Aardbeien in Thailand
In deze tijd van het jaar verschijnen steeds meer aardbeien in de winkels en op markten. Dit zijn aardbeien uit Thailand. Oorspronkelijk groeiden deze niet in Thailand, maar werden in 1934 in Thailand geïmporteerd vanuit Engeland.
De bedoeling was tweeledig. Als eerste om de aardbeien in het oude “Siamrijk” te verbouwen in de hoop op een snelle en grote oogsten; het andere doel was om de opiumteelt in Noord Thailand te verminderen.
Aanvankelijk waren de resultaten bedroevend. Pas toen koning Bhumibol een omvangrijk agrarisch project in Noord Thailand startte, begon een succesvolle start van de aardbeien in de bergen van Thailand.
Naast koffie, thee en aardappelen waren ook de aardbeien een geschikt product om de boeren van de opiumteelt af te laten zien. Het was duidelijk dat er een alternatief geboden moest worden om de boeren op een andere teelt te laten overgaan en niet alleen de opiumverbouw te verbieden. Bovendien moest een infrastructuur, zoals korte en goede wegen zorgen, dat de boeren snel van hun landbouwprodukten konden profiteren.
Door de verscheidenheid van producten kwam er ook een groei van toeristen op gang, die voor een verdere ontwikkeling van de provincie Chang Mai zorgde. Deze provincie bevat nu tien gebieden met meer dan 5000 rai aan aardbeienplantages, die een opbrengst van ongeveer 13.400 ton aardbeien genereren. Het gehele agrarische project staat onder koninklijk toezicht en de begeleiding en ondersteuning vindt plaats door de land-en tuinbouwfaculteiten van de universiteiten van Chang Mai. Bovendien staan zij onder controle van de USDA (United States Department of Agriculture).
Steeds meer producten worden op biologische wijze ontwikkeld. De Thaise mensen zijn creatief bij het bedenken van festivals! Dus waarom geen “Aardbeienfestival”, die nu tot 14 februari plaats vindt in Samoeng. Met daarbij natuurlijk de Miss Aardbeienverkiezingen, optochten en tentoonstellingen zoals de OTOP-beurs.
Over deze blogger
Lees hier de laatste artikelen
- Eten en drinken28 november 2024Vers fruit in Thailand
- Ambachten30 september 2024The Sanctuary of Truth Pattaya (video)
- Bezienswaardigheden26 augustus 2024Thi Lo Su, de hoogste waterval in Thailand
- Bezienswaardigheden4 augustus 2024Chinese tempels in Bangkok
De aardbeien zijn tegenwoordig niet lekker meer.
Alle smaak is er uit gekweekt voor een mooi uiterlijk.
Net als bij de tomaten.
Vroeger zagen de aardbeien er niet uit, maar smaakten heerlijk.Tegenwoordig zijn het allemaal ronde knikkers.
Misschien worden ze ook gewoon te vroeg geplukt, want ze zijn ook een stuk kleiner als vroeger.
Als ik al die mooie druiven, kersen en aardbeien in Thailand zie, dan kan ik mijn ogen niet geloven!
Het is bekend dat men in Thailand niet zuinig is met bestrijdingsmiddelen en dat middelen worden gebruikt die in Europa al jaren verboden zijn.
Waar kan ik de biologische, zonder bestrijdingsmiddelen gekweekte produkten kopen?
Ik ken in Cha Am wel iemand die de hoofdprijs in de categorie ‘aardbeineus’ gaat winnen…. Dat Thailand aardbeien teelt, is mij bekend. De vraag is alleen waarom deze soort: hard en vrij smakeloos. Niet zoals de zomerkoninkjes in Nederland. Ik neem aan dat voor deze soort is gekozen om snel bederf tegen te gaan, tijdens relatief lange transportroutes.
De aardbeien uit Spanje voor € 1.39 per 500 gram smaakten heerlijk gisteren
helemaal mee eens die krengen zijn kogel hard en totaal geen smaak vind trouwens het meeste buitenlandse fruit niet lekker daar.Eet dus gewoon lekker thai fruit zit tenminste smaak aan
Ik vind ze in Thailand ook niet te vreten, kleine harde dingen zonder smaak..
Was gisteren in dat gebied. Zag inderdaad veel aardbeien, maar heb ze niet gekocht. Ze waren vaak nog wit van kleur en zagen er hard uit. Achteraf spijt dat ik ze niet geprobeerd heb.
Gisteren voor het eerst sinds 8 jaar weer aardbeien gekocht op de markt in Doi Saket.Er waren witte,half rode en rode (kleine)aardbeien.De rode gekocht en ze waren heerlijk zoet en niet hard.Een betere soort
dan 8 jaar geleden,denk ik,want toen waren ze hard en smakeloos.
Ben het er mee eens dat de kwaliteit van de aardbeien in thailand te wensen overlaat, inderdaad omdat ze te vroeg geplukt worden en uiteraard omdat de varieteit die ze gebruiken niet goed is
De uitleg die hierboven wordt gegeven dat grotere aardbeien per defenitie smaaklozer zijn moet ik tenstelligste ontkennen, ik kom uit de aardbeiensteek van Belgie bij uitstek dus ik weet waarover ik praat
Het probleem is echter dat heel veel telers overschakelen op hydrocultuur en dan krijg je dus wateraardbeien net zoals met de tomaten gebeurd
Koop dus aarbeien uit volle grond net zo voor tomaten
Eergisteren de eerste aardbeien gekocht die lekker waren. Nog niet wat we gewend zijn in Nederland.(vooral de oude rassen) Dit was bij de tempel in Kao Koh. Wel erg duur. Echte aardbeiensmaak en een mooie rode kleur.
Om goede grote zoete aardbijen te telen heb je lange dagen nodig. Warmte genoeg in thailand maar geen licht. Daarom blijft alle groente ook zo klein.
Volgens mij kun je in Thailand minstens een maand lang elke dag een andere vrucht eten, zonder in herhaling te hoeven vervallen en zonder aardbeien te nuttigen. Qua (eet)cultuur plaats ik de aarbei voor Nederlanders in Thailand dan ook maar in het rijtje drop, pindakaas en hagelslag.
Wellicht is het leuker om de aardbei vanuit de symboliek te benaderen, en in die zin bevalt hij mij met name in Thailand meestal uitstekend.
En dan wilt u natuurlijk weten waar de aardbei in de symboliek voor staat: Kortstondig genot. Ik kan het ook niet helpen.
Miss Aardbei: Rond, rood en vol met pukkels?
Thaise aardbeien zijn smakeloos, niet lekker.