Sriracha saus in Thailand
Sriracha saus, een scherpe chilisaus, is enorm populair in de Verenigde Staten. Je kunt het vinden in een typisch Vietnamees restaurant. Het wordt gebruikt als specerij voor noedels, bijvoorbeeld met een Pho-soep, je mengt het in de bouillon met hoisinsaus.
Een saus met de naam van Sriracha, een kleine stad iets ten noorden Pattaya, in een Vietnamees restaurant? Ik wilde weten hoe dat zat.
Huy Fong Foods
De meest bekende Sriracha saus in Amerika komt uit van Huy Fong Foods in Californië, Dit bedrijf is opgericht door David Tran, een Vietnamese Amerikaan. Hij begon er mee rond 1980 met een eigen recept, dat geïnspireerd zou zijn door de Thaise hete saus gemaakt in Sriracha.
Geschiedenis
De geschiedenis van de Sriracha saus is best interessant. Zo’n 80 jaar geleden maakte een Thaise man van Chinese afkomst uit Sriracha, Gimsua Tinkrachang, een “nam phrik” saus voor zijn uitgebreide familie. Zijn docher Thanom maakte er een chilisaus van en verkocht het met groot succes als “Sriracha Panich” saus op de lokale markt. Uiteindelijk werd de business verkocht aan een andere firma, Thaitheparos, die het op de markt bracht als “Phu Khao Thong Hot Sauce”. De naam is een verwijzing naar de naam van de oorspronkelijke bedenker, Gimsau , dat letterlijk vertaald “Gouden berg” betekent.
Sriracha saus in Thailand
In Thailand wordt de Sriracha saus vooral gebruikt als een soort dipsaus voor kipgerechten en omeltten. Een ander merk dan de Phu Khao Thong Hot Sauce is de “Sriracha Koh Loi”, dat ook van oorsprong uit Sriracha komt. Tegenwoordig zijn er meerdere merken Sriracha saus te vinden in de supermarkten.
Smaakverschillen
De ene Sriracha saus is de andere niet, want er zijn nogal wat smaakverschillen te ontdekken tussen de verschillende merken. De Amerikaanse Sriracha saus is scherpt tot zeer scherp en pittig van smaak, terwijl de Thaise Sriracha saus wel scherp is, maar tegelijkertijd ook zoeter. Veel suiker dus, iets wat we van Thaise voedingsmiddelen eigenlijk wel gewend zijn.
Tenslotte
Op zoek naar meer informatie over Sriracha saus zag ik meerdere websites, zoals: www.sriracha-saus.nl/sriracha en
www.bangkokpost.com/life/social-and-lifestyle/640796/the-search-for-sriracha
Ook zijn er op YouTube enkele video’s te bekijken over onder meer David Trang en de productie van Sriracha saus.
Over deze blogger
-
Bert Gringhuis (1945), geboren en getogen in Almelo in het mooie Twente. Later vele jaren in Amsterdam en Alkmaar gewoond, werkzaam in de export voor diverse bedrijven. Ik kwam in 1980 voor het eerst in Thailand en was meteen verliefd op het land. Vele malen sindsdien terug geweest en na mijn (vroeg)pensionering als weduwnaar naar Thailand verhuisd. Daar woon ik nu al 22 jaar samen met mijn ietwat jongere Thaise dame Poopae.
Mijn eerste ervaringen in Thailand als een soort nieuwsbrief aan familie, vrienden en kennissen gestuurd, die later onder de naam Gringo op Thailandblog hebben gestaan. Veel, heel veel artikeltjes hebben die eerste verhalen gevolgd en dat is uitgegroeid tot een vrijwel dagelijkse hobby.
In Nederland nog een verwoed voetballer en voetbalscheidsrechter, maar de jaren gaan tellen en in Thailand nog altijd verwoed, maar het poolbiljarten is echt van mindere kwaliteit, ha ha!
Lees hier de laatste artikelen
- Eten en drinken23 december 2024Glenmorangie in Thailand
- Achtergrond14 december 2024Cashewnoten in Thailand
- Isaan12 december 2024We gaan naar Ubon Ratchathani!
- Achtergrond6 december 2024De geschiedenis van de Thaise keuken