Cassave in Thailand
Wie eens de moeite neemt om bijvoorbeeld vanuit Jomtien de Sukhumvit Road over te steken, zal verrast worden door het fraaie landschap dat zich daar ontvouwt.
Een prachtig heuvellandschap met hoogteverschillen tot wel honderd meter. In dit mooie gebied wordt landbouw bedreven en een van de gewassen is cassave.
Als de grond (land-)bouwrijp is gemaakt, komt een aantal mensen om de aanplant te verrichten. Met stijgende verbazing heb ik dit zien gebeuren. Kale cassavastokken worden met een hakmes in stukken van ongeveer 50 cm. verdeeld. Daarna worden ze zonder meer keurig langs een touwtje in de grond gestopt; dat is alles!
Na een paar weken komen de eerste groene bladeren tevoorschijn. Nu zijn de velden volledig groen, soms ter hoogte van een meter. De cassaveplant (3000 v.Chr.) komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, maar wordt nu ook in Afrika en Azië verbouwd en is na rijst een van de belangrijkste voedingsmiddelen geworden.
Aanvankelijk werd alleen de wortel gebruikt. Deze kan op verschillende manieren verwerkt worden: koken, bakken, frituren, stomen en grillen. Ook wordt er meel van gemaakt: tapiocameel. Dit is glutenvrij in tegenstelling tot tarwemeel. De cassave wordt eveneens gebruikt voor het maken van Thaise kroepoek door Go-Tan en kroepoek door Conimex.
Reumapatiënten schijnen baat te hebben door 100 gram bladeren te koken met 15 gram gemberwortel en een stengel citroen. Dit mengsel twee keer per dag op de reumaplek smeren. Een veelzijdig gewas dat in mijn naaste omgeving groeit.
Over deze blogger
Lees hier de laatste artikelen
- Eten en drinken28 november 2024Vers fruit in Thailand
- Ambachten30 september 2024The Sanctuary of Truth Pattaya (video)
- Bezienswaardigheden26 augustus 2024Thi Lo Su, de hoogste waterval in Thailand
- Bezienswaardigheden4 augustus 2024Chinese tempels in Bangkok
Ja er wordt ook meel van gemaakt en dat zal de omgeving weten, want men maalt de aardappelen fijn en strooit dit dan uit op een grote betonnen vloer qua oppervlakte van zeker 2 voetbalvelden…
Dit stinkt enorm zodat als je er in de buurt woont, je leven wel vergalt…van de stank……
Cassave, tapioca voor veevoer.
Krijg je arme grond van..
Een kwart van het Nederlandse veevoer bestaat uit tapioca,en het grootste deel daarvan komt uit Thailand.
Zie:
http://www.tbm.tudelft.nl/nl/over-faculteit/afdelingen/stafafdelingen/itav/onderwijs/nederlands-nt2/cursussen/gevorderd/spreekopdrachten/tekst-19/#tapioca
De Thaise bossen zijn gesloopt om de Nederlanders (en andere Europeanen) van varkens-en kippenvlees te voorzien.
Dat klopt helemaal..
En laat arme grond achter.
En in ons land een mest overschot.
Geldt ook voor Sojabonen productie in Zuid-America.
Een eiwitrijk gewas zeer geschikt voor menseljke consumptie.
Ik gebruik al jaren tapioca om mijn sauzen, curries en jus te binden.
Het klontert niet zoals aardappelmeel of maïzena en kost in Thailand nagenoeg niets.
Neem altijd tijdens mijn verblijf in Thailand een zak(je) mee, wat ik dan de rest van het jaar in Nederland verbruik.
Even oplossen in water, cocosmelk of waar je mee winden binden.
Voorzichtig lepeltje voor lepeltje toevoegen, want het bindt heel snel en het moet natuurlijk geen ‘prutje’ worden.
correctie: …..wil binden.
Thaise kroepoek door Go-Tan en kroepoek door Conimex ?
Er komt geen gram (garnalen) kroepoek uit Thailand. Indonesië zult u bedoelen.