HP saus in Thailand
Als je in een doorsnee westers georiënteerd restaurant in Thailand gaat eten, zal er zeer waarschijnlijk een mooi houten kruidenrekje op tafel komen met allerlei smaakversterkers. Naast peper en zout zult u daarin o.a. tomatenketchup, hot ketchup, worcester sauce, tabasco en ook HP sauce aantreffen.
Over die HP saus wilde ik het even met u hebben, want het is voor ons toch een vrij onbekende saus, die je in restaurants in België en Nederland niet zult aantreffen. Of het daar wel in supermarkten te koop is, weet ik niet.
HP Sauce
Deze oer-Engelse en zeer populaire bruine saus heeft als basis tomaten, vermengd met moutazijn en alcoholazijn, suikers (melasse, glucose-fructosestroop, suiker), dadels, maïzena, roggemeel, zout, kruiden en tamarinde. Het wordt gebruikt bij allerlei vleesgerechten of als ingrediënt in soepen en stoofschotels.
Geschiedenis
Het recept voor HP Sauce werd in 1895 ontwikkeld door ene Frederick Gibson, een kruidenier in Nottingham. Het was bedoeld als een goedkope versie van de nogal dure chutneys, dat in hogere kringen werd gebruikt. De letters HP staan voor House of Parliament en de man registreerde die naam toen hij vernam, dat een restaurant in het regeringsgebouw zijn saus gebruikte. In 1903 verkocht hij HP Foods en na een aantal overnames kwam het in 2005 in bezit van het Amerikaanse Heinz Foods.
Harold Wilson
De vroegere Engelse premier Harold Wilson stond in de jaren 60/70 van e vorige eeuw bekend als een groot liefhebber van HP Sauce. Hij spoelde vrijwel al zijn eten weg met deze bruine stroperige saus. Dat zie ik terug bij mijn Engelse vrienden hier in Pattaya: als die in Megabreak een eenvoudige maaltijd nuttigden, werd het eerst overgoten met HP Sauce. Ik vind het niet lekker ruiken en met daarbij nog azijn over de frieten, ging ik dan maar even ergens ander zitten. Ik weet het, smaken verschillen, maar ik heb het nooit willen proeven.
Productie in Tiel
Sinds Heinz het bedrijf HP Foods heeft overgenomen, is de productie van HP Sauce in 2007 naar de Heinz fabriek in Tiel verhuisd. Dat had destijds heel wat voeten in aarde, want de HP Sauce wordt als een deel van de Engelse eetcultuur beschouwd. Natuurlijk plaag ik de Engelsen er wel mee, dat zij afhankelijk zijn van ons om die cultuur te handhaven. Ik bedacht mij ook wat de Brexit voor invloed zal hebben, zou HP Sauce nu duurder worden in Engeland?
Tenslotte
Over de ontwikkeling en marketing van HP Sauce door de jaren heen is veel meer te vertellen. Ik verwijs u graag naar museumofbrands.com/hp-sauce
Bron: Museum of Brands en Wikipedia
Over deze blogger
-
Bert Gringhuis (1945), geboren en getogen in Almelo in het mooie Twente. Later vele jaren in Amsterdam en Alkmaar gewoond, werkzaam in de export voor diverse bedrijven. Ik kwam in 1980 voor het eerst in Thailand en was meteen verliefd op het land. Vele malen sindsdien terug geweest en na mijn (vroeg)pensionering als weduwnaar naar Thailand verhuisd. Daar woon ik nu al 22 jaar samen met mijn ietwat jongere Thaise dame Poopae.
Mijn eerste ervaringen in Thailand als een soort nieuwsbrief aan familie, vrienden en kennissen gestuurd, die later onder de naam Gringo op Thailandblog hebben gestaan. Veel, heel veel artikeltjes hebben die eerste verhalen gevolgd en dat is uitgegroeid tot een vrijwel dagelijkse hobby.
In Nederland nog een verwoed voetballer en voetbalscheidsrechter, maar de jaren gaan tellen en in Thailand nog altijd verwoed, maar het poolbiljarten is echt van mindere kwaliteit, ha ha!
Lees hier de laatste artikelen
- Eten en drinken23 december 2024Glenmorangie in Thailand
- Achtergrond14 december 2024Cashewnoten in Thailand
- Isaan12 december 2024We gaan naar Ubon Ratchathani!
- Achtergrond6 december 2024De geschiedenis van de Thaise keuken
Smaken verschillen, sommige dingen kun je lekker gaan vinden na het een aantal keer gegeten te hebben en andere dingen zul je nooit lekker gaan vinden.
Als rasechte Limburger vind ik een boterham met appelstroop en kaas of metworst nog altijd lekker, maar mijn collega’s van boven de rivieren vonden dit toch altijd maar een rare combinatie.
En zo zal iedereen wel combinaties kennen waar een ander bedenkelijk naar kijkt.
@Bert,ik mis de appelstroop in Thailand.Kan het tenminste nergens vinden.
Het enige waar ik normaal saus bij eet is patat (fritessaus). Voor het overige ben ik in de gelukkige omstandigheid dat mijn vrouw/vrienden mij een portie vlees serveren waar door juiste kruiding/marinade geen saus benodigd is.