Landbouwgebieden bij Pattaya Oost en Cassave
Het is altijd weer interessant om de landbouw in Pattaya Oost te volgen. Op dit moment zijn de verschillende stadia van het Cassave gewas te zien. Enerzijds zijn velden al geoogst, elders is dit juist aangeplant of staan velden nog vol met dit gewas.
Oorspronkelijk komt de cassave uit Brazilië en is door de Portugese zeevaarders, na de ontdekking van Amerika, verder verspreid naar Afrika. Het gewas was al 3000 v. Chr. bekend, dat bleek uit archeologische vondsten van gereedschappen, die gebruikt werden voor het schrapen van de knollen.
Het is een savanneplant en kan zelfs op arme, droge grond groeien, maar de opbrengsten zijn dan relatief laag. Een bijkomend voordeel is dat deze plant goed bestand is tegen sprinkhanen.
Cassave is de derde grote voedselbron in de tropen naast rijst en mais. Aanvankelijk werd alleen de wortel gebruikt. Deze moet goed gespoeld worden, omdat ze anders giftig is. De gedroogde cassave kan tot meel verwerkt worden en is glutenvrij, het zogenaamde tapiocameel. De wortel kan op verschillende manieren verwerkt worden: koken, bakken, frituren, stomen en grillen. Verder wordt er kroepoek door Go-Tan in Thailand van gemaakt en in Nederland door Conimex. Of het in Nederland gebruikt wordt voor veevoeder kon ik niet meer terugvinden.
De bladeren zijn rijk aan eiwitten in tegenstelling tot de wortel. Door 100 gram bladeren te koken met 15 gram gemberwortel en 1 stengel citroen ontstaat een mengsel wat verlichting biedt aan reumapatiënten door dit mengsel op de reumaplek te smeren.
Kortom een veelzijdig gewas.
Bron: Wikipedia, e.a.
Over deze blogger
Lees hier de laatste artikelen
- Eten en drinken28 november 2024Vers fruit in Thailand
- Ambachten30 september 2024The Sanctuary of Truth Pattaya (video)
- Bezienswaardigheden26 augustus 2024Thi Lo Su, de hoogste waterval in Thailand
- Bezienswaardigheden4 augustus 2024Chinese tempels in Bangkok
Denk dat 98% voor veevoeder bestemd is.
Hoe jammer dit ook is voor zulk goed voedsel.
https://www.nrc.nl/nieuws/1997/07/26/vleesindustrie-kon-bloeien-dankzij-goedkoop-veevoer-7362082-a1258618
Ik ben zelf werkzaam in de veevoedersector en ik kan je zeggen dat er al jaren GEEN tapioca meer verwerkt wordt!
Cassave wordt nu vaak als tweede gewas geplant nadat de rijst van het veld is. Dit vooral op de wat hoger gelegen rijstvelden die na het regenseizoen droog komen te staan. Als ik me niet vergis noemt het in het Thais ‘ Man sapalang’. Het gewas vraagt weinig zorg en kan in het beste geval reeds na drie maand geoogst worden. Zes maand zou ideaal zijn maar dat is te lang omdat ze het land dan reeds moeten klaarmaken voor de rijstplant. Tot verleden jaar kregen de boeren een goede prijs voor de man sapalang; 3 tot 4THB/kg… daar er steeds meer en meer cassave geplant wordt is de prijs nu ook wel gedaald naar 2 tot 3THB/kg. Voor de boeren is het echter een mooie extra bron van inkomsten en de vrucht vraagt weinig van de grond, dit tegenover bv tabac.
Ik heb 2 rai gepland, toen die op 2 bht stond en er 2 wortels uit had gezwoegt. Heb ik de oogst maar aan een thai gegeven. Wat zitten die vast in grond.pfff