt als een natuurlijke geurstof bij de productie van parfum. Door de hoge prijs en de onzekere aanvoer en kwaliteit wordt het weinig gebruikt. Om de geur van ambergris na te bootsen zijn er diverse synthetische geurstoffen ontwikkeld.
Het vinden van deze brok ambergris van ongeveer 100 kilo in Nakhon Si Tammarat is dus uniek en kan de vinder een fortuin opleveren. Suwansang heeft al een aanbod van een zakenman, die er bijna een miljoen baht per kilo voor wil betalen als na onderzoek blijkt, dat het om een brok topkwaliteit ambergris gaat.
Meer vondsten ambergris
Het is niet de eerste keer, dat er ambergris in Thailand werd gevonden. Begin vorig jaar leverde een brok van 6,5 kilo iets meer dan 10 miljoen baht op en een ander brok van 16 kilo had een waarde van 20 miljoen baht. Nu weet u ook waarom parfums zo duur zijn!
Tenslotte
Op de Nederlandse Wikipedia vindt u nog meer bijzonderheden over ambergris. Als u overschakelt naar de Engelse versie leest u nog enkele leuke details over het braaksel van de potvis, o.a. over hoe het ooit aan het Engelse hof in de keuken werd gebruikt.
Het oorspronkelijke verhaal over de vondst in Nakhon Si Tammarat komt van AsiaOne. Het artikel, waarin ook een video met Thaise tekst voorkomt, kunt u lezen via deze link: www.asiaone.com/asia/million-dollar-vomit-thai-man-offered-42m-whale-puke-find
Over deze blogger
-
Bert Gringhuis (1945), geboren en getogen in Almelo in het mooie Twente. Later vele jaren in Amsterdam en Alkmaar gewoond, werkzaam in de export voor diverse bedrijven. Ik kwam in 1980 voor het eerst in Thailand en was meteen verliefd op het land. Vele malen sindsdien terug geweest en na mijn (vroeg)pensionering als weduwnaar naar Thailand verhuisd. Daar woon ik nu al 22 jaar samen met mijn ietwat jongere Thaise dame Poopae.
Mijn eerste ervaringen in Thailand als een soort nieuwsbrief aan familie, vrienden en kennissen gestuurd, die later onder de naam Gringo op Thailandblog hebben gestaan. Veel, heel veel artikeltjes hebben die eerste verhalen gevolgd en dat is uitgegroeid tot een vrijwel dagelijkse hobby.
In Nederland nog een verwoed voetballer en voetbalscheidsrechter, maar de jaren gaan tellen en in Thailand nog altijd verwoed, maar het poolbiljarten is echt van mindere kwaliteit, ha ha!
Lees hier de laatste artikelen
- Eten en drinken23 december 2024Glenmorangie in Thailand
- Achtergrond14 december 2024Cashewnoten in Thailand
- Isaan12 december 2024We gaan naar Ubon Ratchathani!
- Achtergrond6 december 2024De geschiedenis van de Thaise keuken
“Daarnaast wordt bij het slachten van potvissen de eventueel aanwezige amber gewonnen.”
Aan je ziet wat men voor Ambergris wil betalen, vermoed ik dat dit ook wel weer een reden zal zijn om er op te jagen.
geen wonder dat als er een potvis aanspoelt op een nederlands strand de vis gelijk ” ontleedt ” wordt….
Toch ook wel weer apart om walvisbraaksel op te spuiten, hoe komen ze erop?
Was weer te vroeg weg
Ik vraag me soms af hoe men tot het gebruik van bepaalde grondstoffen komt.
Neem nu dit Ambergris.
Ik kan me voorstellend dat men aan het brainstormen is over een nieuw geurtje.
Is er dan iemand die daar rechtstaat en zegt” Waarom gebruiken we de braakbal van een potvis niet eens. Er is er net eentje aangespoeld” of hoe gaat dat ? 😉
Kwestie van interesse, geld en toeval.
We hebben iets en wat kan je ermee? Krabokzaden is ook zo’n produkt wat ondergewaardeerd wordt vanwege industriele belangen terwijl het voor de leefbaarheid zou helpen.